TURNAJE ŠACHOVÝCH NADĚJÍ 24. - 28. 3. 2016 FRÝDEK - MÍSTEK

29.03.2016 07:42

PROPOZICE: Propozice_TSN_2016_CZ.pdf

STRÁNKY ORGANIZÁTORA: www.chessfm.cz/

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÉ LISTINY: chess-results.com/tnr209107.aspx?lan=5

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Turnaje_sachovych_nadeji_Frydek-Mistek_2016/


PETRA PÍŠOVÁ NEJLEPŠÍ ČEŠKOU VE DVANÁCTKÁCH


           Díky pěkným výsledkům, a to jak na přeborech ZŠ, tak i v RŽL a i na dalších turnajích, jsem nabídla starším dětem účast na mezinárodním Turnaji šachových nadějí ve Frýdku - Místku. Konal se sice o Velikonocích a děti přišly o tradiční velikonoční radovánky doma, ale to jim vynahradila veliká spousta zážitků na Moravě.  Dalším cílem, kromě zmíněné odměny, který tento turnaj plnil, bylo utužení vztahů tohoto družstva a dále pak získání osobních šachových úspěchů.

           A jak to všechno probíhalo?  Cestovali jsme již ve středu 23.3.2016 z Prahy Leo expressem do Ostravy a pak jiným vlakem do Frýdku-Místku. Cestu do Prahy jsme absolvovali osobními auty a stejným způsobem jsme se 28.3.2016 vraceli. Ubytování v hotelovém domě nebylo až tak přepychové, ale vyrovnalo se běžným školním internátům a do hracího sálu v Národním domě jsme to měli asi deset minut svižné chůze. Snídaně byly řešeny na ubytovně a starala se o ně Marie Jiroušková z Říčan, které tímto moc děkujeme. Stravování v Národním době nemělo chybu! Závěrečné poděkování z úst pořadatelů šéfovi tohoto zařízení bylo na místě a i my všichni se k němu připojujeme. Málokdy se stane, že se tolik strávníků shodne na kladném hodnocení. K obědu byly podávány vynikající polévky a vybíralo se ze třech jídel, k večeři bylo podávano menu ve dvou variantách a vše velice chutné. Rychlý servis, jídlo vždy teplé, všade čisto, obsluha milá, profesionální, žádné fronty, čekání, nic podobného.

             Ve Frýdku-Místku se konal již 37. ročník Turnajů šachových nadějí. Hrálo 289 šachistů z 10 zemí. My jsme hráli Turnaj šachových nadějí a všichni v kategorii U 12, kde soutěžilo 73 dětí.  Naším největším želízkem v ohni byla Petra Píšová a dále hráli kluci Štěpán Filip, František Jelínek a Filip Kůra. Hrálo se systémem na 90 minut + 30 sekund na tah, na 8 kol, švýcarským systémem, se zápočtem na FIDE. Přesně tak jak jsme předpokládali, tak i pro naše účastníky turnaj skončil. Péťa se umístila celkově na 19. místě s 5 body, z dívek byla stříbrná za Weronikou Zabrzanskou z Polska, která uhrála jen o půl bodu více. To nic nemění na tom, že z dívek v této kategorii byla naše šachistka nejlepší českou dívkou tohoto prestižního turnaje. Štěpán Filip uhrál 3,5 bodu a hrál výkonem 1294. Některé jeho partie byli hezké, škoda, že si neporadil ve dvou partiích s koncovkami a přijal remízy. Pro Fandu Jelínka, který hrál poměrně rychle, končil mezi prvními (2 body) a Filipa Kůru (1,5 bodu) to byla prospěšná zkušenost s velkým turnajem. Filip se učil pracovat s trémou a přílišnou zodpovědností.

             V sobotu odpoledne byl pro děti připraven doprovodný program plný soutěží, za které dostávaly drobné ceny. V průběhu konání akce byla vyhlášena soutěž o nejhezčí obrázek Picasso. Bylo odehráno několik simultánek. Fanda absolvoval s Voříškovými výlet za keškami (Jakub Voříšek odehrál turnaj v U15, kde skončil na překrásném 5. místě). V podvečerních hodinách proběhl i kulturní program, na kterém vystoupili tanečníci, viděli jsme ukázky taekwonda, ukázku cvičení na šálách a vystoupení pracovníků z volnočasového střediska Květ. Mezi děti přišli i Frymíci. Všechna vystoupení se líbila.

             Pondělní vyhodnocení probíhalo krátce po odehrátní posledního kola. Vítězové, kteří se umístili až do pátého místa, dostávali velice hodnotné ceny. Za přítomnosti rozpustilých Frymíků, kteří předávali překrásné poháry, medaile a diplomy, stoupali za všeobecného veselí na stupně vítězů. Ceny, které díky neúčasti některých hráčů "propadly" do tomboly a byly losovány na konci vyhlašovacího ceremoniálu. Zde měl štěstí Štěpán Filip, který vyhrál skeibord. Ale ani ostaní děti nepřišly zkrátka, vždy na začátku každého kola našly na své šachovnici nějaký dárek (přívěsek, klíčenku, hrnek s věžičkou a jiné).

              Bylo by toho hodně o čem bych mohla psát, všichni máme velice hezké zážitky, vám čtenářům je přiblíží spousta fotografií, které najdete na našem rajčeti. A že vše bylo fajn, to stvrzuje rozhodnutí dětí, že by chtěly jet příští rok zase, a to hovoří za vše.

              Děkuji všem, kdož se podíleli na dopravě osobními auty a děkuji Heleně Kůrové, která se se mnou o děti starala.

              

Diskusní téma: TURNAJ ŠACHOVÝCH NADĚJÍ 24. - 28. 3. 2016 FRÝDEK - MÍSTEK

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek