PRO TISK IV. Q 2009 Zpravodaj Pravonín

16.11.2009 19:18

 

OHLÉDNUTÍ ZA UPLYNULÝM ŠACHOVÝM ROKEM

     Nikdy bych, před rokem, nevěřila tomu, že budeme mít kalendář naplněn tolika šachovými akcemi, až budeme nuceni  vybírat si, kam pojedeme soutěžit.

       Kluci by jezdili klidně každý týden, ale jejich volný čas je nutné dělit i na rodinu a další koníčky. Rozhodování limituje i to, zda vícedenní akce neovlivňují jejich prospěch ve škole.

       Naši šachisté jsou za dva roky pilné práce schopni hrát tak, že jsou zařazováni do družstev TJ Spartaku Vlašim, jsou základem družstva mladšího dorostu, které hraje 1. ligu mladšího dorostu. Čtyři kluci si uhráli účast na Mistrovství Čech v šachu. Lukáš Filip hrál ve skupině H 16 a z 62 startujících obsadil s pěti body velice pěkné 22. místo, Vojta Filip hrál ve skupině H 12 a z 80 šachistů obsadil s 5,5 body vynikající 18. místo, a to před posledním kolem bojoval o postup na Mistrovství ČR, ovšem byl poslední dva dny zdravotně indisponován a postup se mu nezdařil. Za rok to zajisté zkusí znovu, stejně tak i Patrik Studnička, kterému se v Harrachově, kde toto mistrovství probíhalo, moc nedařilo. Mistrovství Čech dětí do 10 let probíhalo ve Stráži pod Ralskem, kde bojoval Daniel Ždych a neztratil se tam a uhrál 3,5 bodu. Jeho první start na takto prestižní soutěži byl odměnou za jeho poctivou celoroční práci.

       V září byla zahájena Regionální žákovská liga pro rok 2009/2010, jsou odehrána tři kola. Ve třetím kole Patrik Studnička získal bronzovou medaili a nechal za sebou kluky z ostatních klubů, kteří hrají šachy už více jak pět i více let. V součtu všech tří kol je třeba Vojta Filip v kategorii H 14 na 1. místě, rovněž tak i Dan Ždych je na čele své skupiny H 10. Velice pěkně si vede i Michal Sibal a Tomáš Filip a ani Marek Filip se v soutěžích neztratí. Této ligy se už, z věkových důvodů, nemůže zúčastňovat Lukáš Filip, a tak hraje dorostenecké a jiné turnaje.

        V listopadu probíhal i Okresní přebor základních a středních škol v Benešově, kde soutěžili všichni naši šachisté ve třech různých družstvech. Měla jsem velký problém, komu vlastně fandit. Za ZŠ Načeradec v kategorii starších žáků hrál Vojta Filip, Patrik Studnička a Michal Sibal, za ZŠ Vorlina – starší žáci soutěžil Tomáš Filip a za mladší žáky Marek Filip a Dan Ždych. Načeradské družstvo hrálo bez nemocného Lukáše Filipa, a tak naše ambice na postup do Krajského přeboru byla ohrožena! Ovšem kluci hráli bezvadně a byli odměněni 1. místem! Poprvé v historii školy!

         Rovněž tak poprvé v historii, ale Pravonína, bylo ustaveno šachové družstvo Šachový klub Pravonín pro Regionální soutěž skupiny E, kde stabilně jednou za čtrnáct dnů hraje pět šachistů. V základní sestavě jsou Miroslav Lalouček (Miřetice), Lukáš Filip, Jan Vopěnka (Dunice), Patrik Studnička a Vojtěch Filip. V záloze je ještě Štěpán Vopěnka (Dunice), Michal Sibal,Tomáš Filip, Daniel Ždych, Matěj Borek, Ondra Nácovský i Jirka Hejný (i když poslední tři jmenovaní do kroužku letos nechodí). Lukáš a Vojta Filipovi jsou ještě náhradníky pro Regionální přebor skupiny D ve Vlašimi. Ale zatím jsou naše výsledky rozpačité. Hráli jsme v Neveklově, u nás byli šachisté z Dolních Kralovic a tyto dvě kola jsme prohráli. Patnáctého listopadu jsme hráli ve Zvoli a naše družstvo vyhrálo! Celé body uhráli bratři Filipové a po půl bodu uhráli Patrik Studnička, Míra Lalouček a Tomáš Filip. Po těchto třech kolech jsme na pěkném 7. místě (z 11 mužstev). Celkem budeme hrát 10 zápasů, jakékoliv, než poslední místo by pro nás bylo letos úspěchem, sbíráme zkušenosti a za rok už to bude jistě na jiné úrovni.

     V Pravoníně uspořádáme v budově MŠ 2. ročník Silvestrovského turnaje, mohou si přijít zahrát i laici z řad rodičů a přátel šachu, pozveme děti a jejich rodiče z Vlašimi a z Dolních Kralovic. V lednu uspořádáme oddílový přebor a v únoru 2. ročník Zimního turnaje, jeho formu ještě ladíme. Plánujeme rodinné dvojice nebo trojice, vše se včas veřejnost dozví.

     Již nyní chci všechny upozornit a pozvat na 9. kolo a finále Regionální žákovské ligy, které se uskuteční v Pravoníně. Požádala jsem o podporu Středočeský kraj (bude se projednávat v komisi – zatím neznáme výsledek), počítáme s podporou Obce Pravonín, pravonínských žen a dalších sponzorů, bez kterých bychom takto velikou akci uspořádat nemohli. Očekáváme kolem 150 hráčů + nejméně 80 lidí doprovodu. Plánujeme vystavit naše klubové kroniky, prezentovat tím své akce, dále se jistě svými pracemi pochlubí děti z MŠ, vhodná by byla i ekologická výstava a očekávám další náměty, jak zviditelnit Pravonín a jak využít návštěvy obyvatel z tak širokého regionu (Vlašim, Benešov, Poříčí n/Sáz., Říčany, Zvole, Vrané n/Vl., Kamenice, Sedlčany, Neveklov, Brodce, Sázava, Stříbrná Skalice a Dolní Kralovice). Za minulé uspořádání podobné akce jsme byli hodnoceni velice dobře, nejlépe ze všech pořadatelských míst a tak chci věřit, že se nám to v tomto ročníku podaří také!

   Všem dětem, sponzorům, rodičům dětí a všem těm, kdož nám fandí a i všem lidem dobré vůle přejeme nádherné prožití Vánoc a vánočních svátečních dnů a v novém roce hodně úspěchů a radosti, především všem pevné zdraví!

Filipová