PRÁZDNINOVÝ TURNAJ STAMATU 29.1.2016 V BENEŠOVĚ

30.01.2016 13:25

VÝSLEDKY:   chess-results.com/tnr204376.aspx?lan=5&art=1&rd=7&wi=821     

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Stamat_29.1.2016/

          Jediný den pololetních prázdnin je pro děti z Pravonínských šachových kroužků dnem společného výletu, jehož hlavní náplní je odehrání šachového turnaje šachové školy Stamat v Benešově. V pátek 29.ledna 2016, hned brzy ráno o půl sedmé se větší část výpravy sešla u autobusové zastávky v Pravoníně, po cestě jsme přibrali další šachisty a ve Vlašimi přistoupil zbytek. Celkem nás bylo 10. Cestu do Benešova si děti krátily čas hraním her na mobilech. Cestovali jsme pohodlně, do Benešova přijeli včas a naše první kroky nás vedli do nádražní cukrárny, kde všichni bohatě posnídali a následoval přesun do hrací místnosti ZŠ Jiráskova.

        V hrací místnosti už mi všichni odevzdali mobily a věnovali se stavění šachovnic a hraní přátelských partií. Hemžilo se to tam dětmi, které z turnajů neznáme (členové "stamatích" kroužků). Časový harmonogram byl naplněn dle propozic. Hrálo se tempem 2 x 15 minut  7 kol, s ohledem na začínající šachisty, kterých byla většina se nehrálo na nemožné tahy. Všichni hráli dohromady a vyhlašeny byly dva turnaje, a to hráči s elem 1101 a výše  (kategorie hoši i dívky) a pak děti s elem do 1100.

       Kategorii s elem 1101 a výše vyhrál, podle očekávání Jakub Vojta (1960) z Vlašimi, uhrál 6 bodů, stejně bodů měli i další v pořadí a rozhodovalo pomocné hodnocení. Druhou příčku obsadil Vojta Dudek (1526) z Brodců a třetí příčka patří Štěpánu Hrbkovi (1558) z Unichess. U dívek už to bylo jasnější. První příčku brala Monika Strnadová (6 bodů) z Říčan, i na druhé příčce byla dívka z Říčan Hanka Bartošová (5,5 bodu) a třetí pozice putovala do Tábora s Anežkou Žilavou (5 bodů). Ve druhém turnaji byla nejlepší Kamila Steinová ze ZŠ Jiráskova 5 bodů, druhý skončil Matěj Novotný z Brodců (4,5 bodu) a třetí pak Jáchym Němec (4 body) z Říčan. První z každé kategorie obdrželi pohár a diplomy pak všichni první tři. Šachisté si odnášeli domů i drobné ceny.

        Po celý den bylo hezké počasí, svítilo sluníčko, a tak některé děti po odehrání svých partií vybíhaly před budovu. Sluníčko zmiňuji hlavně proto, že v hrací místnosti nejsou na oknech žaluzie a na předních šachovnicích, které byly u oken dětem poměrně hodně svítilo do očí, upravovaly si různě šachovnice, ale v té první řadě před sluníčkem nikam neutekly. Například Kubíka Vojtu jsem litovala, ten hrál na sluníčku celý den. Jinak však jídelna ZŠ je pro tento turnaj vynikající. Dostatek prostoru pro hráče, doprovody, rozhodčí i kiosek, který nabízel široký sortiment zboží.

        A nyní jak jsem to viděla já. Zmíním se o všech, kteří jsou registrovaní ve Vlašimi, hlouběji se zastavím u našich dětí z Pravonína. Jak už jsem se zmínila čekalo se, že Jakub Vojta první příčku "nepustí" a odveze ji do Vlašimi. Tak se i stalo, i když i on narazil na přemožitele Štěpána Hrbka z Unichess a s Vojtou Dudkem sehrál velmi pěknou partii, kdy měl navíc figuru za 3 spojené pěšce, které však, možná pod časovým tlakem neuměl Vojta prosadit a Kubík partii vyhrál.

        Velice pěkně odehrál turnaj Štěpán Filip (6.místo), který se v poslední době dost zlepšil. Oproti nasazení si polepšil o jednu příčku a hrál výkonem 1409 (+48) a uhrál 5,5 bodu. Podceněním klubového kolegy Lukáše Zemana ve třetím kole a prohra s ním ho stála zcela určitě medailové umístění. Ale takové jsou šachy! Je nutné ke každé partii přistupovat zodpovědně a Štěpán se určitě poučil.

         Největším překvapením, a to milým byl Lukáš Zeman (9.místo). Hrál výkonem 1394 (+229), uhrál 5 bodů, polepšil si oproti nasazení o 9 příček. Hrál klidně, vyrovnaně, někdy zápasil s časem. Skalpy v podobě Štěpána Filipa a Kryštofa Křížka jsou jistě pro Lukáše cenné. Škoda koncovky s Emmou Dobsa z Unichessu, kdy neviděl jednotahový mat a pak byl rád že Emma chvátala a partii "zpatila". Za úspěch v tomto turnaji si Lukáš zaslouží pochvalu.

        Třináctou příčku obsadil Ondra Hrabě, ten odehrál turnaj také pěkně. Hrál výkonem 1333 (+177), uhrál 5 bodů a stále se pohyboval na předních šachovnicích. Cennými pro něj jsou zajisté remízy s Jakubem Moulíkem a Lukášem Zemanem. Oproti nasazení si polepšil o 6 příček.

        Adam Slavík (17. místo) měl tak trochu štěstí na los, samé 1000, ve dvou případech hrál s třináctistovkami a jen tyto partie prohrál. Hrál výkonem 1257 (+140), oproti nasazení si polepšil o 4 příčky. Adámek je dost roztěkaný, stihne sledovat několik partií kolem sebe a pak zbytečně chybuje při své partii. Určité zlepšení jsem však zaznamenala, jen tak dál.

        Své startovní číslo 9. neobhájil František Jelínek (18.místo), výkon 1168 (-155). Fanda turnaj odehrál špatně. Soupeři (kromě posledního kola 1069) elo 1000 a přesto jen 5 bodů.

        Kryštof Křížek na tento turnaj bude chtít také co nejdříve zapomenout (20.místo), výkon 1275 (-23), oproti nasazení si pohoršil o 7 příček. Hezkou partii sehrál se třetím Štěpánem Hrbkem (1/2), ale prohry s pravonínskými Lukášem Zemanem a Štěpánem Filipem ho stáli lepší umístění na domácí půdě.

        Pohoršit si o 11 příček oproti nasazení a ztratit 112 bodů na elu, to dokázal na tomto turnaji Filip Kůra. Skončil na 22. místě s výkonem 1198! Prohrát s Vojtou Dudkem hanba není, ale "pustit" partii s hráčem 1069 nebo přijmout po několika tazích remízu (v posledním nejdůležitějším kole) s hráčem 1007, to mě na Filipa hodně mrzelo. Uhrál 4,5 bodu.

        Barunka Slavíková uhrála sice jen 4 body, ale hrála výkonem 1226 (+150), obsadila 25. příčku, kopírovala svoji startovní pozici (24.). Když jsem u Adama (jejího bratra) psala, že měl štěstí na los, tak Barunka měla na los zase smůlu. Do posledního kola dostala Šimona Jirouška na poslední bod neměla šanci, ale hrála statečně až do matu.

        Anežka Vašíčková na turnaje moc nejezdí, ale tento "výletní" si nenechá ujít. Chytila se sice až ve třetím kole, ale přesto dokázala uhrát pěkné 4 body. Obsadila 36.místo a hrála výkonem 1050.

        Jan Veselý skončil na 44. příčce, uhrál 3,5 bodu, hrál výkonem 1025. Honzík se poslední dobou také hodně zlepšil, šachy ho moc baví a je to vidět i na jeho hře.

        Jiří Zeman chodí do pravonínského kroužku jen krátký čas, ale na turnaji se neztratil. Uhrál 3 body, hrál výkonem 950. Doma sám studuje šachovou literaturu a pevně věřím, že zlepšení přijde co nejdříve.

        Okatá Eliška Helebrandová zatím "nasává" šachovou atmosféru, uhrála sice jen jeden bodík, ale pod vedením svého bráchy Františka, začne sbírat více bodů co nejdříve. Byla asi nejmladší účastnicí turnaje a její čas ještě přijde!

        Děkuji pořadatelům za hezký turnaj, který měl tak velikou účast, vše probíhalo jak probíhat má a na závěr odehrály ještě Nela Pýchová a Anežka Vlková s některými zájemci simultánku, která skončila 3 :  18.

       Naše výprava však spěchala na autobus, abychom za světla dorazili do svých domovů. Brebentění v autobuse nebralo konce. Seděli jsme na schodech (autobus byl přeplněný), ale zase jsme mohli probírat všechny dojmy a plánovat další akce.

       Každý nechť si z mého hodnocení vezme nějaké ponaučení a snaží se zlepšit. Podmínky ze strany trenérů jsou maximální a nepřidáte-li k tomu ještě práci doma, tak se zlepšovat nebudete!

      

Diskusní téma: PRÁZDNINOVÝ TURNAJ STAMATU 29.1.2016 V BENEŠOVĚ

Datum: 15.05.2016

Vložil: nela pýchová

Titulek: šachy

Miluju Ondřeje Másla a Honzu Sadila! Jakub Vojta: fůůůůůj!

Datum: 07.04.2016

Vložil: anonym

Titulek: Nela Pýchová

Jsi výborná šachistka, Nelo, a přeji mnoho dalších úspěchů. Anonym.

Datum: 07.04.2016

Vložil: Nela Pýchová

Titulek: vhgh

Jsem šachistka, která je přesto asi lepší než Kuba Vojta. Ale přesto mu gratuluji. A i všem ostatním.

Datum: 07.04.2016

Vložil: hhhj

Titulek: Re: vhgh

To si.

Datum: 07.04.2016

Vložil: fhchggh

Titulek: cgbvh

Ahoj

Přidat nový příspěvek