VELKÁ CENA HAVLÍČKOVA BRODU 14.4.2018

13.04.2018 20:21

PROPOZICE:

Velká cena Havlíčkova Brodu 14.4.2018.jpg

Propozice-VCHBn2018of 14.4.2015.doc

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÉ LISTINY:

Starší žáci: chess-results.com/tnr346607.aspx?lan=5&art=1

 - podle kategorií: Velká cena města Havlíčkova Brodu 2018 - skupina starších_Ceny_kategorií.xls

Mladší žáci: chess-results.com/tnr346608.aspx?lan=5&art=1

 - podle kategorií: Velká cena města Havlíčkova Brodu 2018 - skupina mladších_Ceny_kategorií.xlsx

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Velka_cena_Havlickova_Brodu_2018_14.4/


VELKÁ CENA MĚSTA HAVLÍČKŮVA BRODU OPĚT NA JEDNIČKU!

          V sobotu 14.4.2018 byl v Havlíčkově Brodě  odehrán, v hotelu Slunce, šachový turnaj Velká cena města Havlíčkova Brodu, 2018,  kterého se zúčastnilo 152 šachistů z Vysočiny, ale i okolí. Velice žádaný turnaj byl dopředu kapacitně obsazen a nám se podařilo zařadit 5 našich šachistů. Škoda, že se rodiče nerozhodli pro účast včas, mohlo nás jet více. Doufám, že si vezmou ponaučení pro příště. Věřte, že je to velice úspěšný turnaj, organizovaný na vysoké úrovni nejen z pozice místního šachového oddílu, ale i sponzorů a především místní pan starosta města Mgr. Jan Tecl, MBA věnoval turnaji hodně času. Zahajoval soutěž a pak byl aktivně účasten celou dobu na vyhodnocení při předávání pohárů, medailí, diplomů a cen. Pan Václav Paulík měl vše velice pěkné připravené, zvláště cenový fond byl na takové úrovni, že mu můžeme závidět nejen my, ale i pořadatelé vyšších a důležitějších soutěží. Navíc při zahájení každého kola měly děti u šachovnic nějaké překvapení, například lístek na nanuka, bonbón, žvýkačku či sušenku. Pan Paulík  měl kolem sebe celou řadu spolupořadatelů, nezastupitelnou roli plnil Karel Brodina (losování) se svým kolektivem. Dík patří i za bezchybnou práci rozhodčím, ale i ženám při předávání cen. Velikou výhodou v Havlíčkově Brodě je, že se v hotelu mohou všichni naobědvat. Bohatě stačila půlhodinová přestávka na střídačku (mladší, starší) na obsluhu všech účastníků a jejich doprovodů. Mimochodem dvojí menu bylo chutné a cenově příznivé. Takže pochvalu vyjadřujeme i do kuchyně hotelu.

         Hrálo se pro obě kategorie stejným tempem 2 x 15 minut, na 9 kol. Pro starší žáky tempo přímo "vražedné". Mladší žáci se zase potýkali s problémem počtu nemožných tahů.

         Od nás se turnaje zúčastnil Lukáš Zeman - kategorie H16, hrál ve starších žácích, obsadil 10. místo,  uhrál 6 bodů, ve své kategorii H16 pak obsadil 5. místo. Celkem hrálo v této skupině 81 šachistů. U Lukáše jsme si zvykli na medaile z turnajů na Vysočině, nyní však dvakrát spadl na čas ve vyhraných pozicích (i soupeři se pohybovali na 1 či 2 vteřinách!). Já byla však s výkonem Lukáše spokojená.

         Ostatní čtyři účastníci hráli v mladších žácích, kde startovalo 71 šachistů a všichni naši hráli v "osmičkách". Natálie Štanderová obsadila celkově 12. místo, z dívek byla 2. se 6 body. Kategorii D8 hrálo celkem 13 dívek. Natálka odehrála pěkný turnaj, důležité byly poslední dva bodíky a udržela se tím na medailové pozici v dívkách. Hrála klidně a zodpovědně. Z medailového úmístění měla velikou radost.

         Daniel Zeman skončil na 13. místě a kategorii  H8 obsadil 2. místo a uhrál rovněž 6 bodů. V kategorii chlapců soutěžilo 19 šachistů. Dan si je poměrně jistý tím, co se naučil a zkraje partie hraje dost rychle. Musí se naučit zapřemýšlet nad každým tahem soupeře, každý, hlavně z těch malých šachitů, nehraje podle teorie a někdy by bylo dobré zahrát něco nenaučeného zpaměti. Škoda, velká škoda posledního bodu! Přál mu i los a mohla být zlatá! Ovšem musím pochválit jeho klid a snahu uhrát co nejlepší výsledek.

         Dále startoval Tomáš Zeman, který uhrál pěkných 4,5 bodu a končil na 39. místě, ve své kategorii H8 na pěkném 6. místě. Tomáškovi zatím chybí větší ctižádostivost, je ještě hravý. Odehraje partii (ale ne vždy rychle nebo bez přemýšlení), výsledek nějak významně neřeší, i když z každého bodu má velkou radost a ihned se věnuje něčemu jinému. Jeho padesátiprocentní úspěšnost na tomto turnaji je velice pěkným výsledkem. 

         Adéla Janoušová byla pátou účastnicí z našeho klubu a obsadila se 4 body 42. příčku a ve své kategorii D8 13. příčku. Ani její výsledek není špatný, i když ona sama moc spokojená nebyla. Adélka je ctižádostivá zase až moc. Myslím si, že ta touha po vítězství je příčinou některých chyb v partii. Adélku musíme naučit, aby se od tohoto nešvaru oprostila a hrála partii v klidu a soustředila se jen na ni. Její partie nejsou špatné. Využívá při hře i taktické údery, podle materiálu i pozice vidí, že je vyhraná a pak v touze po bodu, udělá zbytečně hrubku, nesleduje plán soupeře a prohraje.

         Se všemi dětmi jsem byla moc spokojená, byly hodné, ukázněné a stále si měly o čem povídat. Dětem děkuji za vzornou reprezentaci a doprovodům za pomoc a dopravu.

Zaznamenala: Marie Filipová

 

Diskusní téma: VELKÁ CENA HAVLÍČKOVA BRODU 14.4.2018

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek