OKRESNÍ PŘEBOR ŠKOL BENEŠOV 9.11.2010

09.11.2010 18:19
PROPOZICE: Propozice Okresního přeboru škol 2010.doc
VÝSLEDKOVÁ LISTINA: Výsledková listina Okresní přebor škol 2010.doc
FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Okresni_prebor_ZS_a_SS_Benesov_9.11.2010/

NAPĚTÍ  AŽ  DO  SAMÉHO  KONCE  TURNAJE,

tak je možné zhodnotit dnešní vydařený Okresní přebor šachových čtyřčlených družstev základních a středních škol. Tento pořádal Dům dětí a mládeže Benešov, jež zastupovala a obětavě organizovala Ivana Růžičková.
         Celkem dramaticky vypadalo zajištění řídícího a hlavního rozhodčího turnaje. Trochu více organizačního šumu, onemocnění řídícího minulých ročníků, tak nějak to vypadalo den před konáním přeboru. Vše doslova zachránil Jiří Mejzlík z TJ Spartaku Vlašim, který se ujal losování. Trochu jsme mu pomohli i my z doprovodu dětí a nakonec z toho byl velice poklidný, důstojný a i dramatický turnaj.
         Musela jsem konstatovat, že nebýt dětí především z Vlašimi a přilehlých kroužků, tak by neměl zcela určitě takovou úroveň. Děti z vlašimské líhně soutěžily nejen v mladších žácích, ale i starších žácích a i ve středních školách. Za vše mluví i umístění! ZŠ Dolní Kralovice: první místa jak v mladších, tak i ve starších žácích. Gymnázium Vlašim 1. místo ve středních školách. Tito všichni postupují na Krajský přebor, který se uskuteční v prosinci 2010 v Neratovicích. V letošním roce se blýskla i ZŠ Sázava, která obsadila v mladších i starších žácích druhá místa (pan Brhlík měl velikou radost). Ve středních školách postupuje na "Kraj" i Obchodní akademie Vlašim. Šachisté ze ZŠ Načeradec (loni první) obsadili 3. místo a dovezli do školy pohár a diplom. I toto je pěkné umístění, neboť po odchodu deváťáků družstvo tvořili jen dva šachisté, jeden začínající šachista a pak nešachisté. Je těžké, při olympijském hodnocení uhrát konkurence schopný výsledek ve dvou hráčích. Doufáme, že vzhledem k účasti šachistů z Načeradce na Republikovém přeboru v minulém školním roce bude mít tato škola přímý postup na Krajské a možná i Republikové kolo. Nebude-li tomu tak, nevadí, budeme fandit Dolnokralovickým, jsou to přece naši kamarádi.
        Zažili jsme i některá překvapení: Vojta Filip remizoval s Radkem Bumbálkem (GY Benešov), Patrik Studnička byl přehrán Fandou Helebrandem (GY Benešov), Radek Bumbálek uštědřil porážku Patriku Pýchovi. Pokud jsem stačila zaznamenat, tak bez jediné "ztráty kytičky" zůstal ve starších žácích jen David Pikal (Dolní Kralovice).
       Turnaj se konal v sále divadla MKS -  Hotelu Pošta Benešov, tedy ve velice pěkném prostředí. Na základě zkušeností z pořádání šachových turnajů jsme si dokázali zabezpečit klid a pořádek, a tak měl i svoji důstojnost.
       Dům dětí a mládeže Benešov zabezpečil pěkné poháry pro všechna tři vítězná družstva ve všech kategoriích, pro první i psací soupravy a pro všechny účastníky sladkosti. Cenový fond zadotovalo Město Benešov.
      Dík všem, kdož přiložili ruku k dílu, hlavně Jiřímu Mejzlíkovi, který vše zvládl s přehledem!
 

Diskusní téma: OKRESNÍ PŘEBOR ŠKOL BENEŠOV 9.11.2010

Datum: 10.11.2010

Vložil: Marie F.

Titulek: Anežka

Moc se Anežce omlouvám, že jsem nezaregistrovala její 100% úspěšnost, má u mě jahodový pohár, to jako odškodné!

Datum: 10.11.2010

Vložil: Marie F.

Titulek: Přímé postupy

Jsem tomu moc ráda, snad si opravdu v těch Neratovicích zahrajeme. Moc děkuji Máťovi za provedené pátrání a případné pohlídání divoké karty.

Datum: 09.11.2010

Vložil: Maťa

Titulek: Vypadá to nadějně...

Letošní propozice krajského kola asi ještě nejsou, ale pokud se budou kopírovat ty loňské, tak si Načeradec v Neratovicích opravdu zahraje: "Právo účasti mají i družstva ze škol Stč. kraje, kteří se ve školním roce 2008/2009 zúčastnili MČR přeboru škol." Takže to vypadá nadějně. (Z loňských propozic doslovně cituji, proto ta gramatická chyba - "družstva, kteří..." :-) )

Datum: 09.11.2010

Vložil: Maťa

Titulek: Přímé postupy

Našel jsem obecné propozice na https://www.chess.cz/www/assets/files/mladez/1011/PreborSkol2011/ObPropPS2010-2011.doc a ty přímé postupy nijak neřeší, takže obecně vzato asi nejsou (jen do republikového finále jsou pak dvě divoké karty). Nicméně "počet postupujících a určení systému postupů z okresního kola do krajského je v kompetenci krajské komise mládeže", a proto KM SŠS možná divokou kartu do Neratovic může dát, alespoň tak to chápu - každopádně za zeptání nic nedáme.

Datum: 09.11.2010

Vložil: Maťa

Titulek: Ještě Anežka

100% bodů uhrála ve starší kategorii ještě Anežka Vlková na 4. desce, alespoň tak to říkal Jirka Mejzlík. Zkusím najít nějaký obecný rozpis, jak je to s přímými postupy.

Přidat nový příspěvek