Z TÁBORA JSME DO VLAŠIMI DOVEZLI DVĚ STŘÍBRNÉ MEDAILE

19.01.2013 22:13

         V sobotu 19.1.2013 mrzlo, jen praštělo a my se vydali do Tábora, kde se hrála obdoba naší Regionální žákovské ligy. Sjelo se 88 děti, od nás jich bylo pět. V kategorii H10 bylo 30 šachistů, v H12 23, v H14 19, v H16 8 a dívek hrálo také 8.

         V Táboře hrají odlišným způsobem než je tomu u nás. Hraje se 7 kol na 25 minut a kategorie mají H 10, H 12, H 14, H 16 a zvlášť hrají dívky. Dívky mohou hrát i mezi chlapci a jsou s nimi také, bez ohledu zda se jedná o hocha či dívku, vyhlašovány. Zdatnější šachisté se mohou rozhodnout, dle svého uvážení, ve které vyšší kategorii budou hrát. Startovné mají 40,-- Kč.

         Hrálo se v jídelně jedné z táborských základních škol. Prostoru bylo dost, dokonce i doprovody měly pohodlné sezení za skleněnou zástěnou, odkud bylo na šachisty pěkně vidět, ale i uvnitř sálu bylo pro trenéry a rodiče dost místa. Turnaj řídil Jaroslav Odehnal a pomáhal mu Vladimír Doležal a každá skupina měla svého rozhodčího a "usazovače" z řad šachových mládežníků ŠACHklubu Tábor. Po čtvrtém kole byla asi hodinová přestávka na oběd v restauraci blízko hrací místnosti, kam se chodilo plynule po odehrání tohoto kola. Měla jsem obavu, že se turnaj zbytečně zdrží, ale šlo to. Oproti naší RŽL bylo trochu hlučněji. Děti v jednotlivých kategoriích nezasedaly najednou, ale podle toho, jak která skupina dohrála, a to způsobovalo ten hluk.

        Zástupce jsme měli ve všech kategoriích. V H10 hrál Filip Kůra, který uhrál 4 body. Nasazen byl 16. a skončil na 12. místě, hrál výkonem 1129. Prohrál jen s Matyášem Hosnedlem z Českých Budějovic, který byl nakonec druhý, s Janem Bauerem, rovněž z Českých Budějovic a Luckou Rolínkovou z H. Stropnice, která skončila na 4. místě. Filipa dnes provázela po první tři kola tréma, změna prostředí ho asi zaskočila, ale pak hrál slušně. A myslím, že může být se svým výkonem spokojený.

        Na kategorii H12 si troufl Jakub Vojta a obstál na jedničku. Uhrál 5,5 bodu. Nasazen byl čtvrtý, skončil na 2. místě, hrál výkonem 1351. Prohrál s Manuelem Asatryanem (8. místo) a remizoval s o 3 měsíce mladším Davidem Hákem, který uhrál třetí příčku. Právě Kubík a David to "natřeli" dvanáctkám na celé čáře! Podle mě velice pěkný výkon, i když dostal Jakub od taťky vyhubováno, že se nechával strhnout k rychlé hře a proto prý i chyboval. Já ale viděla nejméně dvě partie, které dokázal zvrátit ve svůj prospěch, počkal si a využil soupeřovy hrubice. Je to pašák a velký talent!

        Kategorii H14 jsme obsadili dvěma šachisty Danielem Ždychem a Vítkem Toupalem. Dan byl nasazen 13. a skončil devátý, hrál výkonem 1366. Dva soupeři, kterým odevzdal své body obsadili 2. a 7. místo (Anna Tůmová z Tábora a Václav Kotál ze Strakonic), pak ještě prohrál s Matějem Kaňkou z Českých Budějovice. U Dana jsem zase viděla jednu z partií, kde jasně vedl o figuru a pěšce a ještě ji dokázal prohrát. To byla tedy škoda. Ale celkově hrál na své. Vítkovi se opravdu nedařilo. Oproti nasazení (19.) si sice polepšil, skončil na děleném 14. místě, ale v prvním kole na něj vyšlo odstoupení, pak tři nuly, konečně bod, zase nula a posledním kole získla třetí bodík. Hrál výonem 1178 a opravdu se trápil. Dnes neměl svůj den.

        V šestnáctkách byl Vojta Filip bezesporu favoritem, dokonce jsem měla obavu, že si nezahraje a pak se ukázalo, že pojal tento turnaj opravdu rekreačně! Pěkně ho potrápil Adam Pavlíček z Českých Budějovic, na šachovnici měl remízu, snažil se to "tahat", ale nic nevymyslel. Pak remizoval s Honzou Žilavým, který mohl vyhrát, ale měl z Vojty asi respekt, nabídl mu remízu v situaci, kterou mohl dotáhnout do vítěžného konce, tak po ní Vojta "skočil" a byl rád za plichtičku. Remizoval ještě v posledním kole s Ladou Doležalovou, ale tam šlo asi o vzájemnou dohodu, kdy Vojtovi remíza stačila na druhé místo a výše se vyhoupnout nemohl a Lada si jistila 3. místo. Skončil sice na druhé příčce, první byl Jan Žilavý ze ŠACHklubu Tábor a třetí Lada Doležalová, také z Tábora. Ovšem se svým výkonem nemůže být spokojený v žádném případě.

       Vyhlašování výsledků probíhalo v odlehlých prostorách po jednotlivých kategoriích, jak byly známy výsledky. Děti dostaly drobné dárky, diplomy a pěkné upomínkové šachové dámičky na podstavečku, to se prvních třech týká a všichni ostatní obdrželi do pořadatelů sladkosti.

       Turnaj skončil kolem 16 hodiny a tak jsme domů dorazili ještě za světla. Děkuji řidičům Tomáši Vojtovi a Davidu Kůrovi za dopravu. Myslím, že se všem líbilo a strávili smysluplný den.

Výsledky H 10 

Výsledky H 10 

Výsledky H 12  

Výsledky H 12 

Výsledky H 14 

Výsledky H 14 

Výsledky H 16 

Výsledky H 16 

   Propozice    

Odkaz a ŠACHklub Tábor: https://www.sachklub.cz/souteze-jednotlivcu/kvalifikace_1213_3.html

        

       

      

Diskusní téma: Z TÁBORA JSME DO VLAŠIMI DOVEZLI DVĚ STŘÍBRNÉ MEDAILE

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek