PROJEKTOVÝ DEN - D R A K I Á D A - 2.11.2019 - 8.00 - 12.00 HODIN

01.11.2019 16:33

PROPOZICE - LETÁK: PD - Drakiáda.pdf

VYDAŘENÁ DRAKIÁDA aneb počasí se nakonec umoudřilo!

     Předem naplánovaný projektový den, který nesl název „DRAKIÁDA“, byl naplánován s cílem seznámit děti se stavbou papírového draka. Dále je seznámit s historií vzniku draků, dřívější využívání v meteorologii, na co si mají děti dávat pozor při pouštění draků a v neposlední řadě vhodnou formou využít volného času. Neboť se jedná o složitější aktivitu, bylo pořadatelům jasné, že bude nutná přítomnost rodičů, čímž nenásilnou formou stráví aktivně volný čas děti s rodiči. Projektový den se konal od 8.00 hodin do 12.30 hodin.

      Tento projektový den připravil pedagog Lukáš Filip a zajistil si odborníka z praxe, dlouholetého pracovníka s mládeží a technicky zdatného a uznávaného odborníka Pavla Žůrka.

      Aktivita nabízela takový vzdělávací program, který rozvíjel tyto dovednosti: seznámení se se s dřevěnými materiály, nářadím, textilními materiály, papíry, izolepou, lepidlem, barvami, fixy.

       Přípravné práce byly složité, neboť nejdříve bylo nutné zajistit vhodnou plochu, kde se budou draci pouštět, a proto bylo vybráno fotbalové hřiště v obci Pravonín, které se nachází na konci obce, a navíc zde nepřekáží žádné vysoké napětí, stromy, keře, nehrozilo dětem žádné zranění na nerovné ploše, kopečcích či zakopnutí o kameny, neboť při pouštění draků, se budou dívat děti vzhůru a je zvýšené nebezpečí úrazu. Navíc zde byla zajištěna k dispozici klubovna na výtvarnou tvorbu dětí a i prostor, kde bude zajištěn prostor pro případ špatného počasí. Dále bylo nutné zajistit patřičné nářadí a pomůcky. Pro případ špatného počasí pořadatelé nakoupili dostatečné množství plastových draků, neboť ti létají i za mírně deštivého počasí. Nakoupili jsme drobné sladkosti jako ceny pro děti a tři ceny pro nejúspěšnější „létače“. Zajistili jsme v klubovně i možnost občerstvení, které zajišťoval provozovatel klubovny (čaj, párek v rohlíku atd..).

       Podle plánu se sešli pořadatelé na hřišti v Pravoníně přesně v 8.00 hodin, foukal sice vítr, ale trochu mrholilo, a tak byl operativně připraven pro děti náhradní program, kdy si v klubovně začaly nejdříve vybarvovat omalovánky. Poté, když se dostavili všichni účastníci, kterých bylo 24 dětí a každým dítětem byl nejméně jeden doprovod, celkem jsme napočítali 59 účastníků. Poté přistoupili organizátoři k výkladu, jak si vyrobit draka, kdy odborník z praxe a pedagog vyložili dětem, jak mají postupovat, na jednom draku jim to předvedli a předali jim návod domů. Neboť stále mrholilo a děti chtěly už pouštět draka (některé si plastové draky donesly z domu), lektoři s nimi začali skládat nakoupené draky. Děti lektory i rodiče popoháněly, nemohly se dočkat, až jejich drak vzlétne k nebi. Dospěláci dětem pomohli s prvním startem a pak už si děti poradily samy. Brzy děti poznaly, jak se musí postavit, aby jim vítr draka pohodlně vznesl, a protože foukal příznivý vítr, nebylo nutné moc běhat. Pro některé děti to byla premiéra, ještě nikdy draky nepouštěly, tak se moc těšily na organizovaný projektový den.

         Poté už nemohl děti nikdo od pouštění draků odtrhnout. Jen zima (bylo poměrně chladno) vedla jejich cesta do klubovny, kde si vybarvovaly omalovánky, hrály různé hry a malovaly na veliký karton různé obrázky, nejvíce však draky.

         Jakmile vzlétl někomu drak do výšky nejvyšší budovy (bytovky), tak byl odměněn malou sladkostí. Vyhodnoceni byli také tři nejlepší „létači“, a to Barunka Žáková, Verunka Brzková a Karolínka Hrabánková, které obdržely hodnotnější ceny.

        Získané dovednosti při sestrojení děti prokázaly svojí činností, jako zručností k sestrojení draka, kdy zvládly všechny na výbornou, byly komunikativní, situací zvládaly velmi dobře, projevily schopnost učit se, komunikovat, spolupracovat, řešit problémy, adekvátně reagovat, soustředit se, radovat se, soutěžit, ohodnotit svůj výkon i výkon druhých.

Vše bylo zdokumentováno a zveřejněno na fotografiích a videu, které vám přiblíží atmosféru.

Odkaz: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Projektovy_den_-_Drakiada_2.11.2019/

 

Zaznamenala: Marie Filipová

 

 

Diskusní téma: PROJEKTOVÝ DEN - D R A K I Á D A - 2.11.2019 - 8.00 - 12.00 HODIN

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek