2.kolo - Sedlčany A - Pravonín

07.11.2010 18:48

Tomáš Hašek 

Druhé kolo naší skupiny RS nás zavedlo do Sedlčan, kde mělo naše mužstvo potvrdit důvěru  19 hlasujících v anketě týdne na stránkách šachistů z Vlašimi.

Dle mého názoru to nebyl úplně lehký úkol, i když můj hlas byl mezi shora uvedenými. Trochu nám napomohl čtvrtý hráč domácí soupisky, který si popletl začátek utkání a přišel o půlhodinu později, kdy již bylo utkání v plném proudu. Na jeho místo se posunul kolega a pátou šachovnici zaujal jako náhradník pan Hončík.

Průběh zápasu ve stručnosti okomentuji od 5. šachovnice, protože shodou okolností jednotlivé partie i v této posloupnosti skončily. Na poslední šachovnici hájil naše barvy Patrik Studnička a počínal si na jedničku. Ve skandinávské obraně postupně přešel do ofenzívy, získal pěšce a s aktivnější dámou a věží soupeře dokonale zaskočil. Stačil ještě odmítnout remízu a v několika dalších tazích soupeře udolal. Vedeme 1:0.

Mirek Lalouček měl na 4. šachovnici  za soupeře pana Hrušku. Nevýhodného poměru elo bodů se vůbec nezalekl, získal ve střední hře pěšáka a vůbec se nezalekl nekorektní oběti věže. S tímto materiálem navíc pak zasadil soupeři úder znamenající ztrátu matky či neodvratný mat. Vedeme 2:0!

Až sem to vypadalo velmi dobře. Na 3. šachovnici však ve slušně  rozehrané partii začal ztrácet krok s panem Marouškem Lukáš Filip. Když soupeř dovedl svého pěšce podporovaného dámou před pole proměny, pokusil se ještě Lukáš o zvěčnění jeho krále, bohužel marně. Vedeme jen 2:1.

Na 2. šachovnici byl Vojta Filip určitě favoritem. Dle mého názoru však svoji sicilku nerozehrál úplně nejlépe a přechod do koncovky se také moc nezdařil. A tak musel Vojta o remízu dost bojovat. Nakonec se vše zdařilo a důležitá půlka byla na světě. Vedeme 2,5:1,5.

Na 1. šachovnici jsem bojoval o vítězství v zápase  proti Petru Havelkovi. Pro většinu škarohlídů není naše remíza žádným překvapením, byla však vyústěním bojovné partie a byla ukončena v oboustranné časovce cca 3 minuty na 10 tahů opakováním pozice z mé strany, protože tato půlka pro nás znamenala zápasové vítězství 3:2

  ŠK KDJS Sedlčany A       ŠK Pravonín  
Havelka Petr 1914 0,5 - 0,5 1804 Hašek Tomáš
Mandovec Antonín 1664 0,5 - 0,5 1858 Filip Vojtěch
Maroušek Jiří 1762 1 - 0 1665 Filip Lukáš
Hruška Jiří 1770 0,5 - 0,5 1650 Lalouček Miroslav
Hončík Karel 1472 0 - 1 1554 Studnička Patrik
    2 - 3    

V dalším kole nás čeká zatím neporažená Zvole B, tak doufám, že na domácích stolech soupeře řádně potrápíme a o nějaký bodík připravíme.