PRAVOŇÁCI JEDOU NA SMÍCHOVSKÉHO KAPRA

19.12.2009 23:55

PROPOZICE: sksmichov.wz.cz/web/files/32_Prop_Kapr_2009+m.doc

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/O_vanocniho_kapra_Praha-Smichov_19,12,2009/

FOTEČKY OD KARLA VANDASE: sachypravonin.rajce.idnes.cz/O_vanocniho_kapra_Praha_19.12.2009_od_KarlaVandase/#album

VE SMÍCHOVSKÉM KAPŘÍM RYBNÍCE NEJLÉPE LOVIL VOJTA FILIP....

    Nemají-li pravonínští šachisté jiné šachové povinnosti, tak se velice rádi vypraví na turnaje pořádané ŠK Smíchov v Praze. Nakažlivé nadšení manželů Čermákových a i ostatních činovníků ze Smíchova, nás vždycky utvrdí v tom, že investice vložené do mládeže tímto směrem, je ta nejsprávnější.

     K naší výpravě se přidal ještě Filip Zvára z Vlašimi a jeho taťka nás do Prahy ochotně dovezl. Druhým autem jel Zdeněk Hejný. Mrazivý den, padající sníh, rozsolený "marast" na dálnici, trochu znepříjemnili naši cestu, ale dorazili jsme v pořádku tam i zpět.

     V Praze nás čekalo příjemné prostředí, nám dobře známého, zasedacího sálu Městské části Praha 5. Zápis, vybírání startovného i tiskopisy pro zápis jednotlivých kol a umístěnky šachového materiálu, to všechno probíhalo jako "na drátkách". Ono zúřadovat takovýto počet účastníků, kteří vesměs dorazili na poslední chvíli, nebylo jednoduché. V provozu byl i nezbytný kiosek. Zahájeno bylo v 10.00 hodin.

     V kategorii starších žáků soutěžil Lukáš Filip (1573), nasazen 15., Zvára Filip (1460), nasazen 21. a Tomáš Filip (III. VT), startovní číslo 25. Favoritem této skupiny byl Tadeáš Klecker z SK OAZA Praha a naši kamarádi z Českého Brodu - Vítek Moravec (2048) a Honza Fiala (1877) a další. Celkem startovalo 37 juniorů a juniorek. Výsledky našich na bídných 43% (3/7) to se nelíbí, pánové, jistě ani Vám, že? Nejlépe se umístil Tomáš Filip na 25. místě (výkon 1285), polepšil si o 1 místo oproti startovnímu pořadí. Porážky sklidil vždy od soupeřů o 400 i více elo vyšším než má on sám. Výtka jen k poslednímu zápasu s Janem Bienem z ŠK Řevnice. U Lukáše, velké zklamání! Oproti nasazení klesl o 10 míst (výkon1389)! Že ho přehrál Martin Vesecký z Peček nebo Drahomír Krásný z Údlic, to chápu, ale že dostane "na budku" od hráčů s III. VT, to tedy nechápu! I Filip Zvára si oproti nasazení pohoršil o 7 míst, ale ten prohrál jen s hráči s vyšším elem (výkon 1457). Tuto skupinu starších žáků vyhrál favorit Tadeáš Klecker se 6 body. Vítek Moravec nakonec 4., Jan Fiala 6. a kolegové z Říčan - Standa Stárek 13. a Filip Jiroušek 19..

     Daleko lépe si vedli mladší žáci Vojtěch Filip (1367) 13. nasazený a Daniel Ždych (III. VT) 32. nasazený. Vojta v konečném pořadí 8. místo 6,5/9 (72%), výkon 1484. Prohrál jen s Muradem Abelyanem (1613) a vítězem Janem Petrem (1843). V posledním kole hrál s Jitkou Jánskou, dost ji potrápil, byl na tom i časově lépe, Jitce běžela poslední minuta, mohl hrát na čas a mohl ji nechat "spadnout", ovšem Vojtovi se takovéto nesportovní chování příčí, a tak skončili plichtičkou. Vojta sice našel v poslední chvili "věčňák", ale šlo hrát i dál.

     Dan ve třech partiích "spadl" na čas, a to s Pepínem Starýchfojtů (Pepíno dostal od taťky za tuto partii velké pokárání), kterého to i zachránilo, neboť kupil jednu chybu za druhou a kdyby měl Dan více času, tak nevím, nevím zda by to Pepíno udržel. Podobné to bylo i s Michalem Žigklitzem, který byl pod matem a Dan měl na šachovnici i více matícího materiálu, ale nezastavil hodiny a nepožádal rozhodčího o uznání remízy, ale nechal spadnout ručičku u hodin a Michal nahlas zajásal! Dan uhrál 5/9 (56%) a 31. místo z 85 účastníků není špatné!

     Z našeho regionu zde ještě soutěžil Lukáš Boček ze Zvole, skončil na 6. místě se 6,5 bodem.

     Smíchovští se blýskli i cenovým fondem. V průběhu soutěže všechni dostali časopisy ŠACH info (starší ročníky - ke studiu). Pak všichni obdrželi čokoládové kapříky a ještě velice vydařené keramické plakety s rybím motivem, které mají na rubu pamětní text o turnaji. Deset nejlepších obdrželo medaile a pěkné závěsné kalendáře s perokresbovými motivy Prahy. Prvních pět obdrželo poháry a diplomy a první tři si mohli osobně vylovit živé kapry z kádí. Předány byly i další ceny - nejlepší dívka, nejmladší chlapec, dívka, najlepší zahraniční účastník, a to v obou kategoriích.

     Na Smíchově se nám moc líbilo a určitě se sem budeme rádi vracet.

    

Diskusní téma: PRAVOŇÁCI JEDOU NA SMÍCHOVSKÉHO KAPRA

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek