REGIONÁLNÍ PŘEBOR ŠKOLNÍCH TÝMŮ V ŠACHU - OKRES BENEŠOV A KUTNÁ HORA - 1.11.2023

02.11.2023 19:32

ŠACHISTÉ ZÁKLADNÍCH, STŘEDNÍCH ŠKOL A GYMNÁZIÍ V BENEŠOVĚ BOJOVALI O KRAJSKÉ POSTUPY

     Do Benešova se první listopadový den sjelo na 118 ve 23 školních týmech, jejichž členové bojovali o postupy na Krajský přebor v šachu a následně na MČR.

     Pořadatelem této akce byl Dům dětí a mládeže Benešov a Kulturní a informační centrum Benešov. Hrála čtyřčlenná družstva v kategorii I. – 1. – 5. třída ZŠ, II. 6. – 9. třída ZŠ a prima-kvarta osmiletých gymnázii a kategorie III. 1. – 4. ročník SŠ a kvinta – oktáva osmiletých gymnázií. V I. Kategorii soutěžilo 5 družstev, ve II. kategorii 7 a středoškolských týmu byl rekordní počet 11!

      Losování prováděl rozhodčí a koordinátor projektu Šachy do škol Jiří Kotzot ze Sázavy, funkce rozhodčích pak plnili Oldřich Sládek z Benešova, Lukáš Filip a Marie Filipová z Domečku Vlašim.

      Ve spolupráci se Základní školou Vorlina jsme sestavili hned 3 družstva. Jedno starších žáků a dvě mladších žáků. Děti doprovázela vychovatelka Dana Slabá.

        Družstvo starších žáků (kategorie II.) vedla kapitánka Natálie Štanderová, dále hráli Lenka Šťastná, Karolína Hrabánková, Adam Štandera a Petr Veselý. Tomuto družstvu se moc nedařilo. Ve své kategorii skončili na 7. místě se 7 body. Ze hry získalo družstvo jen 3 body, kdy Kája Hrabánková uhrála 2 a Petr Veslý jeden. První skončilo Gymnázium Benešov a na druhou příčku získali šachisté ZŠ Týnec nad Sázavou. Tyto dvě družstva si zahrají krajský přebor.

      V I. Kategorii, tj. mladších žáků jsme měli 2 družstva ZŠ Vorlina A a B. Áčko vedl Matěj Žížala, dále hrál Jakub Čáp, Vladimír Michálek, Ondřej Vilímek a jako náhradníci byli přítomni Jakub Hejný a Martin Vilímek. Náhradníci do soutěže tentokrát nezasáhli, neboť boj o přední příčky byl velice vyrovnaný, a proto jsme se rozhodli neriskovat a hrálo se stále v základní sestavě. Děti uhrály 13 bodů. Největší oporou družstva byl Vláďa Michálek, který neprohrál ani jednou a podal velice pěkný výkon. Ani ostatní si nevedli špatně. Matěj Žížala, Jakub Čáp i Ondra Vilímek uhráli každý po 3 bodech. Jejich odměnou je získané  1. místo a postup na krajský přebor. Obdrželi pohár, diplom medaili, propisku a i sladkost. Druzí skončili žáci ZŠ a MŠ Jankov s 9,5 bodem a i oni si mohou zahrát „kraj“. Druhé družstvo ZŠ Vorlina skončilo čtvrté z pěti se 6 body. Nejvíce uhrála Nikola Ondráková na 3 šachovnici, a to 3 body, na druhé šachovnici Rozálie Janatková 2 body a na čtvrté šachovnici Lada Vopálková 1 bod. Pro Tomáše Brixího byla 1. šachovnice velice náročná, ale o družstvo se staral vzorně.

        Velká pozornost byla letos věnována klání středních škol, vždyť jsme v nich měli sedm šachistů, kteří prošli našimi šachovými kroužky a nedá nám, abychom stále jejich výkony nesledovali. První nasazená, OA Vlašim, byla oslabena o dva stálé hráče, kteří měli předmaturitní povinnosti, ale přesto si všichni členové družstva vedli velice dobře a i letos se jim podařilo přesvědčivě s 15 body zvítězit, čímž se jim otevírá cesta na krajský přebor a možná….? Štěpán Filip hrající na 2. šachovnici, jako jediný ze středoškoláků neztratil ani jeden bod, Jakub Vojta (1. šachovnice) a David Vršťala (3. šachovnice) cestou k vítězství nechali soupeřům je po půl bodíku. Jako druhým postupujícím na krajský přebor je Gymnázium Benešov.

          Organizace byla, jako vždy na dobré úrovni, hrálo se v pěkném prostředí Městského divadla Na Poště Benešov. Přebor probíhal plynule a bez problémů.

           Děkujeme pořadatelům, rozhodčím, učitelům a vychovatelům, kteří šachisty do Benešova přivezli.

Marie Filipová

VÝSLEDKOVÁ LISTINA: chess-results.com/tnr840972.aspx?lan=5&art=0

FOTOGALERIE: www.rajce.idnes.cz/sachypravonin/album/regionalni-prebor-skolnich-tymu-okres-benesov-a-kutna-hora-2023-

 


 

Diskusní téma: REGIONÁLNÍ PŘEBOR ŠKOLNÍCH TÝMŮ V ŠACHU - OKRES BENEŠOV A KUTNÁ HORA - 1.11.2023

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek