RODINNÉ DVOJICE V PRAVONÍNĚ JIŽ PODESÁTÉ!

23.02.2018 11:05

PROPOZICE: Rodinné dvojice - 24_2_2018 10_ročník_docx.pdf

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA PODLE DRUŽSTEV: chess-results.com/tnr324244.aspx?lan=5&art=0

PODROBNÉ VÝSLEDKY DRUŽSTEV PODLE HRÁČŮ A JEDNOTLIVÝCH KOL: www.chess-results.com/tnr324244.aspx?lan=5&art=1

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Rodinne_dvojice-Zimni_turnaj_10._rocnik_24.2.2018/


       ŠACHY MILUJÍCÍ RODINY SE SJELY DO PRAVONÍNA

        Šachový turnaj, typický pro naši práci, kde je základem rodina, spolupráce s rodiči, je za námi. V sobotu 24.2.2018 uspořádal Šachový klub Pravonín, z.s., ve spolupráci s Městským domem dětí a mládeže ve Vlašimi, za podpory Vlašimských městských lesů s.r.o. Vlašim, Obce Pravonín a Středočeského kraje 10. ročník Rodinných dvojic.

       Na tento prestižní turnaj je třeba se připravovat zodpovědně, neboť k nám zajíždějí rodinné dvojice z celé ČR a nám záleží na tom, aby se u nás všichni cítili hezky a odváželi si ty nejhezčí zážitky.  Letos jsme zveřejnili propozice 1.1.2018 a během 20 hodin byla kapacita (56 dvojic) obsazena! V průběhu následující doby jsme se startovní listinou různě pracovali, zvyšovali kapacitu, poté nás zaskočila chřipková epidemie a všech 14 náhradních dvojic přišlo na řadu. Na start se nakonec posadilo 118 startujících.

       Jedná se o společenskou událost, tak jsme k tomu také přistupovali. Zajíždí k nám hráči, kteří u nás hráli regionální žákovskou ligu už před deseti lety, dnes jsou to dospělé ženy a statní muži. Někteří dokonce už šachy aktivně nehrají, ale tento turnaj si nenechají ujít. Zajíždějí k nám i rodiče vpředu popisovaných a setkání jsou to opravdu srdečná a besedy mezi účastníky neberou konce. Úmyslně jsme nechávali malé přestávky mezi koly, a to nejen proto, aby byl čas na občerstvení, ale také proto, aby si všichni mohli mezi sebou popovídat.

        Funkci hlavního rozhodčího plnil Vladimír Horák, losoval a pomáhal mu nepostradatelný Petr Havelka. Oba svoji funkci zvládli, ostatně jako vždy, bez chybičky. Po celou dobu turnaje byl v provozu kiosek nabízející široký sortiment občerstvení a obsluha se tentokrát dohodla, že bude "startovat" v klubových dresech. Děvčatům to moc slušelo a vypadá to na tradici! Za milý přístup sklízely ženy jednu pochvalu za druhou. Turnaj přišla zahájit starostka Obce Pravonín Mgr. Jana Lapáčková, která ocenila činnost našeho ŠK a konstatovala, že za těch 10 let už si i pamatuje některé tváře a potěšilo ji, že se k nám soutěžící rádi vracejí.

        Prvních dvanáct nalosovaných dvojic hrálo v naší klubovně, všichni ostatní v horním sále. Dolní sál byl k dispozici doprovodům, kde si děti mohly nejen hrát, ale i malovat a tak aktivně využívat přestávek. V horním sále byl také vystaven cenový fond. Tentokrát něco i pro dospělé. Nejvíce však se líbily výrobky od uzenáře pana Josefa Vávry a cukráře Pavla Bayera, oba mají své provozovny ve Vlašimi.

        Předesílám, že soutěž rodinných družstev byla velice vyrovnaná, což vám napovídá výsledková listina. Každá dvojice obdržela poháry či plakety, uzenářskou a cukrářskou cenu, první na pásce pak putovní pohár a veliký patrový dort, zase jiný než v minulých letech.

        V kategorii 3750+ hráli 4 dvojice. Putovní pohár a spoustu dalších cen si, stejně jako loni, odvezli otec a syn Tomáš a Jakub Vojtovi z Vlašimi, uhráli 11,5 bodu. Na 2. místě skončili strýc a synovec,Jaroslav a Jakub Voříškovi z Prahy, rovněž s 11,5 body s horším pomocným hodnocením. Třetí místo otec a syn Evžen a Martin Pospíšilovi  z Říčan s 9,5 body.

        V kategorii do 3750 hrálo 6 dvojic. Nejlépe se vedlo Hruškovým (Janu a Adamovi), kteří uhráli 10 bodů. Za nimi na 2. místě skončila domácí dvojice z Pravonína Gunners, sourozenci (Vojtěch a Lukáš Filipovi) s 9,5 body a třetí příčku pak dvojice z Vlašimi Wotloukánci, sourozenci (David a Filip Zvárovi), rovněž s 9,5 body. 

        V kategorii do 3500 startovali jen dvě dvojice a věřte nebo nevěřte o jejich pořadí rozhodovalo až čtvrté pomocné hodnocení! První tedy Machovi, otec a syn (Petr a Petr), druzí RINNEGATOS!! - Štěpán Vojtěch a Miroslav. Obě družstva po 8,5 bodech.

        V kategorii do 3250 startovalo  7 dvojic. Nejvíce se dařilo Dělníkům na vinici Páně (syn a otec, Jan a Pavel  Sadilovi) ze Sedlčan, uhráli 8,5 bodu a brali 1. místo v kategorii. Za nimi rovněž ze Sedlčan Šimákovi, syn a otec, Roman a Ivo Šimákovi a také 8,5 bodu a 3. místo obsadili Robert a Tobias, otec a syn, Presslerovi z Říčan (Velkých Popovic) s 8 body.

        V kategorii do 3000 startovalo  7 rodinných dvojic. 1. místo Bláhovci, sourozenci Martin a Tomáš Bláhovi a uhráli pěkných 9 bodů, 2. místo Mošničkovi (Jan a Michal) s 8,5 body a třetí Zvoleňáci (David a Václav Zvolenští), rovněž 8,5 bodu.

        V kategorii do 2750 se utkalo 11 dvojic. Nejlépe si vedli Kučerovi (Jan a Josef) sourozenci ze Sedlčan. Uhráli 8 bodů. Druhé místo obsadili Zemenovi (sourozenci Pavel a Veronika) z Říčan - 8 bodů. Třetí příčku, k naší radosti, obsadili bratranci Štěpán Filip a Filip Kůra z Pravonína. Dvojice nesla název Bobíci a uhrála 7,5 bodu.

        V kategorii do 2500 hrálo 10 dvojic. S náskokem jednoho bodu (dvojice uhrála 8 bodů) obsadila 1. místo dvojice Mlýnkovi (otec a syn) Michal a Jakub.  Třetí příčka pak náležela Růžkovým (Tomáši a Karlovi), kteří uhráli 7 bodů. Třetí pak Pravdovi z Říčan (Petr a Václav - syn a otec) zaznamenali  rovněž 7 bodů.

        V poslední kategorii do 2100 soutěžilo hrálo 12 rodinných dvojic, kde si přišly zahrát především děti - úplní začátečníci, podporováni maminkou, tatínkem, babičkou, dědečkem či starším sourozencem. Ti nejmenší byli nejroztomilejší, tolik chtěli uspět a byli vděčni za každý bodíček, který končil na jejich kontě. Těmi nejšťastnějšími, na 1. místě byli Bažantovi s pěknými 7 body. Druhé místo obsadili Skolkovi (Natálie a Jiří) s 5,5 body a třetí za nimi také 5,5 bodu Mrazíci 1 (Mrázová Vendula a Mráz Michal).

        Vyhodnotili jsme i první tři na 1. šachovnici: 1. David Zvolenský 7 bodů, 2. Hruška Jan 6,5 bodu, 3. Tomáš Vojta 6 bodů. Druhá šachovnice 1. místo Martin Pospíšil 6 bodů, 2. místo Tobias Pressler 6 bodů a 3. Jakub Vojta 5,5 bodu.

        Cenu za nejstarší dvojici si odnášeli Zdeňka a Jiří Kotzotovi. Naopak nejmladší dvojící byla domácí děvčata Barbora a Terezka Slavíkovy. Nejstarším účastníkem byl Václav Rybín. Nejmladší hráčkou naše Terezka Slavíková a nejmladším hráčem domácí Jakub Čáp.

         Do vyhodnocování jsem zařadila ocenění "mých" trenérů. Ano, to jsou lidé, kteří se u nás věnují "šachové" mládeži na střídačku nejméně 6x v týdnu. Máme zapsáno 54 dětí (za týden se jich protočí kolem 120), více jak polovina  jich jezdí po soutěžích (někdo více, jiní méně). Učíme 5 dnů v týdnu, o víkendech děti doprovází mladší trenéři i já na turnaje či na regionální soutěž. Jezdíme nejen u nás po regionu, ale víme dobře, čím více budou malí šachisté hrát na turnajích, tím více se budou zlepšovat, jejich chyby vidíme při vlastních partiích a pak jsou předmětem výuky na schůzkách. Vždy si najdeme chvilku na tuto oblast a pak každý kroužek pokračuje podle plánu práce. Zajíždíme proto na turnaje i do Prahy, na Vysočinu, do Jižních Čech, na Moravu a jinam. Trenéry jsou Lukáš a Vojtěch Filipovi, Vladimír Horák, Ondřej Matějovský (ten se omluvil z pracovních důvodů), Miroslava Ondráková a pak pokročilé děti Petra Píšová, Filip Kůra a Štěpán Filip, kteří mi pomáhají s mateřskou školkou - zefektivnění výuky a také si tím vychováváme nové trenéry). Pro každého jsem měla malý dárek. Velice si jejich práce vážím a moc jim děkuji.


A jak si vedlo našich 11 dvojic z Pravonína ve startovní listině 59 rodinných dvojic?

  5. místo Vojtěch a Lukáš Filipovi

26. místo Štěpán Filip a Filip Kůra

28. místo Petra Píšová a Marie Čálková

40. místo Filip a Vojtěch Vopálkovi

45. místo Jan Veselý a Jiří Zeman

46. místo František a Josef Jelínkovi

49. místo Natálie Štanderová a Jan Mlčoch

51. místo Barbora a Tereza Slavíkovy

53. místo Zdeněk a Lenka Šťastných

58. místo Adéla Janoušová a Filip Vávra

59. místo Jakub Čáp a Radka Matušková

        Z výše uvedené výčtu vidíme, že rezervy máme a pevně věřím, že do příštího ročníku "natrénujeme" a budeme se snažit o lepší výsledky. To nemění nic na tom, že všem děkuji za vzornou reprezentaci a zodpovědnost s jakou k soutěži přistupovali.

Další z Vlašimi:

  1. místo Tomáš a Jakub Vojtovi

  6. místo David a Filip Zvárovi

23. místo Stanislav a Tomáš Vávrovi

42. místo Václav a Jiří Voldánovi

    

     Všem, opravdu všem, velice děkuji za vytvoření vynikající, přátelské a pohodové atmosféry. Fotografie vypovídají o všem. Bonusem pak byly pěkné ceny, a to nejen plánované, které pokrylo startovné, ale každý si odnesl ještě hodnotnou věcnou cenu a zbylých jedenáct "potravinových" cen bylo vylosováno.

      Děkuji našim a účastníkům z Vlašimi, že nám pomohli sestěhovat nábytek na původní místa Spolkového domu v Pravoníně, čímž se velice urychlil úklid, dále děkuji všem děvčatům, která celou budovu uklidila tak, že po našem odchodu, vůbec nebyla znát předchozí přítomnost nejméně 150 lidí.

    

Zaznamenala: Marie Filipová




Diskusní téma: RODINNÉ DVOJICE V PRAVONÍNĚ JIŽ PODESÁTÉ!

Datum: 26.02.2018

Vložil: Doležal

Titulek: Poděkování

Vážená paní Filipová,
moc hezký článek a výčet šachoveho dění u vás. Moc vám fandím a přeji do let přístích další spokojené tváře dětí a ať vam dělají radost.
Zdraví Doležal Radek sen.

Datum: 03.03.2018

Vložil: Marie Filipová

Titulek: Re: Poděkování

Vážený pane Doležale,
děkujeme za podporu a uznání naší práce. Vyřídím všem trenérům. Snažíme se a děti nám to bohatě navracejí svými výsledky a úspěchy. Práce nás těší a dětem se u nás líbí. Co si přát více?
Přeji krásné dny.
Filipová

Přidat nový příspěvek