1.kolo - Pravonín - Postupice

17.10.2010 18:40

Tomáš Hašek

Dnešní nedělí byla zahájena Regionální soutěž družstev, kde ve skupině E má Vlašim 3 zástupce – Vlašim C, Dolní Kralovice B a Pravonín. V letošním roce jsem doplnil mužstvo Pravonína a slíbil jsem, že napíšu pár postřehů z dnešního zápasu.

V prvním kole do Pravonína zavítalo mužstvo z Postupic, v letošní sezoně posílené o dva hráče Vlašimi, Frantu Innemanna a Míťu Vyhnala. Čekal se tedy tuhý boj a průběh zápasu očekávání potvrdil. Paní Filipová nás v hrací místnosti přivítala velmi pohostinně, tak jak je v Pravoníně už obvyklé. V příjemném prostředí tedy k utkání zasedly následující sestavy:

 

  ŠK Pravonín       Sokol Postupice  
Hašek Tomáš 1804 0 - 1 1879 Innemann František
Filip Vojtěch 1858 1 - 0 1619 Vyhnal Miroslav
Filip Lukáš 1665 1 - 0 1671 Vykouk Pavel
Lalouček Miroslav 1650 0,5 - 0,5 1445 Blahout Karel
Vopěnka Jan 1480 0 - 1 1385 Roubíček Milan
    2,5 - 2,5    

Celý zápas byl trochu poznamenán pracovním a zájmovým, leč mimošachovým zaneprázdněním Mirka Laloučka. K zápasu se dostavil později, v horší pozici nabízel remízu, kterou soupeř logicky nepřijal, a když se  propracoval k výhodě, tak nabídku remízy opakoval a soupeř ji, tentokrát rád, přijal. Škoda, tahle ztracená půlka nám v konečném účtování chyběla.

Jinak jako první svoji partii dohrál Lukáš Filip, který svého soupeře hezky přehrál a po zisku materiálu získal první bodík pro Pravonín - 1:0.

Dobře měl svoji partii rozehranou i Honza Vopěnka. Bohužel, podcenil soupeřův výpad na královském křídle a svého monarchu bránil jen díky materiálním ztrátám, až  nakonec kapituloval - 1:1.

Nepovedenou partii jsme předvedl bohužel i . V dobře rozehraném zahájení jsem si dvakrát nevzal nabízeného pěšce. Poprvé snad oprávněně, podruhé už mé rozhodnutí bylo chybou, a stálo mě výhodu. Přesto byla pozice nadále vyrovnaná, a kdybych svůj záměr na dámské křídle dotáhl do konce, spěla by partie nejspíše k remíze. To se však nestalo, já svoji pozici zhoršil a soupeř snadno vyhrál - 1,5:2,5.

A nyní to bylo velmi napínavé. O remíze v zápase a kýženém bodu pro náš tým se bojovalo na druhé šachovnici v souboji generací. Výchozí pozice koncovky P+V+S proti P+V+J nakonec dospěla do situace, kdy oba hráči měli své pěšce před polem proměny. S touto napjatou situací se lépe vypořádal o dvě generace mladší Vojta Filipa asi i díky lepšímu hospodaření s časem dokázal nakonec zvítězit – 2,5:2,5. Vojtovi tímto skládám velkou pochvalu, a rozhodnutí o tom, zda byla koncovka vyhraná či remizová, nechám na někom povolanějším.

Závěrem děkuji naší kapitánce paní Filipové za vynikající prostředí, občerstvení i dárečky! K dalšímu zápasu zajíždíme do Sedlčan, kde se pokusíme uhrát lepší výsledek než dnes.