"ŠKOLIČKOVÉ ŠACHOVÁNÍ" 1. ročník v Pravoníně.

24.02.2011 13:16

          Před nedávnem jsme dětem z Mateřské školy v Pravoníně půjčili  Šachovou stavebnici - celá sestava je tvořena 32 figurkami, tak jak je známe z šachové hry: pešec, střelec, kůň, věž, král, královna. Figurky jsou rozkládací, různých barev a tvarů. Umožní dětem nejen snadnou manipulaci, ale i rozvoj jejich motorických dovedností. Zároveň jsou vynikajícím motivačním prvkem a paní ředitelka Milena  Hrubantová s učitelkou Mirkou Ondrákovou s dětmi začaly cvičit první tahy šachovými figurkami. Občas s nimi zašly do naší klubovny, kde si opakovaly na skutečných šachovnicích a se skutečnými šachovými figurkami to,  co se naučily.

        Uznali jsme, že nadešel čas "okouknout" kolik nových malých šachistů nám v místní mateřské škole roste! Rozhodli jsme, že bude nejlepší, když dětem uspořádáme turnájek. Vyplnili jsme jedno dopoledne v "mateřince" právě šachami. Rozlosování a vyhodnocení  ochotně udělal Lukáš Filip. Sehnat poháry, medaile, diplomy a ceny pro malou skupinku dětí nebylo složité a tak se ve čtvrtek 24.2.2011 uskutečnil 1. ročník ŠKOLIČKOVÉHO ŠACHOVÁNÍ. Hrálo se v naší šachové klubovně a v knihovně.

       Některé děti měly problémy se hrou (nejednou jsme zaslechli: "A co mám dělat dál?", ale "tahat" umí téměř všechny. Ze skupinky 14 dětí by mohlo klidně na šachový kroužek chodit dětí i pět a jistě nám další dorostou. Čtyři děti ze zúčastněných dokonce prohlašovaly, že je hra baví. Naším cílem nebylo nic jiného, než v nich probudit zájem, a to se určitě podařilo.

     Následovalo vyhodnocení, kdy 1. místo obsadil Štěpán Filip, 2. místo Barunka Šimánková a 3. místo Filip Vopálka. Štěpánek je před dětmi o krok dál, dokonce dvakrát uplatnil "šustráka". Když se dohrálo a než byly napsány diplomy, tak jsme se těm malým věnovali a vysvětlovali jim zase něco nového z pravidel.

     Atmosféra byla bezvadná, dáte mi za pravdu, až si prohlédnete fotečky.

     Děkuji touto cestou pedagickým pracovnicím za to, že vedou své svěřence k šachové hře a rozvíjí tak  jejich logické myšlení a paměť, vždyť :

"Šachy jsou ve své podstatě hra, ve své podobě umění a ve svém provedení věda" (Tassilo von Heydebrand und der Lasa). Všem dětem blahopřejeme, a bude-li zájem, tak naši vzájemnou spolupráci budeme dále rozvíjet.

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/2011-02-24_SKOLICKOVE_SACHOVANI_-_1.rocnik_24.2.2011_Pravonin/

 

Diskusní téma: "ŠKOLIČKOVÉ ŠACHOVÁNÍ" 1. ročník v Pravoníně.

Datum: 24.02.2011

Vložil: Marie F.

Titulek: Šachová minipřípravka

..."vlnové souznění", kterému by těžko někdo věřil. Když jsem dneska odcházela ze školky a viděla tam zájem, tak jsem hned přemýšlela, jak to bude příští školní rok? Věřte, nevěřte napadl mě pan Horák, že bychom udělali zvláštní skupinku super začátečníků a on by je mohl trénovat (ne v pondělí, ale mimo termín schůzek těch větších dětí). Je to sice hudba budoucnosti, ale nápad v hlavě musí být! A myslím, že bych těch prcků dohromady pět dala, možná šest, uvidíme?

Datum: 25.02.2011

Vložil: Vláďa Horák

Titulek: Re: Šachová minipřípravka

Nebojte, rád pomohu zvětšit věhlas Pravonína :-)

Datum: 24.02.2011

Vložil: Vláďa Horák

Titulek: Vidím, že ...

... paní Filipová si zřejmě vytkla cíl, přestěhovat centrum šachového dění z Vlašimi do Pravonína. Nejdřív uspořádala nejlepší turnaj v republice a přilehlém okolí, a teď se rozhodla, že z Pravonína udělá šachovou vesnici, kde budou hrát všichni obyvatelé šachy :-). A to ani nemluvě o tom, že pravonínské šachové družstvo pod její taktovkou je už jen krůček k postupu do vyšší soutěže! Do dalších ročníků školičkového šachování přeji hodně úspěchů a energie a pevně věřím, že těchto ročníků bude ještě mnoho a mnoho!

Přidat nový příspěvek