Z VYSOČINY JSME DOVEZLI BRONZ!

15.05.2011 19:09

     "Velká cena Havlíčkova Brodu 2011", to byl šachový turnaj, kterým jsme se rozhodli vyplnit sobotu 14.5.2011. Naši hráči si rádi a s chutí zajeli poměřit síly s kolegy z kraje Vysočina.

     Z Pravonína hráli Vojta Filip a Daniel Ždych a z Vlašimi Jakub Vojta. Vojta soutěžil v kategorii H 14, druzí dva, Dan a Jakub v H 10.

     Velký sál hotelu Slunce byl vskutku důstojným prostředím pro šachové klání. Sjelo se 89 šachistů z 18 oddílů či šachových kroužků. Vážnost celé akci dodala přítomnost pana starosty Bc. Jana Tecla, jenž převzal záščitu nad celou akcí a také významně přispěl do cenového fondu. Pozdravil všechny přitomné a dětem popřál hodně úspěchů.

     Špici startovní listiny zdobyla jména David Mičulka, Vít Kratochvíl a Petr Walek (všichni Náměšť n/Oslavou, TJ Jiskra Havlíčkův Brod vyslala na přední šachovnice Milana Sýkoru, Vítka Veselého a sourozence Suchomelovi. Z TJ Jiskra Humpolec zde hrál Aleš Krčil, z ŠACHklubu Tábor Vojta Jandl, ze Sokola Bedřichov Tomáš Skořepa a z Vlašimi Vojta Filip. Tato sestava slibovala nemilosrdné boje a pěkné partie. A tak tomu také bylo! Ovšem i další hráči se činili. Ocenili jsme kolik tam měli "drobotiny". Je vidět, že na Vysočině s mládeží poctivě pracují.

     Ředitel turnaje pan Václav Paulík turnaj nejen zahájil, ale provázel slovem po celý den, losoval mimořádné ceny o přestávkách mezi jednotlivými koly. K ruce měl dostatek pomocníků. Funkci rozhodčích plnili Tomáš Mouryc a Karel Brodina.

     Zahájeno bylo asi o půlhodinku déle oproti propozicím, zaspal totiž pán, který obstarával registraci a losování (to by se "našemu" Petru Havelkovi nemohlo stát, že?). Musím podotknout, že pak  vše bezvadně "odsýpalo" a časová ztráta byla do oběda dohnána. Všichni velice kvitovali možnost zakoupení stravenky na oběd (výběr ze dvou jídel), který probíhal po 4 kole plynule a bez fronty.

     Hrálo se tempem 2 x 20 minut na partii, švýcarským systémem na 7 kol.

     Vyhodnoceni byli, poháry a dárkovými balíčky odměněni první tři hráči bez rozdílu kategorií. Všichni  vítězové uhráli 6 bodů ze sedmi možných. Zvítězil, díky pomocnému hodnocení, David Mičulka z TJ Náměšť n/Oslavou (1854), výkon 1764 (prohrál s Jakubem Skořepou ze Sokola Bedřichov). Stříbrnou příčku obsadil Petr Walek ze stejného oddílu (1808), výkon 1786 (porazil ho Milan Sýkora z TJ Jiskra Havlíčkův Brod) a třetí, bronzovou příčku obsadil náš Vojtěch Filip (1841), výkon 1758. Přehrál ho, po dramatické časovce, Petr Walek.

     Daniel Ždych (1250) uhrál 4/7, výkon 1229 a celkově 37. příčka. Jakub Vojta (1100), také 4/7, výkon 1154. Oba sehráli pěkné partie, někdy jim chybělo pověstné štěstíčko. Pochvalu zaslouží za svůj výkon především teprve pětiletý Jakub. Kubík byl také nejmladším účastníkem turnaje a díky tomu si odvezl  z Havlíčkova Brodu  sladkou odměnu.

     Následovalo další vyhodnocování, a to po kategoriích. Zde dostávali vítězové (první tři místa) diplomy a vybírali si z opravdu hodnotných cen. U H16 soutěžilo 9, v H14  19, v H12  19 a v H10  29 chlapců a v D14  5, v D12  4 a D10 také 4 dívky.  V kategorii H 14 byl náš Vojta Filip druhý (před ním David Mičulka) a v kategorii H 10 obsadil Dan 6. a Jakub 8. místo.

     Součástí Velké ceny Havlíčkova Brodu bylo i 9. kolo a finále Ligy Vysočiny mládeže 2010/2011 a byli vyhlašováni vítězové podle kategorií a postupující na KP finále. Jedná se asi o stejnou soutěž jako je u nás Regionální žákovská liga.

     Všichni tři kluci si zaslouží pochvalu za vzornou reprezentaci a jejich doprovodům děkuji za strávený čas s dětmi a bezpečnou dopravu.

     Z Havlíčkova Brodu jsme si odváželi nejen jednu z medailí, ale i hezké pocity z vydařeného a dobře zorganizovaného šachového turnaje, hraného v důstojných prostorách a dotovaného skutečně pěknými cenami.

     Co se sehraných partií, tedy jejich kvality, týká - hodnocení provede Tomáš Vojta a Martina Krejčiříková, kteří je sledovali a jistě je kvalifikovaně zhodnotí a upozorní na některé pěkné okamžiky, či poučné nedostatky. Proto se podívejte na www.sachyvlasim.cz.

FOTEČKY: sachypravonin.rajce.idnes.cz/Velka_cena_Havlickova_Brodu_14.5.2011/

VÝSLEDKY: www.chess-results.com/tnr49830.aspx?art=1&lan=5&wi=1000

    

     

       

Diskusní téma: Z VYSOČINY JSME DOVEZLI BRONZ!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek