VELKÁ CENA MĚSTA HAVLÍČKOVA BRODU - PRIBINÁČEK 2016 23.4.2016

23.04.2016 18:54

PROPOZICE: Propozice VC HB-2016 of.doc

VÝSLEDKY: www.chess-results.com/tnr218588.aspx?lan=5&art=1&wi=821

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Velka_cena_Havlickova_Brodu_-_Pribinacek_2016_23.4.2016

VÝSLEDKY DLE KATEGORIÍ: Pribináček 23.4.2016 - výsledky podle kategorií.xlsx


PRIBINÁČEK 2016 MINULOSTÍ


          Termín 23.4.2016 byl v našem termínovém kalendáři dlouhou dobu. Víme o velkém zájmu o tento šachový turnaj v rapid šachu mládeže do 16 let, a proto přihláška pořadateli panu Václavu Paulíkovi putovala včas. Takové štěstí nemělo více jak 30 šachistů, kterí se hlásili později. Tradičně lákavý cenový fond, spousta pozorností pro hráče a rodiče, ale i perfektní organizace jsou velkým lákadlem. I když loni avizoval organizátor, že další Pribináček asi nebude, podařilo se, díky velkému úsilí, tento ročník ještě zorganizovat, ale Pribináček 2016  byl opravdu poslední. Zprávu jsem dostala dokonce písemně. Už není Pribina Havlíčkův Brod, ale vznikla firma SAVENCIA FROMAGE  a DAIRY (patří k nim i "Sedlčanský hermelín"), sídlo se přesunulo do Prahy a je po generálním sponzorování. Pevně věřím, že se za podpory města Havlíčkův Brod a dalších menších sponzorů podaří zorganizovat nějaký podobný turnaj, který si svoji tradici také získá.

          Hrálo se tradičně v Hotelu Slunce a tentokrát nejen ve velkém sále, ale i obou saloncích. Startovalo totiž 163 dětí z 33 míst! Věřte, nevěřte, ale díky perfektní spolupráci ředitele turnaje Václava Paulíka a hlavního rozhodčího a losovatele Karla Brodiny, bylo zahájeno na minutu přesně podle propozic a tak to bylo po celý den. Zúřadovat tolik hráčů a navíc bylo přihlášeno veliké množství těch, kdož startovali poprvé, není vůbec lehké.  To ocení hlavně ten, kdo turnaje pořádá.

          Úvod patřil "generalitě" a pár úvodních slov pronesli nejen zástupci sponzorů (Savencia, Coop, Hotel Slunce...), ale soutěžící a jejich doprovody přišel pozdravit senátor RNDr. Miloš Vystrčil, který vyzdvihl náročnou práci všech, kdož se mládeži v této oblasti věnují, označil ji za velice přínosnou a hra v šach je vlastně vynikající gymnastikou mozku, a to nejen dětem, prospívá. Ocenil organizátory a popřál všem ty nejlepší tahy. Stejně jako on i starosta města Havlíčkova Brodu Mgr. Jan Tencl je šachista. Hezkou přímluvu měl právě i pan starosta a pak už se mohlo začít.

          Hrálo se na 9 kol "švýcarem", tempem 2 x 15 minut, po třetím nemožném tahu partie končila. Pro některé hráče to bylo tempo vražedné. Náš Filip Kůra "spadl" dvakrát v jasně vyhraných pozicích. Z našeho ŠK Pravonín startovali sourozenci Slavíkovi, Lukáš Zeman, Filip Kůra a Jan Veselý. Hráli pěkně. Dovezli jsme jednu zlatou, jednu stříbrnou, jednu bronzovou a dvě čtvrtá místa v jednolivých kategoriích.

KATEGORIE D 8:

Startovala Barunka Slavíková, získala zlatou medili, uhrála 5 bodů, výkon 1208, celkově skončila na 47. místě.

KATEGORIE H 8:

Zastoupení jsme měli v Honzíkovi Veselém, který skončil ve své kategorii na 2. místě, výkon 1183 a 5,5 bodu a celkově 44. příčka.

KATEGORIE H 10:

Adam Slavík byl tím šachistou, který hájil naše barvy v této kategorii, uhrál 5 bodů, výkon 1107 a "bramborová" medaile, celkově 56. příčka.

KATEGORIE H 12:

Další "bramborovou" dovezl Filip Kůra, uhrál 7 bodů, výkon 1296, celkově pěkné 10. místo.

KATEGORIE H 14:

O další medailovou pozici se postaral Lukáš Zeman, který skončil ve své kategorii na 3. místě, uhrál 7 bodů, výkon 1328.


            S výkony dětí jsem byla spokojená a děkuji všem za vzornou reprezentaci našeho klubu.  Hezké šachy hrál Lukáš Zeman, pohyboval se stále na předních šachovnicích. Měl smůlu v předposledním kole, kdyby se mu podařila alespoň remíza s Tomášem Zeleným, mohl dovézt kov cennější. O Filipovi už jsem se zmínila, že mu dělal problémy čas, se kterým ne dobře hospodařil, v obou partiích, kde "spadl" měl nejméně o figuru víc, mohl i včas nabídnout remízu, nevím? Filip se také stále pohyboval na předních šachovnicích. Celkově hrál pěkně. Adam Slavík se velice snažil, ke každé partii přistupoval zodpovědně, ale nervozita tentokrát zvítězila a nedovolila mu zužitkovat vše co umí. Honzík Veselý byl tentokrát v pohodě, na něm se ale tréma těžko poznává. Dokázal porazit i papírově silnějšího šachistu a do posledního kola mu los, k jeho smůle, postavil Davida Beránka, který hrál o přední umístění (skončil 13.) a na něho Honzík nestačil. Naše "zlatá" Barunka se rozjela jako tank, jen ve třetím kole ji porazil David Dumek (skončil 3.). Tento její atak však skončil 6. kolem. Do posledního kola dostala Terezku Šímovou, která hrála tak špatně koncovku, že by si bývala Barča zasloužila tento souboj vyhrát! Ovšem zbytečně spěchala, udělala hrubku a bylo po naději! Celkově vyhrál Pribináčka 2016 Jakub Satrapa ze ZŠ Wolkerova z Havlíčkova Brodu a bude i v televizním zpravodajství Martina Petra V šachu.

            Cenový fond, který pro děti pořadatelé připravili byl za několik desítek tisíc korun. Každý dostal tričko s odznáčkem a dále bylo z čeho vybírat: tablet, hodinky, elektronické terče, šachová i nešachová literatura, počítačová klávesnice, přilby na kola, míče, dárkové balíčky ....). V průběhu jednotlivých kol děti dostaly pribináčky, tvarohové tyčinky, limonády a zmrzliny. Pro všechny byla během dne dvakrát připravena ve vestibulu ochutnávka sýrů. Byl čas se i naobědvat v místní restauraci, jídlo bylo výborné.

            Děkuji touto cestou za velice hezký turnaj všem pořadatelům. Děkuji za dopravu a doprovod dětí. Na Vysočinu se vždy rádi vrátíme. Budeme mít zástupce na turnaji v Jihlavě už tuto sobotu a nevynecháme ani Pelhřimovského pěšce v červnu.


Zaznamenala: Marie Filipová

         









Diskusní téma: VELKÁ CENA MĚSTA HAVLÍČKOVA BRODU - PRIBINÁČEK 2016 23.4.2016

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek