ŠACHOVO - SPORTOVNÍ LETNÍ PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR 14.8. - 18.8.2023

12.08.2023 21:07

SRPNOVÝ ŠACHOVO-SPORTOVNÍ LETNÍ PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR V PRAVONÍNĚ 14.-18.8.2023

       Počáteční obavy, které nás provázeli před konáním tábora, se rychle rozplynuly a sehraný kolektiv absolvoval s 31 dětmi, ve věku od 4 do 11 let, opravdu akční letní příměstský tábor.

       K uspořádání jsme měli perfektní podmínky, a to jak prostorové – hřiště Sokola Pravonín, finanční podporu Městského domu dětí a mládeže Vlašim a celou řadu pomůcek Šachového klubu, z.s. Pravonín a Domečku. Nebylo tedy složité vymýšlet aktivity. Nebudu vypisovat všechny hry, které můžete vidět na na fotografiích https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/ , jen zmíním, že jsme měli pohádkové téma, děti napravovaly popletené pohádky a soutěže byly směrovány na získání dovedností k dané pohádce.

       Počasí jsme měli jako malované a každý den byly zařazeny vodní hry, aby se účastníci tábora osvěžili. Použili jsme nespočet vodních bomb a využívali vodních pistolí. Děti se během tábora naučily chodit na chůdách, skákat na gymnastických míčích, skákat přes švihadla, běhat na lyžích, ve vodních ploutvích a spoustu dalšího. O posledním dnu měli účastníci překvapení v podobě soutěže pojídání máslových věnečků zavěšených na niti, soutěž absolvoval i personál a všichni se moc nasmáli. Pro všechny děti byla tato soutěž premiérou.

        Při raním příchodu měly děti na stolech prostřeno na talířích ovoce a zeleninu mnoha druhů, celý den jsme hlídali pitný režim dětí. Ráno se začínalo vždy rozcvičkou, následovala šachová půlhodinka vedená Vladimírem Horákem, který pro některé děti připravil soutěž v rapid šachu a ostatní děti měly jiné šachové úkoly. Svačinka a pak už následovala jedna soutěž za druhou. Svačiny připravovaly Helena Kůrová a Jana Janatková (střídala Renata Toulová). Na obědy, které připravovala děvčata z místní mateřské školy Mirka Ondráková a Petra Mašková Jelínková (pomáhala jim Simonka Ondráková), jsme docházeli do Spolkového domu. Jídelníček byl pestrý a talíře byly každý den vymetené.

         Aktivity byly prokládány osobním volnem a každý se věnoval danou půlhodinku tomu, co ho baví nejvíce. Hodně se malovalo, vymalovávalo, hrály deskové hry, šachy, kopaná, zahradní šachy a člověče, nezlob se! Stále byly v pernamenci házecí panely a spousta dalších pomůcek. Odpolední svačina byla doplněna vždy melounem.

        Ve středu jsme měli návštěvní den, kdy ráno přišla pozdravit děti starostka Obce Pravonín Mgr. Jana Lapáčková a během dopoledne přišla mezi děti i paní ředitelka Domečku Pavla Homolková. Obě odjížděly uspokojeny, neboť si děti průběh tábora chválily.

        Ve čtvrtek byl pro děti a jejich maminky uspořádán celodenní výlet. Navštívili jsme zříceninu Šelmberk, kde jsme posvačili a pak se přesunuli do Zoologické zahrady Větrovy. Průvodce, který nás prováděl měl připravenu velice pěknou řeč ke každému výběhu a o zvířatech vyprávěl spoustu zajímavých informací a znal i jejich jména. Prohlídka byla opravdu pěkná a zakončili jsme ji obědem v restauraci ZOO. Poté už jen nákup dárků a přesunuli jsme se do Muzea čokolády a marcipánu v Táboře. Vůbec nikdo nepočítal, že tam strávíme tolik času. Bylo co prohlížet, ale pro děti jsme měly objednány i dílničky a zde si vyráběly pod dohledem lektorek různé výrobky, které si odvezly domů. Posvačili jsme v autobuse pizzu a vraceli se spokojení domů. Polovina dětí zpáteční cestu prospala.

        Páteční odpoledne bylo věnováno vyhodnocení celotáborové hry, dále vyhodnocení turnaje v rapid šachu a pro každého účastníka jsme připravili na památku hromádku drobných cen s pamětní medailí, hromádka byla označena číslem. Stejná čísla si děti tahaly z krabičky a odnášely si danou hromádku pozorností. Ano, stalo se, že dívčí dárky vyšly na chlapce, a nebo opačně. Bylo to tak úmyslně, neboť na závěr tábora byla vyhlášena půlhodina finanční gramotnosti a děti dostaly možnost své dárky směňovat. Upozornily jsme je, aby se nenechaly ošidit, aby vyhodnotily cenu svého dárku a nevyměnily ho lacino. My, dospěláci jsme se u těchto obchodů opravdu bavily a zjistili jsme, že na tom naše děti s tou finanční gramotností nejsou tak špatně.

        Velice děkuji všem svým spolupracovníkům vedoucí táborových soutěží Elišce Brzkové a studentům Barboře Šimánkové, Marku Janatkovi, Filipu Kůrovi a Štěpánu Filipovi za realizaci nepřeberného množství soutěží, byli všichni maximálně vytíženi. Soutěže probíhaly ve třech skupinkách. Průměrný věk dětí na táboře byl 6,7 roku, a tak si dovedete představit, že někdy udržet pozornost těch špuntů, nebylo tak jednoduché. Dále děkuji zdravotnici Marii Filipové 22 za vzornou péči o drobné odřeninky. Nemuseli jsme řešit nic vážnějšího, což nás potěšilo.

         V neposlední řadě děkuji vedení Sokola za zapůjčení areálu hřiště, starých i nových kabin. Tento pronájem byl dobrým nápadem, prostor nám umožnil uspořádat soutěže všeho druhu, a právě nabízený prostor byl velkým bonusem.

         Poslední poznámku věnuji dětem, které byly snaživé, soutěživé, dravé, slušné, poslušné a zvídavé. Drobné neposlušnosti jsme vyřešili na místě a už se k nim nevraceli. Věřím, že se jim na našem táboře líbilo. Nebude-li nic mimořádného, rádi bychom uspořádali tábory i v následujícím školním roce v červenci od 15.7. do 19.7.2024 a v srpnu od 12.8. do 16.8.2024. Budou to opět šachovo-sportovní tábory, ale nebudeme trvat na tom, že musí každý účastník tábora umět hrát šachy. Umíme děti zaměstnat i s různým zaměřením. Nebudeme omezovat ani věk dětí na daný tábor a kdo bude mít zájem, může se přihlásit na oba tábory.   

Marie Filipová  

 

FOTEČKY: 

DEN PRVNÍ PONDĚLÍ 14.8.2023: www.rajce.idnes.cz/sachypravonin/album/sachovo-sportovni-letni-primestsky-tabor-14-8-18-8-2023-den-první 14.8.2028

DEN DRUHÝ ÚTERÝ 15.8.2023: www.rajce.idnes.cz/sachypravonin/album/sachovo-sportovni-letni-primestsky-tabor-14-8-18-8-2023-den-druhý 15.8.2023

DEN TŘETÍ STŘEDA 16.8.2023: www.rajce.idnes.cz/sachypravonin/album/sachovo-sportovni-letni-primestsky-tabor-14-8-18-8-2023-den-tretí 16.8.2023

DEN ČTVRTÝ ČTVRTEK 17.8.2023 - CELODENNÍ VÝLET - www.rajce.idnes.cz/sachypravonin/album/sachovo-sportovni-letni-primestsky-tabor-14-8-18-8-2023-den-ctvrtý - 17.8.2023 (fotografie jsou z více telefonů, pracovali jsme ve dvou skupinách a proto jsou zpřeházené)

DEN PÁTÝ PÁTEK 18.8.2023 - www.rajce.idnes.cz/sachypravonin/album/sachovo-sportovni-letni-primestsky-tabor-14-8-18-8-2023-den-paty

  

Diskusní téma: ŠACHOVO - SPORTOVNÍ LETNÍ PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR 14.8. - 18.8.2023

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek