5. KOLO REGIONÁLNÍ ŽÁKOVSKÉ LIGY SEDLČANY 10.12.2011

10.12.2011 22:44

Účastnice Mistrovství světa v Brazílii Nela Pýchová nenechala nikoho na pochybách, že šachy hrát umí…

Za pátým kolem Regionální žákovské ligy regionu E jsme se o mírně mrazivé sobotě 10. prosince 2011 vypravili do Sedlčan. Ano, do těch Sedlčan, kde je výraznou šachovou duší Petr Havelka, kterého i ten nejmenší šachista dobře zná a obrací se za ním s jakoukoliv prosbou či dotazem vždy bez ostychu. Nevím jak to ten Petr dělá, ale děti ho milují!

    Cestu nám všem účastníkům trochu zkomplikovala objížďka kolem Olbramovic, s čímž Petr počítal, ale i přesto bylo zahájeno 5. kolo včas. Nechyběl kiosek, který obstarávala Iveta Pýchová. Navíc vedle hrací místnosti je piccerie, takže „dětičkám“ vůbec nic nechybělo.

Do bojů o cenné body se pustilo 94 šachistů. V áčku tradičních 16 TOP hráčů, v béčku 4O a v céčku zbývajících 38 dětí. Hrálo se v Kulturním domě Josefa Suka, ve stejných prostorách jako loni.

 Z vlašimského oddílu hrálo z Vlašimi 10, z Pravonína 8 a z Dolních Kralovic 4 šachisté. Dvacet dva dětí z jednoho oddílu, to je poměrně dost. S dětmi, kromě rodičů dorazili i trenéři, jako Ondra Matějovský a pak „mladíci“ David Zvára dovezl své svěřence z kroužku MěDDM a Lukáš Filip se staral o čtveřici začátečníků z Pravonína.

 ÁČKO: Jak už nadpis napovídá, toto kolo patřilo především Nele. Je to skromná, nenápadná a šikovná šachistka a jsou za ní vidět velice pěkné výsledky. Dnes „strčila do kapsy“ všechny kluky, dokonce si poradila i s minulým vítězem a získaného 3,5 bodu ji zaručovala absolutní vítězství, hrála výkonem l985. Půl bodu ztratila s Martinem Vystrčilem z Říčan. Vojta Filip se musel spokojit s druhým místem, třemi body, výkonem l763. Prohrál s Nelou Pýchovou, hrála se výměnná slovanská. Vidličky, které Vojta dostal, to byl asi rozhodující moment, který vedl k jeho porážce. Předešlé tři partie vyhrál bez problémů. Třetí místo (mimo pořadí) obsadil Jan Havelka z Řevnic, také 3 body. Takže pro naši RŽL třetí Ondřej Máslo se 3 body ze Zvole. Další naši: 6. místo František Helebrand 2,5 bodu, 7. místo (druhé v dívkách) Anežka Vlková 2 body, l4. David Pikal a l5. Václav Voldán oba po l bodu.

 BÉČKO: Mimo pořadí RŽL nejlepší byl František Havelka z Řevnic 6 bodů. Pro naší RŽL l. místo Šimon Remeš  5,5 bodu, rovněž 5,5 bodu druhý Sangsongfah Czech a i třetí Michal Hanuš také 5,5 bodu a všichni z Říčan. Náš Daniel Ždych (l. nasazený) obsadil 7. místo s 5 body, hrál výkonem 1127. Další naši: 22. Pavel Roháč 3 body (l7.st.č.), 27. Adam Houdek 3 body (24.st.č.), 3O. Jakub Vojta 3 body (st.č.32), 3l. Marek Filip 3 body (28.st.č.) a 35. Martin Belada 2 body (st.č.33). Hráčům v této skupině se příliš nedařilo. Pochvalu si zaslouží Jakub Vojta, kterému bude 6 let teprve nyní v prosinci a už se v béčku pohybuje  jako ryba ve vodě.

 CÉČKO:  l. místo Kryštof Popela z Říčan 6 bodů, 2. František Psota z Neveklova, také 6 bodů a 3. místo Martin Orlický z Říčan 5 bodů. Naši: 5. Vít Toupal 5 bodů, l2. Jiří Helebrand 4 body, l5. Filip Vopálka 4 body a uhrál si IV. VT (blahopřejeme), l6. Jan Kaprál 4 body, 2l. Lukáš Domin 3 body, 23. Štěpán Filip 3 body, 28. Filip Kůra 3 body, 29. Jan Žirovnický 3 body, 3O. Petra Píšová 2,5 bodu, ale z dívek 2. místo (velká gratulace) a 32. Valerie Ladanová 2 body.

Jak hodnotí své svěřence David Zvára:

  Honzovi Žirovnickému se tento turnaj moc nepovedl. Po výhře v prvním kole utržil čtyři porážky a musel ztrátu dotahovat. Nakonec 3 body není špatný výsledek, ale měl na víc. Honzovi Kaprálovi to naopak šlo. Oproti minulému turnaji si polepšil o bod a uhrál si 4. VT. Navíc daleko méně přehlížel figury a nastavené si většinou vzal. Rozjet se nemohl Jakub Vojta, čtyři prohry ze začátku turnaje nejsou u Kubíka obvyklé, ale následovaly 3 výhry, a tak bylo vše zachráněno.

Jak hodnotí začátečníky z Pravonína Lukáš Filip:

Filip Vopálka -  uhrál 4 body. Konečné 15. místo.  Filipovi se povedlo 2. - 5. kolo kde uhrál 4/4 :-) . Od posledního turnaje se hra zpomalila, většinou nepřehlíží figurky! A také si na svém druhém turnaji uhrál 4. VT :-) . Jenom bych měl jednu připomínku k zahájení - Filip se naučil ,, šustráka ,,  často ho zkouší na své soupeře zahrát a pak zbytečně tam ztrácí tempa dámou.

Šťěpán Filip - uhrál 3 body. Umístění: 23. místo. Šťěpán hraje rychle a na tom ztrácí hodně bodů :-( . (viz. partie  Filip Šťěpán - Kaprál Jan - Šťěpán matí s králem a dámou a dá pat ze zbrklosti. Ale je vidět, že taktika mu nedělá problém :-) ,  v partii získá materiál, ale zbrklostí ho ztrácí.

Filip Kůra - uhrál 3 body. Umístění:  28. místo.Filípkovi se moc nedařilo ze začátku, ale zabral při konci a uhrál 3 body. Filípek hraje pomalu, ale dělá mu problémy taktika . Jinak toto byl Filípkův nejlepší turnaj. Až se zbaví veliké trémy, která ho provází, bude to určitě lepší.

Petra Píšová - uhrála 2,5 bodu. Umístění 30. místo. Petruška se od minule hodně zlepšila! :-)  Už nepřehlíží tolik figurky, dokonce přehrála  i zdatnější soupeře. Jinak v turnaji byla vyhlášena jako druhé nejlepší děvče ve skupině „C“, což je velice pěkný úspěch.

 

Fotky: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Sedlcany_RZL_10.12/

Výsledky: https://www.chess-results.com/tnr61477.aspx?art=1&lan=5

Diskusní téma: 5. KOLO REGIONÁLNÍ ŽÁKOVSKÉ LIGY SEDLČANY 10.12.2011

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek