RODINNÉ DVOJICE - ŠACHOVÝ TURNAJ - PRAVONÍN - 25.2.2023

26.02.2023 12:55

PROPOZICE: Propozice rodinné dvojice 2023.pdf

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA: chess-results.com/tnr720017.aspx?lan=5

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/RODINNE_DVOJICE_-_14._rocnik_-_SACHOVY_TURNAJ_25.2.2023/

RODINNÉ DVOJICE V PRAVONÍNĚ HRÁLO 60 DVOJIC

        Sobota 25.2.2023 v Pravoníně patřila šachovému turnaji rodinných dvojic, letos už se hrál 14. ročník, kdy za šachovnice zasedali sourozenci, rodiče a děti, prarodiče a děti, bratranci a sestřenice, strýčkové, tetičky a neteře či synovci. Další podmínkou tohoto turnaje bylo, že jeden z účastníků musel být narozen nejvýše v roce 2005 a mladší. Hrálo se švýcarským systémem na 7 kol, tempem 20 minut na partii podle pravidel FIDE pro Rapid šach.

        Předem jsme si stanovili strop k přijetí do soutěže na 50 dvojic, to je stav, kdy probíhá vše bez mimořádných zásahů. Ovšem pod čarou čekalo dalších 10 dvojic a jejich telefonáty a vyjadřovaná přání se zúčastnit naší šachové soutěže, nás přimělo k rozhodnutí, abychom přijali do soutěže všechny zájemce. Toto však sebou přineslo větší nároky na stěhování nábytku, které jsme absolvovali za pomoci našich mladých trenérů a místních šachistů a tak se všichni vešli. Někdy byl „boj“ o židle při občerstvení, ale účastníci byli k sobě ohleduplní a vše proběhlo ke spokojenosti všech.

        Nejlepších 12 dvojic hrálo vždy v naší šachové klubovně, ostatní pak v horním sále Spolkového domu v Pravoníně. Funkci losovatele a rozhodčího plnil tradičně Petr Havelka, funkci hlavního rozhodčího Vladimír Horák, kterému dále pomáhali Lukáš Filip a Petr Janda. Našich domácích dvojic hrálo dvanáct. Účastníci byli z blízkého, ale i širokého okolí, vrací se k nám dvojice, které známe z minulých let, ale byla i spousta nových párů.

        Náš turnaj přišla pozdravit i paní starostka Obce Pravonín paní Jana Lapáčková, která přivítala nejen přítomné, ale ocenila i práci Šachového klubu z.s., potažmo Domečku Vlašim za pořádání takovéhoto prestižního šachového turnaje, a to již po čtrnácté za sebou.   

        Pro účastníky pořadatelé, díky přispění Domečku Vlašim, který poskytl soutěžícím poháry a medaile a díky sponzorským darům od občanů, připravili velice pěkný cenový fond, který jsme dávkovali postupně. Některé ceny byly vystaveny od rána, další pak (uzenina a hlavně dorty) kolem poledne. V sále to jen zašumělo, když byly přivezeny nádherné dorty z domácí cukrárny pana Bayera z Vlašimi. Pár cen bylo i navíc, takže každý měl z čeho vybírat.

        Soutěž probíhala bez problémů, páni rozhodčí nemuseli řešit žádné spory, losování probíhalo plynule, dokonce jsme nemuseli dělat ani žádnou polední přestávku, všichni se stačili plynule najíst, a to díky svižné obsluze v našem kiosku. Nabízeli jsme zde gulášek, řízečky kuřecí i vepřové, palačinky, hranolky, párky v rohlíku, nějaké cukrovinky, nealko nápoje, kávu a čaj. Jedna z děvčat zdarma upekla i dva druhy výborných buchet (Hraběnčiny řezy a perník s oříšky). Každý si zde našel své.

        Nyní už k výsledkům šachového turnaje. Otec a syn, Tomáš a Jakub Vojtovi z Vlašimi nenašli přemožitele, celou dobu hráli na první šachovnici. Škoda jen, že v tomto složení už to bylo naposledy. Jakub nám dospěl, v prosinci mu bude 18 let. Ano, turnaj vyhráli s velkým náskokem 21 bodů. Druzí za nimi s 16 ti body se umístili Filip a Milan Dolenští a třetí příčku obsadili s 15 ti body sourozenci Michael a Monika Strnadovi.

         Kategorii, kterou jsme vyhlásili byla kategorie do 40 let (součet věku účastníků). Výsledky: 1. místo Michael a Monika Strnadovi, 2. místo Hynek a Vít Bludští, 3. místo Michael a Kamila Steinovi. Následovala kategorie  v součtu věku 41-60 let. 1. místo Tereza a Ema Urválkovi, 2. místo Jakub a Dominik Janštovi a 3. místo Mattehew a Benjamin Rawlings. Poslední vyhodnocovanou kategorií byla při součtu věku 61 let a více. 1. místo Tomáš a Jakub Vojtovi, 2. místo Filip a Milan Dolenští a 3. místo Vojtěch a Danka Dudkovi.

         Ocenili jsme i vítěze na 1. a 2. šachovnici. Nejvíce bodů v soutěži na 1. šachovnici uhrál Petr Hroník, 2. místo Tomáš Vojta a 3. místo Vojtěch Dudek. Na 2. šachovnici uhrál nejvíce bodů a první příčku obsadil Jakub Vojta, 2. místo Milan Dolenský a 3. místo Vít Bludský.

         Pořadatelé vyhlásili i speciální kategorie, a to nejstarší účastnice turnaje, kterou byla Jana Kammová, nejstarším účastníkem byl Milan Pomezný. Ocenili jsme i nejmladší účastníky. Nejmladší dívkou v turnaji byla Gábina Vondráčková a nejmladším šachistou Matěj Přibyl.

         Během turnaje nemuseli rozhodčí řešit žádné spory, nevznikli ani jiné situace, které by šachový turnaj narušili. Nevím, jak kdo, ale já jsem se setkala jen s pozitivními hodnoceními a přísliby, že příští rok se k nám na turnaj určitě vrátí.

         Děkuji všem pořadatelům za veliké úsilí, aby se turnaj zdařil. Děkuji všem rozhodčím, děkuji děvčatům z kiosku, děkuji všem, kdož přiložili ruku při úklidu prostor. Mohu konstatovat, že to stálo za to a všem účastníkům se u nás v Pravoníně líbilo. Připravovali jsme ho poctivě, nezapomnělo se ani na takové maličkosti, jako byla obměna nástěnek a další výzdoba, které si mnoho účastníků, k našemu potěšení, všimlo. Děkuji Domečku Vlašim za významnou podporu při pořádání tohoto turnaje. Zúčastněné jsme přesvědčili, že i v tak malé vesnici se nechá při pár lidech uspořádat pěkný šachový turnaj.

Marie Filipová

 

Diskusní téma: RODINNÉ DVOJICE - ŠACHOVÝ TURNAJ - PRAVONÍN - 25.2.2023

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek