PRO TISK

30.09.2009 19:47

 

ŠACHOVÉ FIGURKY NÁM UČAROVALY…. 

      Závěrečný finiš ve školním roce 2008/2009 byl opravdu náročný. V červnu byl Vojta Filip součástí šestičlenného družstva mladších žáků, které se na MČR  v rapid šachu v Sezemicích umístilo na překrásném 5. místě a Vojta pro družstvo uhrál 8,5 bodu z 9 možných, zařadil se tak na 4. místo v jednotlivcích!

     Z finále Krajského přeboru v Sedlčanech, které probíhalo po celý víkend, v kategorii H16 byl Lukáš Filip 12., Tomáš Filip 25. (z 26), v kategorii H14 Patrik Studnička obsadil 9. místo (z 31), v H12 byl Vojta Filip 3. (ze 34) a v H10 Daniel Ždych 5. a Martin Hejný 26. (ze 34). Na MČR postoupil Dan Ždych, Vojtěch Filip a Patrik Studnička. Lukáš Filip je náhradníkem.

     Za uplynulý školní rok jsme se sešli na 40 pravidelných schůzkách, další tři se konaly o letních prázdninách.

     Šachisté nezaháleli ani o zmíněných prázdninových dnech a zúčastnili se OPENu o Pohár města Klatovy v týdnu od 4. do 12.7.2009. Nejlépe se vedlo Patriku Studničkovi, z 9 možných bodů, jich uhrál 5, bratři Filipové ze svých her vytěžili po 4 bodech. Hráli vážné partie, které se započítávají na ELO.

      Téměř všichni členové šachového klubu se zúčastnili Letního soustředění šachistů v Růžené u Milevska, a to v týdnu od 8. do 15.8.2009. Zde byl pro ně připraven bohatý šachový i mimošachový program. Děti si užily koupání, závodů na lodičkách, spousty her s míči, některé se naučily chodit na chůdách, hrály živé šachy, celotáborovou soutěž, která trvala celý týden braly velice vážně a aktivně se v družstvech zapojovaly do získávání bodů. Byl pro ně uspořádán celodenní pochod na Monínec, kde si užily dosytnosti jízd na tubingové dráze. Co se šachů týká, hrála se Bleskovka (žádné mimořádné výsledky), Rapid, kde z 62 zúčastněných byl Vojta Filip 5. a Lukáš Filip 9., ostatní pak v druhé polovině startovního pole. Ve Fišerových šachách byl zase nejlepší Lukáš a Tomáš Filipovi. Hlavní turnaj zde probíhal ve třech výkonnostních skupinách. V první „A“ skupině hrálo 22 šachistů a zde získal Patrik Studnička velice pěkné 3. místo, Vojta byl 7. a Lukáš 10.. Ve druhé „B“ skupině bojovalo 24 dětí, zde zaznamenal pěkný výsledek Tomáš Filip, byl 4., pak Dan Ždych (16.) a Matěj Borek (22.). Ve třetí skupině „C“ (19 šachistů) jsme měli Marka Filipa, který ji vyhrál a obsadil 1. místo, Ondra Nácovský byl 11., Jirka Hejný 12. a Martin Hejný 15.. Přálo nám počasí a ač jsem měla obavu, jak si někteří poradí s odloučením od rodičů, žádné velké stýskání se nekonalo a byl to příjemně strávený týden, který všech 65 zúčastněných dětí a 12 vedoucích hodnotilo na výbornou.

Závěr prázdninového volna patří tradičně OPENu v Říčanech. Ten se konal od soboty 22.8. do 29.8.2009. Zúčastnila se ho naše „silná trojka“, a to Lukáš Filip, Patrik Studnička a Vojta Filip. Kluci denně dojížděli (za pomoci rodičů a kolegů z Dolních Kralovic) do Říčan a získávali další body k udělení kýženého ela. Hrál se OPEN „A“ a OPEN „B“, kde hráli právě naši kluci. Z 56 zúčastněných byl Patrik Studnička 15., uhrál 5,5 bodu s výkonem 1546, Lukáš Filip skončil 28., získal 4,5 bodu s výkonem 1573 a Vojta Filip se umístil na 34. místě se 4 body a výkonem 1462.

       Lukáš Filip si své dosavadní elo 1324 udělené v listopadu minulého roku zvýšil na 1573 a jako první z klubu si uhrál 2. VT. Patrik Studnička má nové elo 1492, Vojta Filip má nové elo 1367 a Michal Sibal 1266. Po roce a půl práce je to pochvaly hodný výkon. Věřím, že je budou následovat další. „Našlápnuto“ a rozehrané zápasy mají Tomáš Filip a Matěj Borek. Mohl by se k nim přiřadit i Daniel Ždych a když „zabere“ tak také Marek Filip.

     V nejbližších dnech náš čeká účast Vojty Filipa v rapid šachu na MČR v Hradci Králové, kam pojede jako jediný z našeho ŠK spolu s dalším 5 šachisty z TJ Spartaku Vlašim. Lukáš Filip bude hrát rapid v Holicích s dospěláky z Vlašimi.          Podíváte-li se na naše internetové stránky www.sachypravonin.cz zjistíte, že šachové akce jsou na programu tak četně, že se ani všech zúčastnit nemůžeme, a to především z finančních důvodů. Všade se hradí startovné, jezdí se auty nebo hromadnou dopravou, nocujeme sice v levných ubytovnách, ale spočítá-li se vše dohromady, tak je to částka, kterou si nemohou všechny děti dovolit. Máme sice nějaké sponzory a hodně nám pomáhá MěDDM Vlašim, ale někteří z našich šachových talentů by si zasluhovali více pozornosti. Zaujmou-li některého z podnikatelů výsledky našich dětí a chtěl by nám finančně pomoci, vytvořit pro ně lepší podmínky, budeme moc rádi. My bychom mohli slíbit nejen zlepšení naší výkonnosti, ale i jeho propagaci (máme klubové drezy a též některé akce pořádáme a zde všade bychom mohli prezentovat naše sponzory).

     V novém školním roce 2009/2010 budeme též pokračovat v pravidelných pondělních schůzkách, za přítomnosti trenéra Ondry Matějovského. Šachový klub bude pracovat pod Městským domem dětí a mládeže Vlašim. Děti budou rozděleny do 3. výkonnostních skupin. Začátečníci, Mírně pokročilí, Pokročilí. První a druhá skupina bude začínat v 15.00 hodin a končit v 16.30 hodin a třetí skupina bude trénovat od 16.30 hodin do 19.00 hodin. V klubovně jsou k dispozici přihlášky. Roční zápisné spojené s pojištěním dětí je 400,-- korun.

     Již v září začíná Regionální žákovská liga, kterou budou hrát všechny děti z klubu narození 1994 a mladší.

Někteří naši šachisté budou tvořit základní sestavy družstev TJ Spartaku Vlašim v 1. lize dorostu, hraje se i extraliga dorostu, ale zde se s naší účastí ještě nepočítá. Dále uvažujeme o založení družstva „E“ pro Krajský přebor (dospělí i děti), ale toto je ještě v jednání. V loňské sezóně někdy v „B“ družstvu zaskakoval, celkem úspěšně, Lukáš Filip.

     Co je nového najdete vždy na naší nástěnce na návsi a především směruji vaši pozornost na www.sachypravonin.cz a www.sachyvlašim.cz.

      Ke zhodnocení celé sezóny patří, bezpochyby, poděkování všem rodičům dětí, kteří velice ochotně pomáhají s dopravou, organizačním zajištěním pořádaných akcí, ženám z Pravony, VML s.r.o. a především Obci Pravonín a panu starostovi Hejnému za aktivní pomoc při pořádání jednoho z kol RŽL, které bylo na okresní úrovni vyhodnoceno jako nejlepší.

      Největší dík si však zaslouží trenér dětí Ondra Matějovský, který jim věnuje příkladnou pozornost, co se týká předávání vědomostí ve hře šachy a má na děti opravdu velmi dobrý vliv a bez něho by nebylo úspěchů, kterých děti dosahují. Děkuji také ředitelce Pavle Homolkové a vedení MěDDM Vlašim za přízeň, materiální výpomoc a pomoc při úhradě dopravních nákladů.

Filipová