Spartak Vlašim „B v oslabené sestavě vstoupilo do sezóny

14.10.2020 23:02

Spartak Vlašim „B v oslabené sestavě vstoupilo do sezóny

Nastal podzim, a s ním i nová sezóna 1. ligy mládeže. Družstvo, které se probojovalo v červnu zpátky do druhé nejvyšší dorostenecké soutěže, posílilo o šachisty z Šachové školy Stamat. O šachisty se starají Lukáš Filip a Petr Havelka. První soustředění se konalo v sobotu ve Vlašimi ve Sporthotelu, kam se sjely týmy z Týnce a z Českých Budějovic. V neděli vyjelo naše družstvo do Týnce nad Sázavou.

Ještě, než začnu s průběhem soustředění, rád bych všem poděkoval za skvělou komunikaci a ochotu při skládaní sestavy. Vzhledem k současné situaci nebylo úplně lehké vytvořit sestavu a v průběhu jejího sestavování došlo k pár úskalím. Naštěstí se všechna podařila, s vaší pomocí, vyřešit.

Absence dvou šachistů ze základní sestavy byla znát, ale družstvo se s tím porvalo, jak nejlépe se dalo. V prvním kole se Vlašim utkala s družstvem Šachové akademie VŠTE „C“.  Hosté přijeli v základu, čímž se stali mírnými favority. Štěpán, který vypomáhal na první šachovnici se soupeře nezalekl, a docela šíleným tempem se pustil do soupeře a získal první bodík. Další body přidali kluci Dalibor a Jáchym. Vítěznou remízu přidal Adam. Naši premiéru jsme si nemohli přát lepší, skoré zápasu upravil ještě Honza Veselý na 4-2.

Štěpán Filip

 

Do druhého kola nás čekal silnější kalibr. Naším soupeřem bylo družstvo „B“ Šachové akademie VŠTE. Cílem bylo uhrát alespoň remízu a tím se přiblížit k záchraně družstva v soutěži. Proto jsme využili Filipa Kůry, který se k týmu po skončení fotbalu přidal. Po prvních 20 minutách to vypadalo velmi dobře. Dalibor celkem rychle přidává první bod a vedeme 1-0.  Už jsem si myslel, že bychom mohli překvapit, ale hosté využili zkušenosti a začali nás přehrávat. Štěpán na první šachovnici dělá chybu a soupeřka už nemá problém využít převahy a dotáhnout partii k vítězství. Soupeři dále přehrávají Honzu, Filipa a Jáchyma. Prohráváme 1-4. Adam už nemá potřebuju tahat remízovou pozici a dává to za remízu. Těžká prohra 4,5-1,5 nás mrzí určitě jsme mohli ještě nějaký půlbod přidat do pomocného hodnocení.

 

Dalibor Křivánek

 

V neděli nás čekal poslední zápas prvního soustředění. Vyjeli jsme do Týnce nad Sázavou.
I zde proběhlo střídání hráčů. Ondru vystřídal Vojta Vopálka. Domácí po prvním dni stále neměli žádné body, a tak jsme si mysleli, že určitě můžeme zabodovat. To jsme však ještě nevěděli, že kapitán Karel Jukl posílil o Tomáše Bláhu. Do zápasu jsme tak šli jako slabší tým. Cílem bylo uhrát body vzadu, zatímco předek měl za úkol silnější šachisty alespoň ubránit. První zvrat se stal na poslední šachovnici, kde si Vojta nechal chytit figuru a na šachovnici už hrál druhé housle. Soupeři to poté ještě hodně ulehčil nesmyslným měněním figurek, a navíc v koncovce zvolil špatný plán. A díky tomu všemu přidal mladičký Bořivoj první bod do demolice. Adamovi se také nedařilo. Hned od začátku partie se do něj Tomáš pustil a Adam musel brzy sklonit krále. Dalibor po dvou vítězstvích našel přemožitele. Matyáš se pustil do útoku na Daliborova krále, kde získal patřičnou výhodu a získává třetí bod pro domácí. Štěpán se houževnatě bránil na první šachovnice, ale soupeř využil všech Štěpánových slabin, co si vytvořil a vyhrává věžovou koncovku. Za prohraného stavu 0-4 už netřeba, aby Jáchym a Honza tahali uzavřené pozice a dávají to za remízu. Prohra 1-5 je hodně krutá, ale nedá se nic dělat. Soupeř hrál lépe.

 

Honza Veselý proti Filipovi Vopálkovi

Statistiky Vlašimi „B“ po třech kolech:

Průběžná tabulka po 3. kole:

Další zápasy nás čekají 12.12.2020 s týmy Říčan. Kde bude nesmírně důležitý zápas s KŠ Říčany 1925 „C“. Tento tým je hratelný a body budeme potřebovat.

Fotky: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Spartak_Vlasim_B_-_1._liga_dorostu_2020_2011/

Zaznamenal: Lukáš Filip