PROJEKTOVÝ DEN 6.12.2019 - ČERTOVSKÉ ŠACHY V PEKLE

08.12.2019 16:39

LETÁK: Leták - Čertovské šachy v pekle 6.12.2019.png

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Certovska_skola_6.12.2019/

PROJEKTOVÝ DEN – ČERTOVSKÉ ŠACHY V PEKLE 6.12.2019

        V rámci projektu ŠABLONY II. – DOMEČEK uspořádal pedagog volného času šachových kroužků Lukáš Filip s odbornicí z praxe Milenou Hrubantovou projektový den směrovaný na období Mikuláše, anděla, čerta a vánočních svátků.

             Projektového dne se zúčastnilo 35 dětí z šachových kroužků a všech klubů pracujících v rámci evropského projektu. Vlastní akci předcházela náročná příprava spojená s instalací kulis, které byly pojaty poněkud abstraktně a na výzdobu bylo využito výrobků dětí z MŠ k danému tématu. Na výzdobu bylo dále využito obrázků, které v počítačovém programu vytvořil Lukáš Filip. Místní šachový klub zakoupil kostýmy pro Mikuláše, anděla a čerty a dětem dále daroval čertovské rohy a výslužku.

       Na realizaci se podílela nejen odbornice z praxe Milena Hrubantová a pedagog volného času Lukáš Filip, ale i spousta dalších pomocníků: Zuzana Moudrá, Marie Filipová, Vojtěch Filip, Helena Kůrová, Markéta Štanderová, Miroslava Ondráková a děti z kroužků Pokročilých šachistů Petra Píšová, Filip Kůra, František Jelínek a Štěpán Filip.

       Děti při příchodu do klubovny očekávala skupina čertů, kteří je přivítali hurónským křikem, řinčením řetězu, přitom děti rozdělovali do jednotlivých oddělení a hned se všichni pustili do projektových úkolů.

       Úkoly pro tento projektový den se skládal z mnoha bloků. Děti byly rozděleny do 4 skupin. Jedna pekla medové perníčky, druhá malovala a vybarvovala, třetí vyplňovala čertovská přísloví, další pak odpovídala na otázky, na které hledaly odpovědi z pohádek a filmů a dalším, nejdůležitějším blokem bylo skládání VÝUČNÍHO ČERTOVSKÉHO LISTU, kde musely děti sáhnout do oboru herectví, vyjadřování se mimikou, hodnocení kamarádů, tanečních kreací, dovednosti a nakonec i fyzické zdatnosti. Jednotlivé skupiny dětí se průběžně střídaly, přitom si našly čas na občerstvení, kde jim pomocnice upekly tousty a měly i k dispozici medové perníčky, které upekly vlastními silami a seznámily se i s moderními vykrajovátky, které nikdo z dětí neznal. V průběhu plnění úkolů děti byly „obtěžovány“ čerty, kteří je, pokud zlobily nebo špatně plnily úkoly, předvedly do koutku, kde si musely odpracovat trest (čistily boty). Čertíci také nenápadně procházeli mezi dětmi a špinili je barvami. To se dětem moc líbilo, čerty i dráždili, aby je čím dál více pomalovávali.

          Na závěr projektového dne navštívil děti Mikuláš a anděl, kdy Mikuláš seznámil děti s historickou tradicí a promluvil o slavení vánočních svátků. Kladl dětem na srdce, aby byly na sebe hodné, aby si vážily a poslouchaly rodiče, aby se dobře učily a hlavně byly slušné, zdravily, děkovaly a o vše si poprosily. Následovala beseda s dětmi, které hodnotily projektový den, ten se jim opravdu líbil a mnoho se poučily.

         Poté dostaly výslužku, se kterou byly spokojené a ještě si běžely zahrát různé hry, kterých mají v klubovně velký výběr, některé děti si dále malovaly a povídání nebralo konce.

        Fotečky mluví za vše: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Certovska_skola_6.12.2019/

Zaznamenala: Marie Filipová

     

Diskusní téma: PROJEKTOVÝ DEN 6.12.2019 - ČERTOVSKÉ ŠACHY V PEKLE

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek