SVATOŠTĚPÁNSKÝ ALFIL 20.3.2018

19.03.2018 19:04

PROPOZICE: Šachový turnaj - Svatoštěpánský ALFIL 20.3.2018.pdf

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA: chess-results.com/tnr340912.aspx?lan=5&art=1&rd=7

                                                               chess-results.com/tnr340913.aspx?lan=5&art=1&rd=7

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Svatostepansky_Alfil_20.3.2018_Praha/



1. ročník SVATOŠTĚPÁNSKÉHO ALFILU

         V loňském roce navázal Šachový klub Pravonín, z.s.,  resp. Městský dům dětí a mládeže ve Vlašimi, spolupráci se Základní školou u sv. Štěpána v Praze. Šachisté z této školy si u nás zahráli na Druhém Pravonínsko-Lukaveckém šachování. Na oplátku jsme byli pozváni na Šachový turnaj SVATOŠTĚPÁNSKÝ ALFIL a den otevřených dveří do Prahy. Protože se jedná o akci ve všední den, vybrali jsme děti, které by se mohly zúčastnit, nabídky využili tři žáci Základní školy Načeradec Petra Píšová, František Jelínek a Filip Kůra. 

        Do Prahy jsme se moc těšili a hned v úvodu musím konstatovat, že zklamáni jsme, v žádném případě, nebyli. Vejdete do školy a hned na vás dýchne příjemná domácí atmosféra, milí, usměvaví a přátelští učitelé, vychovatelé, ale i děti, které vzorně zdraví každého dospělého. Prezentace práce dětí po chodbách, vlastní rukou vyrobené učební pomůcky ve třídách, to se hned tak nevidí. Pro doprovody připravené celodenní pohoštění a vřelé přijetí Přemyslem Hrbkem a paní ředitelkou Janou Páčovou zapřičinilo, že jsme se ve škole cítili jako doma.

       Turnaj byl skvěle připraven, opravdu na vysoké úrovni. Pan Přemysl Hrbek odvedl veliký kus práce. Úvodní výklad rozhodčích, především pro prvňáčky, pak nespočet odpovědí na otázky mírně pokročilých šachistů, byl vyčerpávající a bylo to vidět i při vlastní hře, kde už těch chyb tolik nebylo. Hrálo se ve třech třídách. Turnaj A ve dvou učebnách a prvňáčci samostatně, za pomoci starších asistentů. Ti nejmenší byli kouzelní a zodpovědní. Přejeme panu Hrbkovi, aby vydrželi šach hrát všichni a objevil zde zase nějakého talentovaného šachistu. Na vážnosti celé akci dodala přítomnost paní starostky Městské části Praha 2 Mgr. Jany Černochové, která po úvodním slovu zasedla za šachovnici se Štěpánem Hrbkem a zahájila turnaj prvním tahem Jf3 a zmáčkla šachové hodiny (na tento moment prý se moc těšila).

          Absolutním vítězem prvního ročníku Svatoštěpánského alfilu se stal náš František Jelínek, druhé místo obsadil domácí Štěpán Hrbek, třetí místo naše Petra Píšová a čtvrtou příčku náš Filip Kůra. Všichni uhráli po 6 bodech a rozhodovalo jen pomocné hodnocení. Musím připomenout, že se hrálo tempem 2 x 15 minut, ale Štěpán Hrbek hrál na poloviční čas, a to 7,5 minuty!!! Sám si toto tempo určil. Pře nedávnem skončil na MČR v kategorii H 12 na druhém místě, tak své soupeře "šetřil". Protože se vyhlašelo více kategorií (některé nemohli být obsazeny hráči, kteří se stali absolutními vítězi, ale u dívek to šlo). Tak Petra Píšová získala další cenu za nejlepší dívku turnaje a Filip Kůra se stal vítězem žáků II. stupně základní školy. Děti měly z umístění velikou radost a ceny, které věnovala Městská část Prahy 2, byly opravdu hodnotné.

          Hlavní pořadatel v závěru nezapomněl poděkovat všem malým pomocníkům z osmé a deváté třídy, paní vychovatelce za zaměstnávání dětí po dobu, kdy měly své partie odehrány a na chodbách byl potřeba klid. Největší dík patřil paní ředitelce ZŠ, která svým nadšením nakazila snad všechny účastníky turnaje a na příští rok vyjádřila přání ještě větší účasti slovy: "My to dáme!"

          Nepamatuji si všechny vítěze kategorií (první stupeň, druhý stupeň...), počkám tedy na článek Přemysla Hrbka a pak tento doplním.

          Nevyužili jsme nabídky na další program, který poklačoval po turnaji a byl určitě zase na vynikající úrovni, neboť jsme museli spěchat na autobus.

          Plni překrásných dojmů jsme se vraceli domů a už se těšíme na to, až budeme moci našim kamarádům ze "Štěpánské" jejich pozvání oplatit a i my zapojíme do turnaje ty nejmenší naše šachisty. Ještě jednou veliký dík. Bylo nám s vámi moc fajn.


Zaznamenala: Marie Filipová



Diskusní téma: SVATOŠTĚPÁNSKÝ ALFIL 20.3.2018

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek