REGIONÁLNÍ PŘEBOR ŠKOLNÍCH DRUŽSTEV 3.11.2016 BENEŠOV

02.11.2016 09:00


PROPOZICE: Regionální přebor škol - 2016-2017.doc

FOTEČKY: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Regionalni_prebor_skolnich_druzstev_2015-2016_3.11.2016_Benesov/


NA KRAJI BUDEME BOJOVAT I JAKO STARŠÍ ŽÁCI....


      Stejně jako minulá léta i letos se zúčastnily děti ze Základní školy a Mateřské školy Načeradec Regionálního přeboru škol. Trošku jsme zestárli, a tak letos poprvé startovali za starší žáky. Všichni členové družstva pracují v šachových kroužcích, které organizuje Městský dům dětí a mládeže ve Vlašimi a klubovnu mají ve Spolkovém domě v Pravoníně.

      Turnaj se uskutečnil v pěkném prostředí Městského divadla Na Poště v Benešově. Pořadatelem byl Dům dětí a mládeže Benešov, AŠSK Benešov a Kulturní a informační centru Benešov, p.o..

      Startovala čtyřčlenná družsva, hrálo se tempem 2 x 15 minut ve třech kategoriích. Hodnocení olympijským způsobem. Hlavním rozhodčím byl tradičně Oldřich Sládek, pořadatelskou službu a veškerou organizaci zajišťovala Iva Růžičková z DDM Benešov.

      Střední školy regionu Benešov a Kutná Hora obeslala tento přebor jen 4 družstvy a z toho dvě startovala jen o 3 hráčích. Zde se hrálo dvoukolově každý s každým. Vítězné družstvo Gymnázia Vlašim nemělo v soutěži srovnatelné soupeře a přesvědčivě si odneslo první příčku a 23 bodů. Na druhém místě skončilo Gymnázium Benešov 15,5 bodu, 3. příčku obsadili hráči VOŠ a SZeŠ Benešov, kteří získali 7,5 bodu. Poslední 4. příčku obsadilo družstvo SPŠ Vlašim se 2 body.

      Starší žáci byli nejpočetnější skupinou (7 týmů). Hrál každý s každým a zde hrálo právě i naše družstvo. Nejeli jsme s žádnými velkými ambicemi. Také nebylo jasné, kdo přijede? Přece jen se jednalo o starší děti a za nás hrál i mladší žák! Pak přímo na místě, po shlédnutí sestav, už jsem na postup pomýšlela, ale s dětmi jsme to nediskutovali. Naše družstvo startovalo v sestavě: Petra Píšová, František Jelínek, Štěpán Filip a Filip Kůra. Hned v prvním kole nám los přinesl ZŠ Krhanice (nejobávanější družstvo z našeho pohledu - bratři Zvolenští...), prohráli jsme 1 : 3. Skóroval jen Štěpán. Fanda chyboval asi v patnáctém tahu, kdy si nechal chytit dámu, Filip špatně hospodařil s časem, dostal se do věžové koncovky, kterou prohrál. Péťa spadla na čas, ale její soupeř měl stejně lepší pozici. Ve druhém kole jsme hráli se ZŠ Jiráskova A a vyhráli 4 : 0. 3. kolo nám byli soupeři kolegové z Týnce n.Sázavou a o půl bodu přišla jen Péťa. Ve čtvrtém kole ZŠ Jiráskova B (Kryštof Křížek - první šachovnice, Kamilka Steinová - druhá šachovnice...). Kryštof s Péťou prohrál, nechal si lehce sebrat obě věže. V tomto zápase jsme ztratili jen půlku bodu, a to na druhé desce, kdy měl Fanda sice figuru za 2 pěšce a i útok, ale na Kamilku si nevěřil, tak raději přijal remízu. I v pátém kole, kdy jsme hráli se ZŠ Chocerady jsme nechali soupeřům půl bodu, tentokrát Péťa na první desce. V předposledním kole s Gymnáziem Benešov jsme vyhráli 4 : 0. V kole posledním jsme měli volno. Pro nás je druhé místo velkým úspěchem, všechny děti se upřímně radovaly a já byla také moc spokojená.

Výsledky starších žáků:

1. ZŠ Krhanice 21, 5 bodu

2. ZŠ a MŠ Načeradec 19,5 bodu

3. ZŠ Týnec nad Sázavou 13 bodů

4. ZŠ a MŠ Chocerady 10 bodů

5. ZŠ Jiráskova B  7 bodů

6. ZŠ Jiráskova A  7 bodů

7. Gymnázium Benešov 5 bodů

          Třetí kategorií byli mladší žáci, zde startovalo 6 týmů a soutěžili i šachisté ze ZŠ Vorlina Vlašim a stejně jako v případě středních škol, ani oni neměli v této skupině konkurenci a přesvědčivě vyhráli.

Výsledky mladších žáků:

1. ZŠ Vlašim Vorlina 18 bodů

2. ZŠ a MŠ Sázava A 11,5 bodu

3. ZŠ Týnec nad Sázavou 10,5 bodu

4. ZŠ Jiráskova Benešov 10 bodů

5. ZŠ a MŠ Chocerady 5,5 bodu

6. ZŠ a MŠ Sázava B 4,5 bodu


            Děti obdržely za své výkony drobnou cenu (mandarinku) a v každé kategorii první tři družstva získala pohár, diplom a všichni madaile. Akt vyhlašení výsledků vedl hlavní rozhodčí Oldřich Sládek. Ocenění předával sekretář a místopředseda SŠS Jiří Kotzot a Iva Růžičková z DDM Benešov. Do krajských bojů postupují z každé kategorie první dvě družstva. Takže i my se zúčastníme Krajského přeboru žákovských družstev!

            Já byla s výkony dětí moc spokojená, hrály zodpovědně a i se slušně chovaly a celý den jsme si pěkně užili.

            Fotečky z fotogalerie vám přiblíží atmosféru věrněji, než slovo psané (https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Regionalni_prebor_skolnich_druzstev_2015-2016_3.11.2016_Benesov/).


Zaznamenala: Marie Filipová





      


Diskusní téma: REGIONÁLNÍ PŘEBOR ŠKOLNÍCH DRUŽSTEV 3.11.2016 BENEŠOV

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek