5.kolo - Pravonín - Benesov B

09.01.2011 17:31

Konečně zpíval kanárek i v Pravoníně!

Marie Filipová

Do pátého kola Regionální soutěže družstev nám los postavil družstvo „B“ Benešova. Hosté přijeli v poměrně silné sestavě. Papírově měli lepší pozici jen na druhé desce, kde Jan Sysel má o 56 elo bodů více než náš hráč. Mimochodem, pan Sysel velice litoval, že se nesetkal se svým bývalým spolupracovníkem Tomášem Haškem, který dnes do zápasu nenastoupil, měl jiné povinnosti, ale věděli jsme to dopředu, tak jsme povolali Honzu Vopěnku, který se mezi nás rád dostavil.

Hráli jsme tradičně v naší klubovně v mateřské škole a také tradičně jsme pro hosty, ale i pro naše hráče připravili malé občerstvení, aby se jim u nás líbilo, nic jim nechybělo, hráli v pohodě a rádi se k nám vraceli.

Rázem deváté jsem přivítala přítomné a po nezbytných formalitách a krátkém shrnutí pravidel si podali ruce a spustili hodiny. Za první desku usedl Vojta Filip (1858) proti Ladislavu Blažkovi (1722), rozehrál Italku, oželel pika za útok,  připravil léčku, která mu vyšla, získal figuru a pak se mu hrálo pohodlně. Na druhé desce Lukáš Filip (1665) s již zmíněným Janem Syslem (1721), hrál trpělivě, dlouho vyrovnaně. Třetí desku hrál Mirek Lalouček (1650) s Adélou Nguyenovou (1600), touto partií se nesla remíza po celý zápas. Na čtvrté desce Patrik Studnička (1554) s Václavem Fulínem (-) získal už snad po třetím tahu figuru a převahu jen zesiloval. Na poslední šachovnici zasedl Jan Vopěnka (1480) s malým Tomášem Pikorou (-), zde mladý žák na Honzovu Španělku nestačil.

A jak jsme získávali body? První končil Honza Vopěnka, a to již v 9.44 hodin. Hodinu po něm ukončil své trápení pan Fulín, který vzdal v 10.40 hodin. Deset minut před polednem kapituloval před šachovým uměním Vojty Filipa Ladislav Blažek na první šachovnici.


Lukáš Filip odmítl dvakrát remízu, měl o pěšce víc, lepší postavení krále a měl lépe propočítaný průlom než jeho soupeř a ve 12.50 hodin končila vítězně i jeho partie.Mirek Lalouček měl stále remízovou pozici, na obou stranách stejný počet pěšců a oba soupeři měli jezdce, kterými “hopsali“ po šachovnici sem a tam. To jsme ještě nevěděli, že nás čeká více jak hodina hry! Mirek chtěl také získat celý bod jako jeho spoluhráči a Adélka se nechtěla dát! Náš šachista měl o trochu lepší čas, který nakonec rozhodl, a Adélka ve 13.55 hodin „spadla“. Ale až si přehrajete Mirkovu partii, tak uvidíte, že kdyby hráli dál, tak by stejně vyhrál – lépe počítal!

  ŠK Pravonín       Sokol Benešov B  
Filip Vojtěch 1858 1 - 0 1722 Blažek Ladislav
Filip Lukáš 1665 1 - 0 1721 Sysel Jan
Lalouček Miroslav 1650 1 - 0 1600 Nguyenová Adéla
Studnička Patrik 1554 1 - 0 0 Fulín Václav
Vopěnka Jan 1480 1 - 0 0 Pikora Tomáš
    5 - 0    

Jsme rádi, že jsme získali plný počet bodů, poskočili ve výsledkové tabulce o dvě místečka a už se těšíme na neděli 23. 1. 2011 do Sedlčan.

Děkuji tímto všem našim hráčům za pěkný výsledek a kolegům z Benešova děkuji za pochvalu, kterou nám „vysekli“.