PO ROCE ZPĚT V 1. LIZE MLÁDEŽE

17.06.2020 09:58

Fotečky: sachypravonin.rajce.idnes.cz/KP_druzstev_mladeze_SSS_2019-2020/

V sobotu 13.06.2020 bojoval tým TJ Spartak Vlašim „B“ o místo do 1. Ligy mládeže. KP mládeže se konal v Čelákovicích a utkala se družstva: Sokol Bakov nad Jizerou ze skupiny „A“, ŠK Řevnice ze skupiny „B“, ŠK Spartak Čelákovice ze skupiny „C“ a TJ Spartak Vlašim ze skupiny „D“. Při sestavování týmu TJ Spartak Vlašim došlo k obtížím. Ze sestavy vypadl klíčový hráč Michal Stein, který v předkolech uhrál 6,5/7. Tým tak ztratil velmi cenného hráče, ale i přes tyto komplikace se týmu podařilo vyhrát! Byl to napínavý a nelehký boj. O výsledku se rozhodlo až v posledním kole.

V prvním kole se utkala Vlašim „B" s Bakovem nad Jizerou. V tomto kole čekal kapitán Vlašimi "B" výhru, avšak soupeř ho překvapil. Začátek zápasu začal pro Vlašimské šachisty kladně. Vojta Vopálka zahájil skóre zápasu na 1-0. Poté se podařilo Petře zvýšit na 2-0, kdy od soupeře získala dámu za dvě figury a následně soupeře přehrála. K dobrému výsledku přispěl i svou výhrou Kryštof a stav byl 3-0. Špatně si však vedli 4. a 5.  šachovnice. Oba hráči ztratili figuru a Štěpán byl navíc pod tlakem. Situace u obou šachovnic skončila prohrou. Stav byl 3-2 a přišla na řadu Honzova houževnatost. Honza tahal prohranou partii, u které by i největší optimista řekl, že je konec. Honzovi se to však vyplatilo. Soupeř místo dvou tahového matu postaví věž tam, kam nemá a je to pat. Vlašim „B“ vyhrála 3,5-2,5!

                                                      

Kryštof Křížek a Petra Píšová

                                                     

Mezi prvním a druhým kolem si šachisté užili zasloužený odpočinek a zašli si do pizzerie, kde měli zajištěný oběd a mohli si vybrat mezi špagetami nebo řízkem. Navíc se zde šachisté a jejich trenéři osvěžili pivem nebo limonádou.

Po této pauze bylo zahájeno druhé kolo. V tomto kole se Vlašim „B“ utkala s týmem Čelákovic. Zápas začal nadějně. Štěpán napravil svoji prohru z předešlého kola a poměrně rychle vyhrál. Stav tedy 1-0. Radost z výhry však dlouho nevydržela. Nečekaně prohrála Petra, která přehlédla taktiku. Prohrál i Vojta a Honza. Stav  1-3 pro Čelákovice. Trochu optimismu do tohoto zápasu vnesl Kryštof, který vyhrál a stav se posunul na 2-3. Poslední dohrával Filip, kterému se nedařilo nic na šachovnici vymyslet. Filipova hra končí remízou. Vlašim „B“ prohrála a týmu bylo jasné, že nyní bude mnohem těžší postup vybojovat.

                                                     

Šance na postup však Vlašim „B“ pořád měla. Musí porazit Řevnice a doufat, že Čelákovice v posledním kole zaváhají. Kapitán svolal krátkou poradu a Kryštof přišel s jasnou taktikou „porazíme je 6:0 a pak se uvidí“! Tým nechtěl za žádnou cenu prohrát, a tak šel do posledního kola s plným nasazením. Toto nasazení se vyplatilo. Honza, Filip a Vojta během chvilky získali materiál a vedli své figury k důležitým třem výhrám. Ztráta však byla u Petry, která v nadějné pozici ztratila kvalitu, a nakonec i celou partii. Vlašim však stále vedla 3-1. Stále ještě hráli Štěpán a Kryštof. Štěpán měl lepší pozici a pika k dobru. Touto pozicí trápil soupeře, co se dalo. Kryštof měl sice o kvalitu méně, ale ani tak se nevzdal. Oba zápasy skončili remízou. Nad šachisty z Řevnic vyhrála Vlašim „B“ 4-2.

                                                     

Zadní desky TJ Spartaku Vlašim

                                                     

O konečném výsledku finále rozhoduje skutečnost, jak skončí zápas Čelákovic s Bakovem. V tomto zápase máme ohromné štěstí. I když Čelákovice ze začátku vyhrávali 3-1, tak je ke konci zápasu potkala smůla. Na druhé desce se domácím Čelákovicím rozsypala partie a ztrácí bod. Stav byl 2-3. Hraje se poslední partie Jakub Beran (Bakov) a Anna Vavřínková (Čelákovice). Na výsledku této partie „visel“ postup Vlašim „B“ do 1. Ligy mládeže. Po dlouhém boji Jakub Beran zvítězil a postaral se pro svůj tým o remízu 3:3. A s jeho výhrou POSTUPUJE Vlašim „B“!

Celý zápas byl velice napínavý a až do posledního zápasu se nevědělo, kdo vyhraje. Vlašim „B“ v tomto turnaji potkalo neuvěřitelné štěstí. Doufáme, že nás bude provázet i nadále. I přes nepříznivou situaci byl turnaj vydařený. Šachisté Vlašimi „B“ odjížděli z Čelákovic s velkou motivací a radostí.

Děkuji pořadatelům za uspořádání Finále KP družstev a za příjemné prostředí a atmosféru.

                                                     

Vlašim "B" ve složení - Veselý J., Křížek K., Filip L., Filip Š., Kůra F., Píšová P. a Vopálka V.

 

Hodnocení týmu

Kryštof Křížek – silná a cenná posila z extraligového družstva Kryštof si vedl skvěle v předkolech 7/7 a ve finálové skupině 2,5/3. Ještě jednou díky!

Petra Píšová – Petra neměla svůj den, ale i tak družstvu pomohla s odsunutím šachovnic. Škoda chybiček v důležitých partií, ale svojí motivací dávala družstvu sílu.

Štěpán Filip – klíčový člen družstva v předkolech uhrál 7/7 a počítal jsem, že i ve finálové skupině jeho 100% bodový zisk bude pokračovat. Ve finále uhrál pouze 1,5/3. První partie se mu vůbec nepovedla, dostal se do špatné pozice a jeho špatný propočet ho stál partii. Pak se rozehrál a byl vidět jeho hlad po bodech.

Jan Veselý – v předkolech hrál přesvědčivě a uhrál 6/7. Ale v Čelákovicích mu chyběla forma. Ale co musím pochválit je jeho odhodlání a trpělivost. V prvním kole uhrál důležitý půl bod. Celkově ve finále 1,5/3.

Filip Kůra – Filip v předkolech uhrál také jako jeho kolega Honza 6/7. Ve finálových kolech uhrál 1,5/3. Bylo vidět, že je Filip nerozehraný. Škoda školácké chyby v partii s Čelákovicemi.

Vojtěch Vopálka – Vojta dostal méně prostoru v základních bojích, kde odehrál jako náhradník jen 3 partie, v kterých uhrál 2 body. Ve finálové části zaskočil za Míšu Steina a uhrál 2/3.

Cíl na začátku sezóny byl jasný, vrátit se zpět do ligy dorostu. A tento cíl byl splněn! Chtěl jsem vytvořit tým, jehož hráči si budou vážit příslušnosti v družstvu a docení soutěž, ve které hrají. A nově sestavenému týmu předvést, jak těžké je dostat se zpět! Místo v sestavě není zadarmo. Musí se makat. Pro novou sezónu, pokud dostanu důvěru k sestavení soutěžního družstva, budu velice pečlivě hráče vybírat a prvním předpokladem bude jejich výkonnost a týmový duch!

Zaznamenal: Lukáš Filip

Výsledky

Pár foteček

Diskusní téma: Po roce zpět v 1. lize mládeže

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek