ŠACHOVÉ ZAJEČICE 2019

05.06.2019 09:01

Na začátku bych rád zmínil mimo šachové aktivity, kterých se děti zúčastnily, pro mě, až s překvapivým zájmem. Děti po dobu těch aktivit zanechaly své mobilní telefony na pokojích a věnovaly se plně aktivitám a na mobily úplně zapomněly. Hráli jsme především společenské hry, ať už stolní nebo sportovní. Děti se při zapojení do těchto aktivit uvolnily od hraní šachů a zabavily se tak, že jim čas neskutečně utekl. Na druhou stranu tyto hry měly jisté výhody i pro mě, protože že se natolik unavily a některé spaly ještě před večerkou.

Večerní hraní karetní hry Bang

Báčko, aby se nám lépe spalo

Také se nám zde potvrdilo, že děti nejsou nadané pouze na šachy, ale že mají i jiný talent. Malá Eliška si sebou do Chrudimi přivezla harmoniku a oba večery nám zpříjemnila svou hrou. Hře na harmoniku se věnuje teprve krátce a všechny nás překvapilo, jak šikovná je.

Eliška a její vystoupení :)

Z oddílu TJ Spartak Vlašim vyjely dvě skupiny. Jedna byla ubytována v chatkách u rybníka v Heřmanově Městci a my v penzionu U Lávky v Chrudimi. Vlašimské áčko skončilo na pěkném třetím místě. Gratuluji! :) My z šachových kroužků Pravonín jsme sestavili jedno družstvo Vlašim „B“ v sestavě Štěpán F., Petra P., Filip V., Honza V., Filip K. a Franta J. A dvě dvojičky za Vlašim „A“ hráli Tomáš a Daniel Z. a za Vlašim „B“ zasedali Víťa D. a Eliška Š. Turnaj jednotlivců si zahrál Lukáš Z., Vojta V., Michal K. a Kačka M.

Skupinová fotka :)

Turnaj jednotlivců

V tomto turnaji, jak již jsem psal výše, hrál Lukáš, Vojta, Michal a Kačka. Lukáš uhrál 4,5/9.Určitě by si přál o trochu lepší umístění. Vojta Vopálka slabší soupeře porazil a s výrazně silnějšími šachisty si hold neporadil, ale za 4/9 se nemusí stydět :). Kačka uhrála 4/9 a to jeden bodík za odstoupení. Kačka čekala až do čtvrtého kola na první bod, kde porazila Michala Kubce. Michal uhrál 3/9 a též jeden bod za odstoupení. Michalovi se vůbec nedařilo.

Vojta Vopálka s drsným pohledem

Turnaj dvojiček

V turnaji dvojic nejmladšího žactva jsme měli zastoupení dvou družstev. Vlašim „A“ skončilo na 38. místě. Na první šachovnici uhrál Daniel 6,5/9, což je pěkný výsledek. Tomášovi se moc nedařilo uhrál 2/9. Tomášovi bych doporučil zpomalit hru. Ale jejich mladistvý elán byl nevyčerpatelný. Ve volných chvílích skákali nebo dělali parkur. Některé skoky mi až naháněly strach. Tomáš snad nemá kosti v těle. Musím také zmínit Tomáškovu hlášku: „Mě se tady tak líbí, že si připadám jako na dovolené!“ To pronesl večer při mimo šachových aktivitách a zmrzlinovém poháru.

 

Na fotce Dan a Tomáš a jejich vedoucí taťka

Druhá dvojička s označením Vlašim „B“ ve složení Víta a Eliška

V této dvojičce byla tahounem Eliška, která na druhé šachovnici uhrála 5/9 a určitě byla spokojená. Na první šachovnici bojoval Víťa a uhrál 2/9.

 

Mistrovství České republiky družstev starších žáků v rapid šachu

Družstvo Vlašim „B“

Vedoucím týmu Vlašim „B“ jsem byl já (Lukáš Filip). Naše nasazení bylo 22. A mým tajným přáním bylo skončit do 15. místa. Oproti loňské sestavě byla jen jedna změna v sestavě, Lukáše Zemana vystřídal Filip Vopálka.

Tak a jdeme na první kolo. V prvním kole jsme přehráli TJ Kobylisy „C“, kde jsme od začátku dostali dva bodíky kontumačně (družstvo Kobylisů mělo pouze 4 šachisty). Celkem rychle první čtyři desky získaly výhodu a postupně vyhrávaly. První kole 6:0 pro nás.

Ve druhém kole jsme se losováním dostali do VIP místnosti, kde na třetím stole nastupujeme proti našemu A – týmu.  Áčko s námi nemělo žádný soucit :-D a začali nás nemilosrdně kosit jako uragán. Na první desce Kuba roznesl Štěpána a Míša ukázal Frantovi, jak se hrají šachy. Zbytek družstva tahá horší pozice. A – tým zaslouženě udělil Béčku „kanára“.

2. kolo – Vlašim „A“ vs. Vlašim „B“

Třetí kolo celkem brzy prohráváme 1:0 a pozice nic moc. Na první šachovnici má Štěpy se slabším soupeřem problém. A ostatní partie vyrovnané. Po půl hodině otáčíme stav na 3:1. Štěpy a Petra dávají plichtu. Vítězíme 4:2

Sportovní klub Vyškov vs. TJ Spartak Vlašim „B“ na 15. šachovnici, tak zní nalosování čtvrtého kola s přehled vítězíme 5:1.  Bodík ztratil Honza po hrubce, škoda soupeř byl hratelný.

Páté kolo hrajeme s ŠŠPM Lipky Hradec Králové „A“ zahájení se nám moc nepovedlo. Petra ztrácí figuru, Štěpy a Filip K. horší pozice. Po dvaceti minutách Honza zvyšuje stav na 1:0. Petra srovnala materiál a má lepší pozici. Zápas se vyvíjí pro nás až do chvíle, kdy Fanda jednotahově nastaví dámu :(. Poté i Filip K. ztrácí figuru a tahá partii za kratší konec. Vopy má pozici před smrtí, kde ho soupeřka během pár minut přehrála pozičně. Za stavu 3:1 pokračuje ve hře už jen Štěpy a Petra. Štěpy má o dva piky méně a nevypadá to růžově. Soupeř nezaváhal využil této výhody a souboj vyhrává. Petra dává remízu již v prohraném zápase.

Šesté kolo hrajeme s Béčkem Českých Budějovic na všech deskách jsme favority. Čekám vysokou výhru, ale po 10 minutách prohráváme 2:0, zatímco jsou zadní desky duchem jinde. Morálka týmu jde dolů jak teploměr v zimě. Tohle by se nemělo stávat :( . Naštěstí celkem rychle Honza snižuje na 1:2 a Vopy se Štěpánem získávají lepší pozici. Petra má na šachovnici prohranou pěšcovou koncovku. Kluci lepší pozice nepustili a mi otáčíme na 3:2. Ve hře zůstává jen Petra. Soupeř Petry špatně volí postup a z vyhrané pěšcovky je remízová pozice. Petra nevyužila šance a zřejmě zapomněla na kritická pole pěšce a soupeři darovala bod a celkovou remízu 3:3.

V neděli se hrála poslední tři kola, kde nás v šestém kole čekal silný Buštěhrad, který nás porazil 4,5 – 1,5. Bod uhrála pouze Petra a Honza vzal soupeři půlku.

V sedmém porážíme Zbrojovku Vsetín „A“ 4:2. V průběhů zápasu se Fandovi a Štěpánovi podařilo připsat bodík. Filip K. po hrubce prohrává. Petra a Filip V. ve vyrovnaných pozicích dávají remízu vedeme 3:2. Hraje už jen Honza vyhranou věžovou koncovku, kterou nemůže prohrát.

Vsetín „A“ vs. Vlašim „B“

Poslední kolo hrajeme s BŠŠ – Frýdek – Místek „C“ podle startovní listiny jsme favority, ale to vůbec nic neznamená. Soupeř se do nás pustil a první odchází poražen Honza (škoda prohrát takhle rychle). Na prvních třech deskách stojíme hůře. Štěpán je opět ve špatné pozici ze zahájení. Petra a Filip V. se dostávají do časovky, ve které nestojí dobře. Filip K. má vyrovnanou koncovku, kde mu soupeř daruje figuru a Fanda mění skóre utkání na 1:1. Je tu ještě šance, že můžeme uhrát body. Ale po několika minutách je to jinak Filip K. si nechává dát mat v časovce, ve vyhrané partii. Šance na vítězství se pomalu, ale jistě ztrácejí. Filip V. také kapituluje v prohrané pozici. A už opět hraje pouze Petra a Štěpán. Petra dává půlku v remízové pozici. Ve hře zůstává jen kapitán, který se nechce lehce vzdát, ale bohužel i tato bitva je nakonec prohrána. Asi chtěl upravit kosmeticky skóre.

Štěpán Filip – Bartoloměj Buchta

Zhodnocení týmu: myslím si, že každý udělal nějaké ty chyby, ať velké nebo malé, každý si musí sáhnout do svědomí. V důležitých momentech nás stály hrubé chyby vítězství. Štěpánovi chci poděkovat, že plnil funkci kapitána dobře. Taky jsem rád, že Honza nakonec uhrál pěkný výsledek na čtvrté desce, protože on sám se nominace na tento post bál. Dále bych chtěl poděkovat Petře za účast v družstvech. Zároveň se v tomto turnaji jednalo o její poslední vystoupení, a proto vzpomenu fotografií, kdy začínala.

Petra ve školce :)

Na závěr bych rád ještě poděkoval paní Marii Filipové. Díky níž jsme si všichni mohli užít krásný víkend s parádním ubytováním a výborným servisem. Také se nám postarala o všechny organizační věci od zařízení cesty až po účast na turnaji. Věřím, že to nebyl snadný úkol a moc si vážím všeho, co pro nás udělala.

Lukáš Filip

Diskusní téma: Šachové Zaječice 2019

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek