PRVNÍ ŠACHOVÝ TURNAJ DĚTÍ Z ŠACHOVÉHO KROUŽKU - ZAČÁTEČNÍCI PŘEDŠKOLNÍ

13.11.2016 14:56

  NAŠI PŘEDŠKOLÁČCI SOUTĚŽILI    



            V pondělí 14.11.2016 od 15.00 hodin se uskutečnil první šachový turnaj a prověrka vědomostí za uplynulé dva měsíce členů zájmového kroužku MěDDM Vlašim, a to Začátečníků předškolních. Do kroužku chodí 14 šikovných dětí a na turnaj se moc těšily.  Vlastní soutěž absolvovalo 11 dětí (začala nám řádit nějaká jednodenní chřipka).

            Každý měl připraven vlastní stůl, aby děti nelákalo opisování a my zjistili, kde mají mezery a co je máme doučit. Za úkol měly vyznačit na šachovnici řadu, sloupec, dlouhé šikmé řady (diagonály), nejkratší šikmé řady, tahy střelcem, dámou, jezdcem a králem. Dále měly vyznačit na prázdnou šachovnici postavení všech pěšců z obou království. Celkem bylo 12 různých obrázků k doplňování.

            Závěr je asi takový, že zhruba polovina dětí zná téměř vše, co jsme je učili (vyskytly se jen drobné chyby), s druhou polovinou musíme zopakovat tahy jezdcem (tam byly největší nedostatky).

             Náš první turnaj vyhrál s počtem 235 bodů (maximum bylo 237) Daniel Zeman. Při vyhlašení jsem oznámila, že měl plný počet bodů, ale při důkladné kontrole jsem přece jen dva bodíky musela srazit, ovšem před druhou Terezkou Slavíkovou měl náskok 6 bodů. Terezka získala 229 bodů a na třetí příčce skončil s počtem 221 bodů Tomáš Zeman. 201 bodů získal Lukáš Brixí, 197 Jakub Čáp a 196 pak Simona Ondráková. Následoval Dan Vopálka 186 bodů, Jan Hejzlar 178 bodů, Tereza Žížalová 166 bodů, Tereza Justová 124 bodů a Nela Hejná 103 bodů. Svoji úlohu sehrála jistě tréma. Všechny však moc chválím, protože přistoupili k testu opravdu zodpovědně.

              Odmněnou ji byly šachové plakety, diplomy a medaile, které jim budou připomínat jejich první turnaj. Odnesli si i nějaké pozornosti ve formě plyšáků a přívěsků na batohy, baterky od sponzora a nějaké drobné hračky či sportovní pomůcky.

              Svačinka byla dnes slavnostní, měli jsme tousty.

              Nastal čas, kdy děti rozdělíme do dvou skupin. S jednou už můžeme začít "tahat" figurky. Druhá skupina si bude ještě osvojovat pohyby figur. Ono je také znát, že děti, které se umístily v horní polovině startovního pole, tak na schůzkách nikdy nechybí. Ti, kdož někdy schůzku vynechaly mají nějaké mezerky, které musíme dohnat.

             


Zaznamenala: Marie Filipová

Diskusní téma: PRVNÍ ŠACHOVÝ TURNAJ DĚTÍ Z ŠACHOVÉHO KROUŽKU - ZAČÁTEČNÍCI PŘEDŠKOLNÍ

Datum: 15.11.2016

Vložil: zdenek

Titulek: dobrá práce

obdivuju snahu a trpělivost s dětmi

Přidat nový příspěvek