REGIONÁLNÍ PŘEBOR ŠKOLNÍCH DRUŽSTEV V ŠACHU 12.11.2018 BENEŠOV

12.11.2018 21:05

REGIONÁLNÍ  PŘEBOR  ŠKOLNÍCH  DRUŽSTEV  V  ŠACHU - BENEŠOV 12.11.2018

PROPOZICE: prebor-skol-2018.doc

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA:

- STARŠÍ ŽÁCI: https://chess-results.com/tnr392044.aspx?lan=5

- MLADŠÍ ŽÁCI: https://chess-results.com/tnr392043.aspx?lan=5

FOTEČKY:  sachypravonin.rajce.idnes.cz/Regionalni_prebor_skol_12.11.2018_Benesov/

          Dům dětí a mládeže Benešov uspořádal ve spolupráci s AŠSK Benešov a Kulturním a informačním centrem Benešov, p.o. Regionální přebor školních družstev v šachu, kde se hrálo o postupy na Krajský přebor do Neratovic.

          Hrálo se tradičně v Městském divadle Na Poště Benešov a hned v úvodu musím konstatovat, že se pořadatelé, pod vedením Ivy Růžičkové z DDM Benešov, vypořádali se vším na výbornou. Funkce rozhodčích plnili Jiří Kotzot a Oldřich Sládek,  k ruce měli ještě vedoucí (šachisty)  jednotlicých týmů.

           Základní škola a Mateřská škola Načeradec vyslala do soutěže dvě družstva. Jedno startovalo za starší žáky a druhé za žáky mladší. ZŠ a MŠ NAČERADEC, tedy její žáci zaznamenali v dnešním Regionálním přeboru vynikajících výsledků. Družstvo starších žáků vedené kapitánkou Petrou Píšovou a dalšími šachisty Štěpánem Filipem, Františkem Jelínkem a Filipem Kůrou obsadilo s přehledem 1. příčku a zahraje si v prosinci Krajský přebor v Neratovicích. Družstvo uhrálo 25 bodů z 28 možných, druzí na pásce ZŠ Vorlina Vlašim uhrála 20,5 bodu a třetí Gymnázium Vlašim 17,5 bodu. Podle bodových zisků je jasné, že naši si výhru opravdu zasloužili. Plný počet bodů uhrál Filip Kůra, po půlce ztratili František Jelínek a Štěpán Filip a kapitánka Petra Píšová poztrácela 2 body, ale musím zdůraznit, že hrát na 1. šachovnici je nejen velice těžké, ale také zodpovědné!

           Mile překvapili i mladší žáci, které vedl kapitán Michal Škaryd a hráli s ním Karel Vávra, Patrik Heřmánek a Eliška Škarydová, obsadili krásné 3. místo, které bylo překvapením pro všechny. Na první příčce se v této kategorii, po zásluze, umístila ZŠ a MŠ Sázava "A". Děti z tohoto družstva neměly konkurenci, uhrály 24,5 bodu z 28 možných. Druhá na pásce skončila ZŠ Jiráskova Benešov s 19,5 bodem. Naši uhráli celkem 17,5 bodu. Bramborové umístění tentokrát pro ZŠ Vorlina se 14 body. Načeradské šachové družstvo mladších žáků mělo velikou oporu v Elišce Škarydové, která uhrála 6/7, Míša Škaryd na první šachovnici odvedl také velice pěkný výkon, uhrál 4 body, i Patrik Heřmánek zaznamenal 4 body a Kájá Vávra končil se 3,5 body.

           Družstvo starších žáků mělo ze svého výsledku oprávněnou radost, kterou sice nedávali patřičně najevo. Ovšem mladší žáci své emoce nemohli "ukočírovat". Radovali se v sále, ale i celou cestu domů jen hovořili o šachu. Kdo, s kým a jak....?!?

           Obě družstva doprovázel trenér Lukáš Filip, všichni byli disciplinovaní, s dětmi nebyla téměř žádná práce, musím je moc pochválit.

           Měli jsme s dětmi moc hezký den. Cestovali jsme autobusem, v Benešově ráno, tradičně, v cukrárně posnídali a pak se přesunuli do hracího sálu. Tam jsem pro ně (ale i pro ostatní děti z našich kroužků) připravila koláčky, ovoce a trošku mlsání. Měli vytvořeny optimální podmínky pro své výkony, které také podali. Po soutěži jsme šli na oběd, pak jeli do Vlašimi a ještě nám zbylo trochu času na odměnu v cukrárně.

           V družstvech ZŠ Vorlina (mladší i starší) a Gymnázia Vlašim hrálo dalších 9 dětí, které navštěvují šachové kroužky v Pravoníně, resp. MěDDM Vlašim. A i družstva starších žáků ZŠ Vorlina a Gymnázia Vlašim postoupila na Krajský přebor do Neratovic. Musím zmínit výsledky i těchto dětí.  Adam Slavík 5,5/6, Baruška Slavíková uhrála 5/7, Filip Vopálka 5/7, Vojtěch Vopálka 4/7, Adélka Janoušová 3,5/6, Matěj Duda 3,5/6, Lenka Šťasná 3/5, Natálka Štanderová 3/6 a Zdeněk Šťastný 1/5 (tomu se moc nedařilo, 1. šachovnice byla nad jeho síly).

           Jedná se o veliký úspěch dětí z šachových kroužků Městského domu dětí a mládeže ve Vlašimi, na všechny děti jsem byla velice pyšná. Jsem ráda, že jsou schopny vzorně reprezentovat své školy.

            Atmosféru vám přiblíží fotečky, které najdete na Rajčeti Šachového klubu Pravonín.

            Nyní zbývá už jen všem ještě jednou poblahopřát za vynikající výsledky s přáním, co nejlepších výsledků v Neratovicích.


Zaznamenala: Marie Filipová


Diskusní téma: REGIONÁLNÍ PŘEBOR ŠKOLNÍCH DRUŽSTEV V ŠACHU 12.11.2018 BENEŠOV

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek