O KRÁLE A KRÁLOVNU MATEŘSKÝCH ŠKOL 10.6.2018 PRAVONÍN

09.06.2018 20:28

PROPOZICE: Propozice - O krále a královnu mateřských škol 10.6.2018.docx

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/O_krale_a_kralovnu_materskych_skole_2._rocnik_2017-2018_10.6._Pravonin/

2. ROČNÍK TURNAJE O KRÁLE A KRÁLOVNU MATEŘSKÝCH ŠKOL


Zleva: Lukáš Brixí, Nela Hejná, Dan Vopálka, Tereza Slavíková, Štěpán Pistulka, Tereza Žížalová, Marie Čápová, Marek Zelenka

        

KRÁLOVNOU MATEŘSKÝCH ŠKOL 2017/2018 SE STALA TEREZA SLAVÍKOVÁ, získala 507 bodů.

KRÁLEM MATEŘSKÝCH ŠKOL 2017/2018 SE STAL DAN VOPÁLKA, získal 503 bodů.

Druhá místa obsadili: Marek Zelenka - Říčany 483 bodů a Tereza Žížalová 479 bodů. Třetí místa pak Nela Hejná 467 bodů a Lukáš Brixí 443 bodů. "Bramborová" dnes zbyla na Štěpána Pistulku z Tábora 438 bodů a Marii Čápovou 386 bodů. Toliko úvodem.

       Celý rok jsem dětem z mateřské školy v Pravoníně a i těm, kdož dochází do šachových kroužků Šachové školičky, slibovala, že když budou pilně pracovat, tak ty nejšikovnější se mnou pojedou na šachový turnaj pro mateřské školy do Tábora. Ovšem pan Odehnal připravuje jiný, veliký turnaj na Konopišti a na tento už mu nezbývá časová kapacita. Rozhodli jsme se tedy, že turnaj pro "školičku" uspořádáme u nás v Pravoníně. Pozvali jsme i děti z okolí. Letos se nám přihlásili jen dva chlapci, a to Štěpánek Pistulka z Tábora a Mareček Zelenka z Říčan. Pevně věřím, že příští ročník budeme mít více účastníků než bylo letos.

       Sice se to nezdá, ale připravit úkoly pro ty nejmenší není zas tak jednoduchá záležitost. Některé úkoly a jejich hodnocení nám postoupil Jaroslav Odehnal z Tábora a přidali jsme některé nové. Každou volnou chvilku, aby se nenudili, věnovali kreslení obrázků, které jsme také ohodnotili. Určit ten nejlepší bylo velice obtížné, komise složená z rodičů a paní učitelky ze školky) se tedy rozhodla vybrat těch nejlepších více a první tři určil los a děti si za něj odnesly plakety. První vybírala Nelinka Hejná, druhá Maruška Čápová a třetí pak Mareček Zelenka.

        A jaké úkoly děti plnily? Nejdříve na šachovnice vyznačovaly řadu sloupec, rohová pole, středová pole, okrajová pole nejdelší diagonály (šikmé řady), nejkratší diagonály (šikmé řady), kde stojí na šachovnici bílé království a kde černé království. Dále měly na šachovnici postaveny tři jezdce a musely umísti tolik pěšáků, kolik políček mohou jezdci navštívit. Na další demonstrační tabuli byl černý a bílý král, uprostřed tři překážky a králové je měli sebrat tou nejkratší cestou. Nejobtížnější se zdál úkol, kdy měly děti umístit na šachovnici 6 figurek dámy, ale ty si nesměly překážet. Zda zvládnou naši soutěžící tahy věží, tak to byl připraven úkol, kdy byla demonstrační tabule plná překážek a věžka měla horní a dolní cestu, aby sebrala pěšáka a zase to muselo být na co nejméně tahů, věžička nesměla zabloudit. Úkol se střelcem se zdál poměrně jednoduchý, na šachovnici byli dva střelci (bílý a černý) a děti měly vyznačit magnety všechna políčka, kam střelec může stoupnout, ale na poslední políčko pod pěšcem, zapomnělo více dětí. Dost práce dětem dala pouť pěšáků za třemi magnety umístěné na druhé straně šachovnice. Soutěžící však museli postupovat tak, jak chodí pěšák (brát překážky nebo se posouvat o jedno políčko). Zde ztráceli na jedné z překážek zbytečně body.  Zábavnou se zdála soutěž skákání jezdcem po půlce šachovnice (zde jsme zapojili i tatínka Zelenku z Říčan a tatínka Pistulku z Tábora - děkujeme za pomoc). Děti musí při tomto skákání jezdce pěkně rozmýšlet dva i tři tahy dopředu, aby navštívily co nejvíce políček na šachovnici. Pak jsme spočítali nenavštívená políčka a přidělili body. Následovalo řešení jednotažek. Tak, tady jsem byla velice mile překvapená, protože prvních pět soutěžících nemělo ani jednu chybu!

         Ráno jsme začali přesně v devět hodin a končili jsme v 11.30 hodin. Vše šlo jako po drátkách. V době, kdy rozhodčí Lukáš a Vojtěch Filipovi opravovali úlohy, děti stačily spořádat zmrzlinku, posvačit buď palačinky, párky v rohlíku nebo tousty a pokud jim zbývala ještě volná chvilka, tak malovaly obrázky. Tato činnost je velice bavila. Někdo stačil namalovat i čtyři. Oba rozhodčí fungují celý rok jako trenéři v šachových kroužcích, které provozujeme. Učíme každý den. Proto oběma moc děkuji nejen za výuku, ale i za pomoc při pořádání turnajů, doprovázení dětí na turnaje v regionu, kraji, ale i dále, což je většinou o víkendech.

         Měla jsem i velké zastání, co se fotografování týká, které zajišťovala Kateřina Kakosová a já se mohla věnovat dětem. Moc děkuji za pomoc.

         Významně se zapojili do jednotlivých disciplín naši pokročilí žáci Filip Kůra, Filip Vopálka a Štěpán Filip, kteří své úkoly zvládli na jedničku a já jim tímto rovněž děkuji. Zapojování starších dětí do podobné činnosti, není z mé strany nezištné, musím si přece vychovávat nástupce, některé z těchto dětí nám pomáhájí se Školičkou i při schůzkách už dnes a moc je to baví.

         Bez pomoci paní učitelky Mirky Ondrákové už bych se při pořádání turnajů neobešla a vlastně bych si to ani nedovedla představit, ta má také můj veliký dík. Bezproblémový servis, a to nejen dnes, ale při všech turnajích, které pořádáme, na sebe převzala paní Helena Kůrová, která se stará, se svým stálým kolektivem, o mlsné jazýčky účastníků turnajů a já slyším ze všech stran jen a jen chválu. Děkuji moc za pomoc a převzetí starostí v této oblasti.

        Ceny do turnaje, co se týká pohárů a medailí dodal spolupořadatel Městský dům dětí a mládeže ve Vlašimi a vše ostatní zajistil Šachový klub Pravonín, z.s. a dárci, jejichž příspěvek byl největší. Všem moc a moc děkujeme.

        Hodnocení turnaje provedou především rodiče, někteří byli přítomní a jiní, až jim děti budou vyprávět, jak se jim líbilo. Já osobně mám z tohoto turnájku pěkný pocit a myslím, že všichni, kdo u nás byli, budou příští rok jezdit po regionálních žákovských ligách a o to nám trenérům na nejnižší úrovni jde. Naším cílem je probudit u dětí lásku k šachu a nadšení ke hře. A to se nám jistě podařilo!

Zaznamenala: Marie Filipová


 

 


 

 

Diskusní téma: O KRÁLE A KRÁLOVNU MATEŘSKÝCH ŠKOL 10.6.2018 PRAVONÍN

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek