PĚKNÉ JARNÍ PRÁZDNINY LZE PŘIPRAVIT DĚTEM I V DOBĚ COVIDU

21.02.2021 21:33

    Zabývali jsme se myšlenkou, jak v době covidu vytáhnout děti do přírody. Připravili jsme pro ně projekt JARNÍ PRÁZDNINY TROCHU JINAK… a celkem se zapojilo 17 dětí, resp. rodin. Samozřejmě, že jsme museli vyzvat ke spolupráci rodiče a prarodiče a najednou nám z toho vznikla krásná rodinná akce. Naším cílem bylo i děti „odpoutat“ od počítačů, kdy už téměř rok mají distanční výuku, která je pro děti, ale i rodiče velice náročná a všichni si zaslouží upřímnou pochvalu a dík za její zvládání a dovoluji si vyjádřit přání, aby už se celá neblahá situace zvrátila a my všichni začali žít normální životy, což sebou nese dodržování epidemiologických opatření a ohleduplnost ke všem okolo nás, čímž budeme chránit i sebe.

    Mailem jsme rozeslali 16 úkolů, které bylo nutné splnit a důkazem jejich splnění byla zpětná vazba – zaslání fotografií a mailová komunikace s rodiči, kteří si celý projekt moc pochvalovali, vyjímám, s jejich dovolením, pár externích názorů: …a zároveň připojuji i poděkování za překrásný čas, který jsme díky této akci prožili všichni společně nebo ….moc pěkná akce, hezky jsme si procházky do lesa a okolí užili, … děti plnění úkolů bavilo…děkujeme….

    Vznikla nám neplánovaná, velice krásná fotogalerie odkaz na Rajče: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Jarni_prazdniny_2021_trochu_jinak.../ protože nám rodiče posílali i snímky překrásné Podblanické přírody, z níž byli okouzleni při procházce přírodou s dětmi.  Děti ve svém okolí museli najít krmelec pro lesní zvířata, kam také donášely nějaké dobroty (seno, jablíčka, mrkev…) a samozřejmě, že byly na číhané a pokoušeli se lesní zvířata zvěčnit fotoaparátem.  Dalším úkolem bylo najít krmítko pro ptáčky a také je nakrmit a vyfotit. Vyzvali jsme děti k procházce se svým domácím mazlíčkem. Hledaly a fotily kapličky a křížky v okolí svých bydlišť a vyhledaly i místní kostelíček. Další fotky byly z klouzačky, tady jezdily děti nejen na bobech a sáňkách, ale i lyžovaly a bruslily. Při procházce do lesa vyfotily stromy (borovici, smrk a jedličku), sledovaly i stopy zvířat a pokoušely se je určit. Stavěly sněhuláky, tvořily šachové figurky (každý svým způsobem), hledaly přírodniny a určená začáteční písmena, malovaly na ploché kamínky, ale i velké kameny a vytvářely přírodní mandaly. Nejpovedenější vytvořili Rozárka a Vilík Janatkovi. Muselo jim to dát dost práce, ale i si u toho jistě užili hodně zábavy. Nejvydařenější šachové figury vytvořili bráchové Dan a Tomáš Zemanovi, i oni museli vynaložit nemalé úsilí.

Nádherná přírodní mandala Rozárky a Viléma Janatkových

Pěkné šachové figurky Dana a Tomáše Zemanových

Z fotografií je jasně vidět, že i ostatní děti se se svými úkoly „popasovaly“ velice dobře, všechny úkoly plnily zodpovědně a s velkou chutí a radostí.

    Pro děti jsme měli připraveny pár sladkostí a drobných školních pomůcek, ale fotografie, které nám dorazily nás doslova zaskočily a po poradě jsme se rozhodli rozdat mimořádné ceny, a to Matýskovi Filipovi za to, že byl první, kdož všechny úkoly splnil a za hezké šachové figurky, bratrům Danovi a Tomášovi Zemanovým za nádherné šachové figury a vtipné mandaly, sourozencům Rozárce a Vilémovi Janatkovým za neuvěřitelnou přírodní mandalu a za pěkného sněhuláka. Další cenu získaly sestry Simonka a Nikolka Ondrákovi za „pejsky“ lezoucí ze sněhového bunkru, hezkou mandalu a vtipné šachové figurky, Verunka Brzková byla oceněna za krásného sněhuláka a hezkou přírodní mandalu, Karolínka Aubrechtová za pěknou mandalu, hezký lesní domeček a hezky malované kamínky. Lukáš a Mirek Brixí za hezkou fotku ptáčka u krmítka, malovaný kámen a krásnou fotku z klouzačky. Nejmladší účastníci Barunka a Ondrášek Žákovi byli oceněni za pěknou mandalu, kamínky a včeličky. Mimořádnou cenu dostane i Natálka Štanderová za mandalu a kamínky. Svoji kategorii k ocenění by si zasloužili domácí mazlíčci, musíte mi dát za pravdu, že jeden pejsek je hezčí než druhý, vtipně si poradili  Žákovi, protože zatím živého mazlíčka doma nemají.

    Cílem našeho projektu bylo nejen vytáhnout děti do přírody, ale získání i nových kompetencí v poznávání přírody a její ochrany, nutnosti starání se o ptáky a zvířata během zimy. Donášet jim vhodné potraviny. Snažili jsme se děti navést k rozvoji fantazie, ale i tvorbě. Připomněli jsme jim, že se musí starat o své domácí mazlíčky a také jsme je „vystrnadili“ na klouzačku, snímky z jejich radovánek jsou opravdu moc pěkné. Velký přínos vidíme i v tom, že celý projekt byl doprovázen zájmem ostatních rodinných příslušníků, kteří je se všemi kompetencemi seznamovali. Děkujeme.

    Děkuji všem pořadatelům za úsilí k vytvoření projektu, jeho hodnocení, přidělení cen a jejich rozvoz. I pro nás v šachových kroužcích a ručních pracích je distanční výuka o mnoho náročnější než za normálního provozu, ale nepolevujeme a vysíláme každý týden a Tvořílky vyrábíme velice pěkné věci. Nyní máme na programu akci „Nejsem stará ponožka“.

    Veliký dík náleží všem, kdož se do soutěže zapojili a děkuji těm rodičům, kteří pochopili náš záměr a své děti k plnění úkolů popostrčili.

    Byla jsem velice spokojena a z výsledků celého projektu a mám velikou radost i z toho, že jsem děti viděla alespoň na fotografiích, když se nemůžeme scházet „naživo“. Někteří jste pěkně vyrostli! Už se vás všechny moc těšíme.

Marie Filipová

Diskusní téma: PĚKNÉ JARNÍ PRÁZDNINY LZE PŘIPRAVIT DĚTEM I V DOBĚ COVIDU

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek