PROJEKTOVÝ DEN - ZDOBENÍ PERNÍČKŮ - 17.6.2020

17.06.2020 20:20

Projektový den - Zdobení perníčků 17.6.2020.pdf

sachypravonin.rajce.idnes.cz/Projektovy_den_-_Zdobeni_pernicku_17.06.2020/

ŠACHOVÁ KLUBOVNA SE PROMĚNILA V PERNÍČKOVOU DÍLNIČKU

         Na 17.6.2020 spolu pedagog volného času Domečku a odbornice z praxe zorganizovali, připravili a zrealizovali projektový den šachistů s názvem Zdobení perníčků. Původně se jednalo o velikonoční aktivitu. Na Velikonoce byly připraveny další 4 projektové dny, které jsme nemohli uskutečnit, ale určitě se k nim vrátíme v příštím školním roce. Chtěli jsme vyrábět velikonoční dekorace, kde bychom kompletovali dřevěné truhlíky se zajíčkem, nebo balónky obalené vlnou a pomocí lepidla vytvořit kukaně, ve kterých by byla velikonoční dekorace, nebo proutěné ošatky zdobené velikonočními vajíčky, zdobené různými technikami, nebo háčkované slepičky, zajíčky a vajíčka. Byl v plánu i kurz pletení pomlázek a ošatek z vrbového proutí. Zastihla nás však koronavirová pandemie, nemohli jsme s scházet, ale děti o nic nepřijdou.

         Ponechali jsme tedy alespoň zdobení perníčků bílkovou hmotou, toto mohou děti uplatnit kdykoliv v průběhu roku. Abychom vše stihli, tak organizátoři upekli perníky různých tvarů (holoubek, srdíčko, panáček, panenka, domeček sovička, zajíček…) předem. Na projektový den byla pozvána i perníkářka  Emilie Slabá. Nejdříve byl dětem předán recept na perníky a vysvětlen postup zadělání těsta, upečení perníkových tvarů a ošetření perníčků po upečení. Poté jsme si z moučkového cukru, bílků a citrónové šťávy vyrobili bílkovou hmotu, kterou jsme pak využívali na zdobení perníčků. Tato hmota se dává do kornoutků, které se složí z pečícího papíru. I toto skládání kornoutků si děti vyzkoušeli. Zde se však jedná o velice přesnou práci (jako origami), aby pak hmota z kornoutků nevytékala. Děti se učili ustříhnout špičku kornoutu po jeho naplnění, musí se udělat jen maličký otvor, aby se vytlačoval jen tenký proužek hmoty.

         Následovalo vlastní zdobení, kdy si děti vybraly perníček a pustili se do zdobení. Nejdříve dětem bílková hmota vytékala horem kornoutu, ale po podrobném vysvětlení a předvedení, si osvojili techniku a za malou chvíli jim šla práce pěkně od ruky. Rychle pochopily, že musí pracovat s citem, zbytečně nemačkat na kornout, aby byly linky tenké. Děti byly ke tvoření velice šikovné, kreativní, využívaly fantazie a hlavně je to velice zajímalo a bavilo. První perníček byl pokusný, ale další byly opravdu povedené (viz fotografie).

         Reflexe s dětmi probíhala ihned při projektovém dnu, kdy pedagog, odborník i perníkářka reagovali na dotazy dětí, upozorňovali je na to, čím a jak perníčky ještě vylepšit. Zabrousili jsme i do velikonočních a vánočních tradic, kdy je vhodné tyto perníčky tvořit a ozdobit s nimi i vánoční stromeček. V rámci hodnocení jsme si udělali výstavku výrobků a společně vybírali ten nejlepší. Nejzdařilejší perníček měla Terezka Žížalová. Reflexe pedagoga a odbornice proběhla po ukončení projektového dne. Na projektový den se dostavilo 11 dětí.

         Projektový den se vydařil, aktivita děti velice bavila. Pevně věříme, že si ji budou chtít zopakovat doma a zapojí i rodiče a uplatní své dovednosti, které tímto projektovým dnem získaly.

         Velice děkuji perníkářce Emilie Slabé, odbornici Zuzaně Moudré a pedagogovi volného času Lukáši Filipovi, za zorganizování, přípravu a realizaci tohoto projektového dne, který naplnil veškeré stanovené cíle. Vybraná skupina účastníků aktivně spolupracovala. Splněn byl naplánovaný program. Spolupráce pedagoga volného času a odborníka z praxe naplnila v plném rozsahu 3 S, tj. společně naplánovat a připravit, společně zrealizovat a společně zhodnotit akci.

Zaznamenala: Marie Filipová

Diskusní téma: PROJEKTOVÝ DEN - ZDOBENÍ PERNÍČKŮ - 17.6.2020

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek