POSTUP NA MISTROVSTVÍ ČECH SI V SEDLČANECH UHRÁLI TŘI ČLENOVÉ NAŠEHO ŠACHOVÉHO KLUBU

21.06.2009 20:30

 ZHODNOCENÍ OČIMA ONDŘEJE MATĚJOVSKÉHO:  www.sachyvlasim.cz/?p=3343

     Hodnocení provedu podle jednotlivých kategorií (od nás hráli jen kluci):

 

     KATEGORICE H 10:

     Tato kategorie měla 34 startujících , z toho bylo 25 chlapců. Od nás startoval Daniel Ždych (sachypravonin.rajce.idnes.cz/Stredoceske_finale_jednotlivcu_-_Sedlcany_-_20.-21.6.2009/#Snimek_118.jpg), který obsadil 4. místo (z kluků), uhrál 6 bodů a hrál s průměrným Rtg 1297. Nestačil jen na Martina Homolu z Českého Brodu, který nakonce skončil za ním na 8. místě. Dále pak podlehl Michalu Pastrnekovi a Martinu Vystrčilovi, oba jsou z Říčan, kteří obsadili 1. a 2. místo. Dan si za reprezentaci zaslouží velkou pochvalu. Škoda, že nezvládl poslední partii s Martinem Vystrčilem, měl 2 pěšce víc, ale přesto si pak neachal dát mat. Dan musí ve vážných partiích zpomalit a pak se budou medaile jen sypat. Navíc jeho zájem o hru je příkladný, takže všechny předpoklady pro kvalitní výsledky jsou! Danovi se poprvé podařilo porazit Mikuláše Baboučka, takže má na svém kontě i hodnotný "skalp".

Martin Hejný (sachypravonin.rajce.idnes.cz/Stredoceske_finale_jednotlivcu_-_Sedlcany_-_20.-21.6.2009/#Snimek_231.jpghrál s průměrným Rtg 942, uhrál 3,5 bodu a celkově byl z kluků 19. Pro Martina to byl první větší start, hraje velice rychle, nad partií ještě moc nepřemýšlí, mění figury, někdy se mu podaří dát mat, ale ještě má velké rezervy jak ve strategii, tak i v taktice. Když na schůzkách přidá a bude i doma trochu trénovat, bude na příštím turnaji určitě v horní polovině startovního pole.

      KATEGORIE  H  12:

Tato kategorie byla pro nás stěžejní, protože jsme v ní měli medailové želízko v ohni, a to Vojtu Filipa (sachypravonin.rajce.idnes.cz/Stredoceske_finale_jednotlivcu_-_Sedlcany_-_20.-21.6.2009/#Snimek_208.jpg). Nasazen byl 6., před ním jen elisté. Pepíno Starýchfojtů (1411), Lukáš Simon (1329), Ondra Škubal (1301), Lukáš Boček (1296) a Nela Pýchová (1294), ta však byla hodnocena v kategorii D 12. Vojta byl jedním z favoritů na vítěze a s touto odpovědností i k turnaji přistupoval. Nakonec z kluků skončil druhý s 5,5 body a průměrným Rtg 1483. Prohrál jen s vítězem Lukášem Bočkem ze Zvole. Po veliké hrubce dostal vidle na dámu a věž, kterou po výměnách ztrácel a vzdal se. A v pátem kole remizoval s oddílovou kolegyní Nelou Pýchovou. Vojta se předvedl ve velmi dobrém světle. Několik trenérů mi říkalo, že se jim jeho hra líbí a velice ho chválili. Ve skupině SE ho z RŽL znají, ale překvapeni byli především šachisté z Kralup, Řevnic i z Českého Brodu, protože o něm dosud neslyšeli. Za druhé místo v H 12 a za celkové 3. místo H,D 12, Vojtovi velice děkujeme a přejeme mu mnoho dalších úspěchů.

     KATEGORIE  H  14: 

Zde bojoval o postup na Mistrovství Čech Patrik Studnička (sachypravonin.rajce.idnes.cz/Stredoceske_finale_jednotlivcu_-_Sedlcany_-_20.-21.6.2009/#Snimek_133.jpg, který se "usadil" na velice pěkném 9. místě se 4,5 body. V této skupině bylo 31 startujících. Patrikovo průměrné Rtg 1416 je vynikající. Výsledek složil ze 3 výher a 3 remíz. Remízy byly ve všech případech s elisty. Nejcennější jeho remíza je s Michalem Brodickým (1501) z SK Pyritu Příbram. Porážku utržil jen v 1. kole s Janem Ševčíkem (1276) z Buštěhradu. Patrikova hra je útočná, někdy moc rychlá a někdy s hrubkou, kterou pak celou střední hru napravuje. Až zpomalí, bude z něj obavaný šachista! Patrik na tomto turnaji zúročil domácí přípravu a i aktivní práci v kroužku.

 

     KATEGORIE  H  16: 

Střídavě oblačno, tak nějak se dařilo Lukáši Filipovi (1324) (sachypravonin.rajce.idnes.cz/Stredoceske_finale_jednotlivcu_-_Sedlcany_-_20.-21.6.2009/#Snimek_216.jpg), který byl nasazen jako 14. Ve výsledkové listině si oproti startovní sice polepšil o dvě místa, ovšem jeho 12. místo na postup na Mistrovství Čech nestačí a je za Petrem Kozlem druhým náhradníkem. Bude tak s napětím čekat, zda někdo start odřekne nebo zda získá divokou kartu. Uvidíme? Jeho průměrné Rtg 1422 a 3,5 bodu, myslím, neodpovídá současné Lukášově hře. Poslední dobou podává vyrovnané a kvalitní výkony. Navíc tréninku dává poměrně hodně času, ale v Sedlčanech se mu moc nezadařilo. Prohra v 1. kole s Davidem Zvárou byla očekávaná, neboť Davidova šachového umění ještě zdaleka nedosahuje, ale prohra ve 2. kole s Petrem Kozlem ze Sedlčan byla zbytečná a dost ho mrzela a v posledním kole hrubka ve hře s Jardou Česánkem ze Zvole ho stála bod, který ho startu na MČ vzdálil. Tomáš Filip (sachypravonin.rajce.idnes.cz/Stredoceske_finale_jednotlivcu_-_Sedlcany_-_20.-21.6.2009/#Snimek_053.jpg) - pro Tomáše to byl první start na podobné soutěži, jeho průměrné Rtg 1078 je také pod průměrem jeho schopností, ale uhrané 2 body ukazují, že i on se už pomalu "vyhupuje" z toho šedého průměru (tedy myšleno na okresní úrovni) a když bude dále tak aktivní, jak prokazuje na schůzkách a když k tomu přidá domácí přípravu, svoji roli sehraje i Letní soustředění, tak se může soutěží ve vážných partiích klidně zúčastňovat.

ZÁVĚREM:

Takže postupují: ŽDYCH DANIEL, FILIP VOJTĚCH A STUDNIČKA PATRIK. A NA MOŽNÝ START ČEKÁ LUKÁŠ FILIP.

     K dosaženým výsledkům všem moc gratuluji a těším se z jejich úspěchů.

     Finále Středočeského kraje jsme odehráli v Sedlčanech, kdy pořadatelm byl Šachový klub KDSJ Sedlčany a TJ Spartak Vlašim a konal se v internátu SOU Sedlčany ve dnech 20.-21.6.2009. Ubytováni jsme byli ve velmi příjemném prostředí internátu SOU, kde jsme i hráli a i jsme se zde stravovali. Strava byla velice chutná, děkujeme všem, kdož se na její přípravě podíleli. Pro děti bylo zpřístupěno i hřiště s "umělkou", kterého hojně využívaly každou volnou chílku. V sobotu v podvečer jsme navštívili Sedlčanské slavnosti ROSA, kde děti zaujalo vystoupení jedné z hudebních skupin a předváděné "karakoe" náhodnými diváky. Využily i pohostinství pouťových atrakcí a pochutnávaly si na cukrové vatě, pendrecích či opékaných bramborových lupíncích.

     Pořadatelé zvládli organizaci turnaje na jedničku. Všechna kola proběhla přesně podle plánu, výsledky a rozlosování z počítače Petra Havelky bylo někdy dříve jak za pět minut po předání odehraných partií. Rozhodčí neřešili žádné závažné spory. Hlavní rozhodčí hráčům jen vytýkal, že po nich nemůže nic přečíst a že je snad ve škole ani neučí psát!!! Škrabopis na některých partiářích by byl zaznamenání hodný! Holt, je ovlivňuje doba počítačů!!!

     A odměny: Všechny děti byly odměněny v průběhu soutěže sladkostmi a drobnými cenami a časopisy. Při závěrečném vyhodnocení v každé kategorii vítěz obdržel pohár a medaili, druhý a třetí v pořadí pak medaili. Oceněn byl i nejmladší šachista, také pohárem. A pak tito všichni převzali hodnotné ceny dle výběru. Z cen si vybírali i čtvrtí a pátí v pořadí.

     Dorty byla odměněna tří nejúspěšnější družstva. V letošním roce byla všechna z našeho regionu SE.  1. TJ Spartak Vlašim, 2. TJ Tourist Biomedica Říčany a 3. SK Medvědi Zvole.

     Všem organizátorům dík za bezvadně strávený víkend plný dětského smíchu a štěbetání a hlavně ústyhodných šachových výkonů. A nyní vstříc Mistrovství Čech, která nás čekají po velkých prázdninách. Nezbývá, než všem kvalifikovaným přát mnoho šachových úspěchu a nezapomenutelných zážitků. 

Výsledková listina H16: chess-results.com/tnr22621.aspx?art=1&lan=5&turdet=YES&m=-1&wi=1000

Výsledková listina H14: chess-results.com/tnr22622.aspx?art=1&lan=5&turdet=YES&m=-1&wi=1000

Výsledková listina H12: chess-results.com/tnr22623.aspx?art=1&lan=5&turdet=YES&m=-1&wi=1000

Výsledková listina H10: chess-results.com/tnr22624.aspx?art=1&lan=5&turdet=YES&m=-1&wi=1000

Fotečky: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Stredoceske_finale_jednotlivcu_-_Sedlcany_-_20.-21.6.2009/

Fotečky od Jardy Pýchy: mata1.rajce.idnes.cz/Sedlcany_2009/#album

Diskusní téma: POSTUP NA MISTROVSTVÍ ČECH SI V SEDLČANECH UHRÁLI TŘI ČLENOVÉ NAŠEHO ŠACHOVÉHO KLUBU

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek