ŠACHOVÉ SOUSTŘEDĚNÍ PRAVONÍN 2016 4.-8.7.2016

04.07.2016 18:22

PROPOZICE: LETNÍ ŠACHOVÉ SOUSTŘEDĚNÍ 2016.docx

FOTEČKY:

- DEN PRVNÍ: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Sachove_soustredeni_2016_-_4.7.2016/

- DEN DRUHÝ: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Sachove_soustredeni_2016_-_5.7.2016/

- DEN TŘETÍ: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Sachove_soustredeni_2016_-_6.7.2016/

- DEN ČTVRTÝ: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Sachove_soustredeni_2016_-_7.7.2016/

- DEN PÁTÝ: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Sachove_soustredeni_2016_-_8.7.2016/


LETNÍ ŠACHOVÉ SOUSTŘEDĚNÍ V PRAVONÍNĚ V ROCE 2016

4.7.2016

          Začíná nám to docela hezky, že? Ráno jako vymalované, vše ve Spolkovém domě v Pravoníně, po předchozí pracovní neděli, vše připraveno. A už se začínají sjíždět frekventanti našeho Letního šachového soustředění 2016. Dorazili všichni. Letos to je 14 šachuchtivým dětí. Rozděleny jsou do dvou skupin. Ta silnější čítá 8 žáků, bude pracovat v malém sále v přízemí, své partie pak budou odehrávat v klubovně. Ve velkém sále v prvním patře budou nové vědomosti získávat začátečníci, kterých je ve skupině šest. Ve velkém sále budou také odehrávat své rapidové partie. V tomto prostoru je rozložena i šachovnice s plastovými šachami a stůl na stolní tenis a pak spousta stolních her. Sportovní vyžití letos, díky štědrosti hejtmana Středočeského kraje, který nám na pomůcky přispěl nemalou částkou, bude opravdu různorodé. Sportovní rejdění budeme provozovat na přilehlé zahradě a pak budeme docházet na hřiště, kde se nášim dětem bude věnovat kvalifikovaný fotbalový trenér a budeme zde absolvovat i spoustu jiných sportů.

          Dnes jsme absolvovali přednášku na téma: "Základní principy šachové hry v zahájení." Přednášel (velice pěkně, zajímavě a poutavě) pan Jiří Kotzot ze Sázavy, který u nás bude přednášet čtyři dny. V průběhu přednášky děti sbíraly bodíky přímo související s přednáškou a pak i další body za správné odpovědi z jiných oblastí. Mladší děti pracovaly s Vojtou Filipem, který si připravil opakování začátečnických hodin, zařadil i jednotahové maty a také používal bodování.

          Na oběd jsme přešli do místní mateřské školy, kde nám paní kuchařka připravila výborný oběd. Polévka byla z vývaru a těstovinami, hlavní jídlo pak kuře na paprice s houskovým knedlíkem. Opravdu mňamka! A když jsme u toho jídla, tak připomenu, že dopolední svačinku si každý přinesl svoji a na stolech měly děti ovoce a zeleninu dle libosti, k pití citrónovou šťávu. K odpolední svačině byl vanilkový pudink s dětskými piškoty a ananasem.

          Skupina starších měla odpoledne další šachy, a to koncovky. Dnes pěšcové. Koncovky jsou zařazeny na každé odpoledne. Malé děti si hrály. Ovšem děvčátka z kroužku předškoláků si řekla o diagramy a řešila v klubovně jednotažky! Byla jsem příjemně překvapena. Na závěr dne byly děti odměněny sladkostmi.

5.7.2016

           Rázem osmé seděly všechny děti za šachovnicemi a zahájily druhé kolo rapidu. Po odehrání šachových partií jsme se přesunuli na místní hřiště, kde už na nás čekal fotbalový trenér Miloš Filip. Hřiště bylo pokryto spoustou tréninkových pomůcek a skupina starších dětí se pustila do ukázkové tréninkové hodiny. Podařilo se rozhýbat všechny svaly, neboť se běhalo, kličkovalo, dřepy střídaly kliky, běh zase poskoky a tak dále. Skupinka mladších dětí si pocvičila s psychomotorickým padákem, podbíhaly roztočené lano, házelo se granátem, kriketovým míčkem, pytlem. Tyto disciplíny si odházely i děti ze starší skupiny. Štafetový běh ve třech skupinách, několikrát opakovaný, pro veliký úspěch, neměl chybu! Vůbec nevadilo, že družstvo, které skončilo jako poslední muselo "za odměnu" dělat dřepy nebo kliky.  Společně si ještě všichni zahráli fotbálek a závěr patřil přetahované lanem.

            Dvě hodinky na hřišti utekly jako voda a my se vraceli do Spolkového domu, kde už na nás čekal pan Jiří Kotzot s první částí přednášky "Útok na krále ve středu šachovnice." Ovšem před vlastní přednáškou si děti daly krátkou svačinku, která byla dnes obohacena svatebními dobrotami (Fandovi se žení brácha, cukroví se moc povedlo). Přednáška, jako vždy, perfektní! Umění pana Kotzota nenásilně aktivně zapojit děti do suché teorie je obdivuhodná. Pozornost udržovaná častými dotazy a odpovědi hodnocené body děti moc baví, ač je to pro přednášejícího velice náročné, žádné jeho přednášce to nechybí.  

            I tyto dvě hodiny utekly jako voda a my pěkně vyhládlí spěchali do školky na oběd. Dnes gulášová polévka a buchtičky s krémem a pak ještě nektarinka. A co myslíte, že dostala dnes paní kuchařka za oběd, no, přece velikou pochvalu!

           Dnešní program byl věru pestrý! Po návratu nás už čekala paní Lenka Slavíková, která vedla "Anglické okénko". K našemu překvapení si připravila velice aktuální téma: Šachy! Nejdříve seznámení, zprvu nejistá konverzace, pak už to bylo lepší. Počítáme do osmi (řady na šachovnici), opakujeme si prvních osm písmen anglické abecedy (sloupce na šachovnici), učíme se pojmenovat šachové figurky, učíme se další šachové výrazy a co více? Lektorka vysvětluji i jejich prapůvod, no zkrátka perfektní! Každý žáček dostal skripta, kde bylo něco jak pro malé, tak i velké. Malí si vybarvují omalovánky a velcí si přehrávají jednu z partií Magnuse Carlsena. Petra s Filipem předčítají anglicky tahy podle notace a Jirka s Adamem tahají podle poslechu na demonstrační tabuli. Přitom se zapojují i další, neboť někdy je potřeba k poslechu trochu nápovědy. V každém případě však to byla hodina velice pěkná.

             Angličtinu střídají "Koncovky" s trenérm Vojtou Filipem. Dnes věžové, děti získávají bodíky jeden za druhým. To je téma starších šachistů. Mladší děti řeší s Lukášem Filipem diagramy a dokončují dopolední učivo.

             Tousty, to je naše odpolední svačinka. A už přichází pan Jan Vašíček, který je členem Českého klubu zlatokopů a dětem povyprávěl o rýžování zlata. Zabrousil trochu do historie zlatokopectví, mluvil o "zlatých horečkách", přiblížil vlastní zkušenosti z rýžování zlata v Čechách, ale i v cizině. Nejdále byl rýžovat ve Skotsku. Přinesl nám vlastnoručně narýžované zlato ukázat. Také trochu zabrousil do oblasti umění přežit v nebezpečných podmínách. Jak si zajistit pro přežití teplo a pitnou vodu. Přednáška se nám moc líbila.

             Závěrem zbylo ještě trochu času na hry (zahrada, stolní tenis atd.).

6.7.2016

             Ve středu po ránu bylo chladněji a my měli v upraveném denním rozvrhu dnes hry na zahradě. Něco málo jsme si zasoutěžili, ale pak se raději kvůli počasí přesunuli do budovy a následovaly stolní hry dle libosti.

             Starší děti pokračovaly s trenérem Lukášem Filipem s procvičováním paměti. Pozice na demonstrační tabuli měly určitý čas k nahlédnutí a pak následovaly otázky. Určování umístění jednotlivých figur, vyřešení jednotažek, určování počtu figur, jindy umístění figur na daném šachovém poli a jiné. Frekventanti soustředění si za správné odpovědi připisovali další bodíky. Malé děti si odehrály s Vojtou další kolo rapidu. Po dobré svačince následovala hlavní přednáška, vedená panem Kotzotem. Dnes "Střední hra" a probírání jednotlivých partií mistrů. Důraz byl v každé partii kladen na chybu některého z hráčů a děti na vyzvání hádaly tahy, za které byly "honorováni" patřičným počtem bodů. Přitom, jak jinak u pana Kotzota, trpělivé opakování a upozorňování na poučky a zásady, které byly probírány v předešlých dnech.

              Přednáška byla dnes dělena obědem. Dnešní byl vskutku vynikající! Ta paní kuchařka nás tedy rozmazluje! Polévka s játrovou rýží, kuřecí řízek s bramborovou kaší a okurka. Přídavky, kdo kolik chtěl!

              Odpoledne jsme pokračovali s přednáškou ve stejném gardu jako dopoledne. Pak asi za hodinku, to se už zlepšilo počasí a bylo tepleji následovaly hry na zahradě. Netrvalo to dlouho a vůně ze spolkové kuchyně nalákala děti zpět, aby si pochutnávaly na palačinkách s nutelou či marmeládou. Rekord v pojídání palačinek udělala malá Natálka, která jich spořádala 7!!!

              Poslední hodinku jsme věnovali tradičně "Koncovkám", kdy mnohdy Vojtovi vstávají vlasy hrůzou na hlavě, i on trpělivě opakuje, vysvětluje, připomíná a pevně věří, že to do těch jejich hlaviček "natluče"! Lukáš si převzal skupinku mladších dětí a otestoval si je z učiva za celý školní rok a vymezil mezerky, kterým se v následujících dvou dnech budeme věnovat.

7.7.2016

            Čtvrtek byl zahájen, po krátkém proběhnutí na zahradě, opět dalším kolem rapidu. Starší jej odehrávali v klubovně a začátečníci v horním sále.

            Poté jsme se přesunuli se všemi pomůckami na hřiště, kde už měl pan trenér připraveno vše k fotbalovému tréninku, který patřil pokročilým šachistům a menší děti postupně absolvovali cvičení s psychomotorickým padákem, skákalo se přes švihadla, hráli jsme si přehazovanou a jiné hry. Pak se obě skupiny spojili a absolvovali skákání v pytlích. Při této soutěži jsme se moc nasmáli některým komickým okamžiků, o které se postaral především Fanda. Následoval štafetový běh, který byl snad nejúspěšnější disciplínou celého soustředění. Ti malí šachisté mu říkali "štafetování" a stále si tento běh vyžadovali. Závěr pobytu na hřišti patřil přetahované lanem. Pobyt na hřišti byl vždy perfektní, moc děkujeme Miloši Filipovi, že nám věnoval svůj volný čas.

            Podle plánu byla v 10.30 hodin zahájena další z přednášek Jiřího Kotzota, a to "Střední hra" - druhá část. Byla probrána celá škála partií, kdy na jejich průběhu byla vysvětlována den předtím probírana látka. Nechybělo opět jak přímé bodování při hádání tahů, ale i bodování na doplňkové otázky.

            Následoval oběd v místní mateřské škole (hrachová polévka, vepřový plátek s rýží). Po návratu se děti krátce proběhly na zahradě nebo si hrály deskové hry v sále.

            Druhá hodina "Anglického okénka" přinesla opět mnoho zajímavého. Trochu se opakovalo, pak se starší děti řadily podle abecedy (jméno), podle data narození, pak anglicky ukazovaly podle notace tahy figurek na demonstrační šachovnici. Pustili jsme si i rozhovor  Magnuse Carlsena, kde radil jak by se měl chovat šachista, respektive říkal v rozhovoru jak se chová on. Mluvil nejen o pilné práci, studiu, ale i životosprávě a podobně. Paní Lenka Slavíková si obě anglická okénka připravila velice pěkně a dětem se to moc líbilo.

             Poté jsme posvačili přesnídávku s rohlíkem a následovala gratulace Adamu Slavíkovi (8.7.2016 mu bude 10 let). Gratulanti byli odměněni vynikajícími věnečky od babičky. Moc veliká mňamka. Po věnečcích se hodně rychle zaprášilo. Následoval volný program, a to zahrada, deskové hry, plastové šachy a stolní tenis.

             Dnes jsme ve Spolkovém domě i večeřeli (kuřecí stehna s chlebem), protože nikdo domů neodjížděl a přespávali jsme v budově. A zase byl volný program. Někdo hrál "Monopoly", někdo se díval na film "Jezdci z jižního Bronxu"a pak i fotbal v TV (Německo x Francie). Většina fandila Francii, a tak spokojenost s výsledkem.  Ulehali jsme na etapy. Malé děti v 9.30 hodin a ti starší ve 22.00 hodin. Budíček byl plánován na 8 hodinu, tak jsme byli tolerantní. Byly trošku obavy, zda ti malí, kteří byli poprvé bez rodičů s cizími lidmi přes noc, budou plakat. Opak byl pravdou, disciplinovaně šli spát a nebyl vůbec žádný problém. Když ulehli ti starší děti, měla jsem obavu, že budou dělat lumpárničky, ale byly dost utahané a splaly ihned.

8.7.2016

             Budíček byl plánován na osmou hodinu, ale přesně v 5.15 hodin řinčel mobil Fandovi, vzbudil všechny, jen jeho ne! Vypnula jsem ho, ale on "potvora" za pět minut spustil zase! Neuměla jsem zvonění vypnout, tak pěkně sebrala mobil a musela s ním odejít ven. Spát už jsem nešla a ten přístroj si zařinčel ještě 8x!!! Všichni však klidně usnuli a vstávalo se podle plánu.

             Ke snídani byl perník a kakao. Od rána jsme pouštěli pohádky, některé děti šly běhat na zahradu jiné se zabavily jinými hrami. Ke svačině jsme připravili dětem tousty se šunkou a sýrem a babička Jirky a Honzíka nám dovezla vynikající borůvkový koláč. Moc dobrý! Děkujeme!

            Poslední přednášku našeho soustředění měl pan Vladimír Horák, se kterým jsme zabrousili do úplných začátků šachu a děti si pak dlouho vyprávěly o rozdílech v pravidlech a i z této přednášky si odnesly hodně zajímavých informací a stačily s přednášejícím probrat spoustu partií.

            K poslednímu obědu jsme měli krupicovou polévku a špagety s výbornou omáčkou "po Milánsku", ale předtím jsme předali paní kuchařce kytičku a poděkování za to, že nám po celý týden tak dobře vařila. Paní Miluše Filipová byla příjemně překvapená a nás potěšilo, že měla radost a touto cestou děkujeme i paní Mirce Ondrákové - vedoucí školní jídelny za zprostředkování tohoto stravování, které nám velice ulehčilo organizaci soustředění. 

           Po obědě už jsme si zabalili věci ze spaní a věnovali se volnému programu. Připravovali jsme podklady pro vyhodnocení a cenový fond.

           V 15.00 hodin byla odehrána simultánka s Vojtou Filipem, který byl tentokrát stoprocentně úspěšný, nikomu nedaroval ani plichtičku. Děti však už byly dost unavené, program byl celý týden doslova nabitý, jedna akce střídala druhou a tak se stalo, že nám Míša u simultánky usnul! Dal si čtvrthodinky spánku a mohli jsme vyhodnocovat.

          Starší děti byly vyhodnocovány v "Rapidu", "Body při přednáškách", "Body za aktivitu", "Koncovky", "Procvičování paměti" a "Sportovní disciplíny". Ze všech oblastí bylo určeno pořadí. Pořadí z jednotlivých disciplín byla sčítána a vyhrál ten, kdo měl nejnižší výsledek (nejvíce nejlepších umístění). Nejlépe si vedla na Letním šachovém soustředění Petra Píšová, umístění 6 (ve všech disciplínách byla 1.), 2. místo Štěpán Filip umístění 20,5. 3. místo Filip Kůra umístění 23. Následovali: Fratnišek Jelínek 23,5. Barbora Slavíková 30. Jiří Zeman 35. Adam Slavík 38 a Jan Veselý 40.

           Stejným způsobem byly hodnoceny mladší dětí, jen z méně disciplín, neboť měly do programu zařazeno více her. Zde byly rozdíly o hodně menší. 1. místo Zdeněk Šťastný umístění 9,5. Druhé místo Natálie Štanderová 10,5. Třetí místo Michal Škaryd 13. Dále: Lenka Šťastná 17, Eliška Škarydová 25,5 a Richard Málek 29,5 - ovšem Ríša nebyl  na celém soustředění. Všechny děti dostaly za své výkony hodnotné ceny.

            Závěrem děkuji všem dětem za dobré chování. Nějaká napomínání a výchovné domluvy sice proběhly, ale celkově byla celá týdenní akce klidná a v pohodě. Doufám, že i dětem se líbilo, snažili jsme se o pestrý program, přednášky byly kvalitní. Z mého hlediska organizátoři i instruktoři odvedli velký kus poctivé práce. Děkuji všem, kdož nám pomáhali. Děkuji přednášejícím Jiřímu Kotzotovi, Vladimíru Horákovi, Vojtovi Filipovi, Lukáši Filipovi, Miloši Filipovi, Lence Slavíkové a Janu Vašíčkovi. Děkuji za celodenní dozor a pomoc Heleně Kůrové a Zuzaně Moudré a za občasnou pomoc Zuzaně Píšové. Děkuji všem, kdož pomohli s úklidem budovy. Poděkování náleží i Městskému domu dětí a mládeže ve Vlašimi, pod jehož hlavičkou se Letní šachové soustředění organizovalo a paní ředitelka Pavla Homolková se přijela na děti i podívat. Děkujeme hejtmanovi Středočeského kraje, jehož prostřednictvím nám byla na soustředění schválena dotace a my si mohli nakoupit sportovní a jiné pomůcky, které nám budou sloužit několik let. Děkujeme i Obecnímu úřadu Pravonín, který nám umožnil zdarma zorganizovat tuto akci ve Spolkovém domě a děkujeme paní Haně Ondrákové vedoucí "Spolkáče" za spolupráci s přípravou akce.

             Zvláště veliké poděkování náleží Lence Slavíkové, která své přednášky (Anglické okénko) provedla zdarma jako sponzorský dar a pak hlavně Heleně Kůrové, která se v rámci své dovolené  zdarma starala o pohodlí našich frekventantů (ovoce, zelenina, pití, večeře, snídaně) a ještě nám pomáhala se soutěžemi a co více páteční svačinu (tousty se šunkou a sýrem) i financovala. DĚKUJEME!


Zaznamenala: Marie Filipová

Diskusní téma: ŠACHOVÉ SOUSTŘEDĚNÍ PRAVONÍN 2016 4.-8.7.2016

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek