PRVNÍ PRAVONÍNSKÉ ŠACHOVÉ SOUSTŘEDĚNÍ

06.07.2014 12:08

     V našem šachovém klubu, z mnoha důvodů, vznikl nápad uspořádat o hlavních školních prázdninách dvě šachová soustředění. To první premiérové máme za sebou a skromně můžeme konstatovat, že se vydařilo.

     Bylo dobré, že jsme si vše vyzkoušeli na méně dětech. K nocování, vaření a pořádání volnočasových aktivit bohatě vyhovuje Spolkový dům v Pravoníně a co bylo velice důležité, přálo nám počasí. Překvapením pro děti i dospělé byla nová klubová trička.

     V průběhu obou dnů proběhly šachové přednášky, děti řešily diagramy, hrály simultánky, odehrály šachový turnaj, spoustu přátelských partií, velkou oblibou byly partie s velkými plastovými šachami a třešničkou na dortu byla simultánka s Tomášem Vojtou. Vojta Filip zaujal děti názvem své prezentace a velice pěkně shrnul pěšcové koncovky. Poté navázal dalším šachovým blokem Lukáš Filip, který si připravil pro děti diagramy. Vhodně pak převedl začátečníky na nižší úroveň diagramů a dal jim samostatnou práci. Nejlépe si vedl v řešení Jakub Vojta (13,5 bodu), Štěpán Filip (11 bodů),  Petra Píšová (9 bodů) a Filip Kůra (8,5 bodu) z 16 možných bodů. Turnaj se hrál 2x každý s každým. Do dvojic doplnil šestého hráče Lukáš Filip. V prvním kole se Kubíkovi podařilo Lukáše porazit. Celkové pořadí: 1. Lukáš Filip 9 bodů, 2. Jakub Vojta 8,5 bodu, 3.místa byla udělena dvě, a to Filip Kůra a Petra Píšová měli shodně po 5 bodech (vzájemné zápasy 1 : 1), a tak jsme udělili dvě třetí místa, i když kdybychom šli do dalšího pomocného hodnocení, tak by na tom byl lépe Filip, kterému se podařilo remizovat s Jakubem Vojtou, což byla jediná půlka, o kterou Kubík přišel. 4. skončil Štěpán Filip s 3,5 bodem a 5.místo obsadil Adam Slavík. Všichni obdrželi pěkné "pejsáčky" za snahu.

     A co jsme vše stihli kromě šachů?

      První den jsme navštívili ZOO ve Větrovech u Tábora. Dobré bylo, že nás prováděla průvodkyně, která v průběhu prohlídky i některá zvířata krmila, to se dětem moc líbilo. Je to taková malá zoologická zahrada se spoustou odpočívek, velice vhodná pro rodiče s malými dětmi. Nám se nejvíce líbil lev, který je i naším klubovým talismanem. Zvířata zde bylo možné vidět hodně z blízka. Nabízíme spoustu fotek na našem rajčeti https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Sachove_soustredeni_c._1_4.-.5.7.2014/. Při návratu jsme na kraji Tábora poobědvali. U restaurace bylo pěkné dětské hřiště, kde si naši dětští účastníci krátili čas na objednané jídlo. Cestou domů malá zastávka v Mladé Vožici na zmrzlinku a pak už domů.

      Ve volných chvílích se hráli společenské hry. Velice se líbila kvarteta, ale bezkonkurenčně vyhrálo Člověče zasměj se! Nafukovali jsme balonky, hráli hokejbal, pozemní fotbálek. Filip Kůra učil některé děti hru s jojem. O přestávkách hrála hudba - pouštěny byly dětské písničky. Večer jsme promítali filmy Bob a Bobek. Vyhlásili jsme sbírku plastových víček: "Sbíráme víčka pro Radečka". Jedná se o invalidního chlapce u nás z obce. Sbírku, zveřejnění, sběrní místa a na co si bude Radeček šetřit uveřejníme formou samostatného článku. Prozatím sbíráme víčka v šachové klubovně a v místní prodejně potravin. Druhý den následoval výstup na Velký Blaník, cestou jsme dětem vyprávěli několik pověstí o hoře Blaník a o rytířích spících v hoře. Na rozhlednu vystoupila jen Petra a Štěpán, Filip a Barunka se z půlky vrátili dolů a ostatní nevyrazili vůbec. Nakoupili nějaké pozornosti a dárečky a spěchali na oběd, na který jsme se přesunuli do Restaurace u Matoušků v Kondraci.

      A jak se starala o naše bříška paní Kůrová?

      Vaše chuťové buňky podráždíme výčtem dobrot, které jsme měli: palačinky s marmeládou (ty nám upekla Miluška Filipová), tousty se sýrem a šunkou byly, pro velký zájem po oba dny, rovněž tak i palačinky,  smažený sýr s bramborovou kaší a okurkovým salátem, kakao, čaj, koblížek s marmeládou, loupáček, boloňské špagety se sýrem. Po celé dny bylo k dispozici ovoce (jablka, hroznové víno, broskve, nektarinky) a zelenina (kapie, okurky), které bylo průběžně doplňováno. Děti měly stále k dispozici pitnou vodu s citronem a pomerančem a několik druhů neslazených vod.

      Poděkování:

      Děkuji našim oběma trenérům Lukáši Filipovi a Vojtěchu Filipovi, kteří měli svá vystoupení kvalitně připravená a naše malé šachisty zaujali a i je po oba dny doprovázeli na výletech. Děkuji řidičům Davidu Kůrovi a Lukáši Filipovi a druhý den i Tomáši Vojtovi (výlet na Velký Blaník, kterému děkuji i za simultánku), kteří bezpečně děti přepravovali. Děkuji Městskému domu dětí za poskytnutí drobných dárečků. Děkuji paní Heleně Kůrové, která mi byla nepostradatelnou pomocnicí a především se starala o mlské jazýčky strávníků.

      Co napsat o dětech?

      Vaše děti se chovaly vzorně, poslouchaly, spolupracovaly, nemusela jsem řešit žádné problémy. Pravda, byla nějaká odřená kolínka, ale bez toho to nejde! Myslím, že i ony byly spokojené.

      Závěrem:

      Vydařená akce, nenásilně se šachisté něco přiučili, zahráli si spolu, utužovali svá přátelství a zahájili jsme i návštěvy kulturních památek a pěkných míst v blízkém okolí, které  jim zajisté také něco dají a přinesou.

     

Diskusní téma: PRVNÍ PRAVONÍNSKÉ ŠACHOVÉ SOUSTŘEDĚNÍ

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek