PROJEKTOVÝ DEN - STAVÍME KRMÍTKA PRO PTÁKY - 21.2.2020

23.02.2020 18:13

LETÁK: Leták - Stavíme krmítka pro ptáčky 21.2.2020.PNG

FOTEČKY:  https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Projektovy_den_-_Stavime_krmitka_pro_ptacky_21.02.2020/

STAVÍME KRMÍTKA PRO PTÁČKY

 

          V pátek 21.2.2020 uspořádali šachisté další z úspěšných projektových dnů, které jsou pořádány v rámci projektu ŠABLONY II. DOMEČEK Městským domem dětí a mládeže ve Vlašimi za podpory EU a MŠMT. Pedagog volného času Lukáš Filip a odbornice z praxe lesní inženýrka Ing. Lenka Vopálka Melicharová projektový den připravili na jedničku.

         Projektového dne se zúčastnilo 10 dětí z šachových kroužků a kroužků logických a deskových her, tento byl uspořádán v prostorách klubovny a sálu Spolkového domu v Pravoníně, kde tyto kroužky běžně probíhají.

        Bylo využito polotovarů Školní dílny Woodmaid, aby vlastní sestavení krmítka pro ptáčky zvládly i takto malé děti. Pracovní postup při sestavení krmítka byl komponován tak, aby bylo podpořeno získávání zručnosti  a  rozvíjelo se technické myšlení u dětí. V rámci přípravných prací byla dále zpracována kvalitní prezentace a test, který děti na projektovém dnu podle předloh, nápověd a otázek, plnily a pak sestavili krmítko, které ještě natřely barvami.

         Projektový den byl zahájen poutavou prezentací, která byla velice šikovně vedena a děti se do ní aktivně, volbou vhodných otázek, zapojovaly. Na základě prezentace se účastníci učili nejen poznávat ptáčky, kteří s námi zůstávají i přes zimu, ale také čím je můžeme krmit a kdo jsou jejich predátoři.  V takto malém kolektivu se velice dobře s dětmi pracovalo a každému byla věnováno individuální pomoc. Následoval testík, kdy děti pomocí nápověd zapisovaly, o jakého se jedná ptáčka a pak si některé i vybarvovaly. Před touto prací je pedagog volného času upozornil na dodržování bezpečnosti práce, ukázal jim, jak mají s kladivem a hřebíčky pracovat. Tato nejnáročnější částí projektového dne, tj. vlastní sestavování krmítka, bylo pro mnohé splněním velkého přání. Rodiče děti k takovýmto činnostem doma nepustí. Starší děti byly nedočkavé, a tak museli pořadatelé mnohde hřebíčky narovnávat, malí účastníci postupovali pomalu, podle pokynů a vlastní sestavení se jim dařilo někdy i lépe než těm větším dětem. Všichni svá krmítka dokázali sestavit a stříšku ještě přilepit lepidlem. Pak už jen zbývalo svá krmítka pro ptáčky, domalovat. Při této činnosti se všichni moc vyřádili! Poslední činností bylo upevnit krmítko pomocí provázku.

         Na závěr projektového dne si všichni svá krmítka prohlíželi, hodnotili, každé bylo originálem a už se všichni těšili, jak si je doma na zahradě pověsí a budou do nich nosit ptáčkům dobroty. Nyní, po projektovém dnu bude jejich pozorování ptáčků v krmítku o mnoho zajímavější, neboť už budou vědět, kteří návštěvníci jim do dobroty chodí. Děti si projektový den moc pochvalovaly a už se vyptávaly, kdy bude další?

 

 

Zaznamenala: Marie Filipová

Diskusní téma: PROJEKTOVÝ DEN - STAVÍME KRMÍTKA PRO PTÁKY - 21.2.2020

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek