ZIMNÍ TURNAJ - RODINNÉ DVOJICE - 9. ročník 2017 25.2.2017

25.02.2017 21:00

PROPOZICE: Propozice - 9. ročník Rodinné dvojice 2017.docx

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA (dle názvů družstev): https://chess-results.com/tnr254916.aspx?lan=1&art=0&rd=7&wi=821

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA (jmenovitě): https://chess-results.com/tnr254916.aspx?lan=1&art=1&wi=821

STARTOVNÍ A VÝSLEDKOVÁ LISTINA S VYZNAČENÍM VÝSLEDKŮ PODLE JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ: pravonin_2017_dvojice_254916_Průběžné_konečné_pořadí_.xls

FOTEČKY: https://sachypravonin.rajce.idnes.cz/Zimni_turnaj_-_Rodinne_dvojice_9._rocnik_25.2.2017/

Článek pana Zvolenského z Brodců: https://www.sachytynec.cz/news/chessmise-aneb-cernobila-premiera/

Článek v Benešovském deníku: https://benesovsky.denik.cz/zpravy_region/rodinne-dvojice-souperily-v-sachu-20170228.html

Článek v Jiskře: https://www.jiskra-benesov.cz/clanek/bohyne-caissa-zauradovala-9049



DEVÁTÉ RODINNÉ DVOJICE ODEHRÁNY


     Bohyně Caissa zaúřadovala! Hlášená sněhová plískanice se nekonala! Naopak po celý den nad Pravonínem svítilo sluníčko a děti se o přestávkách mohly proběhnout na přilehlé zahradě Spolkového domu, kde se turnaj odehrával.

     Tentokrát byl předcházející týden opravdu hektický. Nejen, že jsem od spoluorganizátorů dostávala trochu vyhubováno, že jsem nejen naplánovala (do propozic) velké množství rodinných dvojic, ale pak jsem, díky velkému náporu telefonátů a mailů ještě počet navýšila. Jako "napotvoru" se na poslední chvíli hlásily především děti, a to mi tedy moc vadilo! Nakonec byl závěrečný počet dvojic 66 a věřte, že je to moc! Měli jsme málo židlí k sezení pro doprovody a personál se střídal na jedné ze židlí, když se chtěli najíst. Další jobovkou byla zpráva od Petra Havelky, který ulehl s velkou chřipkou a losování nemohl absolvovat. Sehnal za sebe náhradu, a to Zdeňka Hegera, který vše zvládal také plynule. Turnaj měl časový průběh stejný jako loni. Jen jsme oželeli diplomy, které si Petr připravuje dopředu, ale myslím, že si toho ani nikdo nevšiml. Vše vyrovnal pěkný cenový fond. Střádáme korunky po celý rok, kupujeme ceny průběžně a díky štědrým sponzorům je tento turnaj tak dobře zadotován. Uzenářské výrobky pana Vávry Uzenářství, dorty od pana Bayera z Vlašimi jsou nedostižné a při jejich vystavení nebraly konce  blesky fotoaparátů a mobilů.

       Proč? Jednak tento turnaj mám ze všech, které pořádáme, nejraději. Oceňuji, že rodiče či prarodiče stráví s dětmi v šachovém klání celý den. Okusí si něco napětí, trémy, zodpovědnosti, ale i radosti a štěstí. Děti se od svých rodičů ani nehnou, jsou na ně pyšní, někdy hartusí nad jejich chybami. Ale právě to je krásné na tomto šachovém turnaji. O přestávkách je čas i na rozhovory, kdy se rodiče svěřují se svými pocity, ale i povídají o tom, čeho jejich děti za uplynulý rok dosáhly a jsou na ně právem hrdí. S trenéry zase popovídáme o běžných problémech, atmosféra zkrátka vynikající. Vracejí se k nám i dnes již dospělí lidé, ale pro mě stále děti, se kterými jsme se setkávali při našich začátcích. S těmi zase probíráme jejich životní pouť a mě těší, že u šachu zůstali a že se všem daří a jsou úspěšní lidé.

        Hned v úvodu musím poděkovat děvčatům v kiosku, které se celý den oháněly jak se patří a měly opravdu hodně práce. Po akci pak vše ještě uklidily. Bez nich by zkrátka žádný turnaj nebyl! Děkuji i trenérům, dětem a rodičům, kteří pomáhali s přípravou sálů a pak s jejich úklidem. Tentokrát to bylo opravdu náročné, protože jsme stěhovali všechen nábytek do horního sálu a ze sklepa zase do spodních prostor. No a pak zase vše zpět! Děkuji všem, kdož přispěli čímkoliv (pečení koláčků...).

        Turnaj jsem zahájila podle harmonogramu spolu s hlavním rozhodčím Vladimírem Horákem, který bezchybně rozhodoval poměrně dost nemožných tahů a já mu i touto cestou moc děkuji. Je v podstatě našim "dvorním" hlavním rozhodčím a vždy se jedná o profesionální výkon.

         Hráno bylo 7 kol 2 x 20 minut švýcarským systémem podle pravidel FIDE pro Rapid šach.

         V 16.00 hodin bylo zahájeno vyhlašování výsledků. Absolutními vítězi se stali opět Tomáš a Jakub Vojtovi z Vlašimi, kteří obhájili loňské vítězství. V průběhu se zdálo, že bude jejich vítězství hladké, ale pak se situace trochu zkomplikovala a rozhodovalo druhé pomocné hodnocení. Získali 11,5 bodu, stejně jako druzí syn a otec Doležalovi z Říčan a třetí příčku pak obsadila děvčata Richterova, která si uhrála 10,5 bodu. Pro tento ročník jsme zapracovali na změně odměn a cenový fond ještě rozšířili. Vyhodnocen byl absolutní vítěz a pak se vyhodnocovala první tři míst podle soutěžních kategorií. Výsledky byli následující:

Kategorie 375+:

1. EPICm0H (Tomáš a Jakub Vojtovi - celkově 1. místo)

2. Doležalovi (Radoslav Doležal ml. a Radoslav Doležal st. - celkově 2. místo)

3. Richterovy A (Nataša Richterová a Julie Richterová - celkově 3. místo

Kategorie 3750:

1. FReTKy (Růžička Filip a Kučera Tomáš - celkově 4. místo)

2. Gunners (Vojtěch a Lukáš Filipovi - domácí - celkově 5. místo)

3. Dudkovi (Dudek Vojtěch a Dudková Danka - celkově 10. místo)

Kategorie 3500:

1. Machovi (Petr a Petr Machovi - celkově 8. místo)

2. Kajetus (Martina Tomáš Vystrčilovi - celkově 20. místo)

3. Kubíčci (Robert a Daniel Kubíčkovi - celkově 24. místo)

Kategorie 3250:

1. Hoši od Krysí řeky (Jan a Pavel Sadilovi - celkově 7. místo)

2. Capablancas (Matouš a Jan Hlavinovi - celkově 9. místo)

3. Němcovi (Jan a Vít Němcovi - celkově 12. místo)

Kategorie 2750:

1. Rybínovi (Jan a Václav Rybínovi - celkově 14. místo)

2. Bláhovci (Martin a Tomáš Bláhovi - celkově 23. místo

3. Jankovští (Zbyněk a Hana Jankovští - celkově 30. místo)

Kategorie 2500:

1. Day (Timothy a Tobiáš Day - celkově 6. místo)

2. Richterovi (Rudolf a Nataša Richterovi - celkově 21. místo)

3. Ropre-topre (Robert a Tobias Presslerovi - celkově 29.  místo)

Kategorie 2100:

1. Gorejovi (Jan a Vojtěch Gorejovi - celkově 39. místo)

2. Zelenkovi (Alice a Petr Zelenkovi - celkově 45. místo)

3. Langmaierovi (Pavel a Michal Langmaierovi - celkově 52. místo)

DALŠÍ CENY:

1. šachovnice: 1. Tomáš Vojta

                         2. Němec Jan

                         3. Richterová Nataša WFM

2. šachovnice:  1. Kučera Tomáš

                          2. Day Tobias

                          3. Richterová Nataša st.

Nejstarší dvojice: Doležalovi (Doležal Radoslav ml., Doležal Radoslav st.)

Nejmladší dvojice: Oběť krále (Němec Jáchym, Němec Mikuláš)

Nejmladší účastnice: Barbora Slavíková

Nejmladší účastník: Jakub Mlýnek

Nejstarší účastnice: Marie Jiroušková

Nejstarší účastník: Rybín Václav, toliko ceny plánované a určené.

UMÍSTĚNÍ VLAŠIMSKÝCH BORCŮ:

1. Tomáš a Jakub Vojtovi 11,5 bodu

5. Vojtěch a Lukáš Filipovi 10 bodů

17. Daniel a Adam Houdkovi 8,5 bodu

27. Richard a Šimon Mládkovi 8 bodů

32. František a Jiří Jelínkovi 7 bodů

35. Štěpán Filip a Filip Kůra 7 bodů

38. Václav a Jiří Voldánovi 7 bodů

46. Filip a Vojtěch Vopálkovi 6 bodů

47. Adam a Barbora Slavíkovi 6 bodů

62. Lukáš Smetana a Viktor Čapek 4 body       

       Poté následovalo vybírání ostatních cen, které si účastníci turnaje vybírali podle celkového pořadí a pak tradiční losování 20 cen a v osudí byla jména i pořadatelů, obsluhy a rozhodčích.

        V závěru turnaje nás navštívila Mgr. Jana Lapáčková - starostka obce Pravonín, která krátce promluvila k soutěžícím a pak předala odměny rozhodčím Vladimíru Horákovi a Zdeňku Hegerovi.

        Následovalo loučení a poděkování ředitelkou turnaje doprovázené přáním, aby všichni u šachu zůstali, dále poctivě trénovali, s přáním aby v období, které je před nimi, uspěli na všech úrovních za šachovnicemi, ve škole a v osobním životě. Poděkovala rodičům a prarodičům, aby své ratolesti podporovali a trénovali také a popřála všem pevné zdraví a pozvala je na ročník desátý - jubilejní - plánujeme jej na 24. února 2018.


Zaznamenala: Marie Filipová

       

         

Diskusní téma: ZIMNÍ TURNAJ - RODINNÉ DVOJICE - 9. ročník 2017 25.2.2017

Datum: 08.03.2017

Vložil: Marie Filipová

Titulek: Poděkování 4

Děkuji všem za milá slova. Ano, turnaj Rodinných dvojic je mojí srdeční záležitostí. Tento turnaj je ten, kterým učím děti, aby šachy milovaly a rodiče a ostaní z rodiny, aby své ratolesti podporovali. Atmosféra mi velice nahrává. Cenový fond je lákavým bonusem. Ovšem není to jen moje přičinění, těch nejmenovaných ze zázemí je mnoho a dělají to rádi, to je můj velký trumf!

Datum: 27.02.2017

Vložil: Roman Rybín

Titulek: Poděkování 3

Díky moc za vše, projel jsem se synem už hodně turnajů, ale na takovém jsme ještě nebyli. O tomto turnaji jsem se dozvěděl od našeho trenéra Jardy Odehnala někdy na podzim i když mi navíc řekl že se jedná o rodinné příslušníky bez nějakého omezení nápad byl na světě, tedy vytvořit dvojici Děda a vnuk. Přemnluvil jsem svého tátu k poctivému tréninku, aby nedělal ostudu a slíbil mu, že možní získá alespoň cenu za nejstaršího účastníka; a to se mu nakonec splnilo.
ještě jednou moc díky za tuto akci, na které je radost se účastnit. Pokud to jen trošku půjde, určitě k Vám do Pravonína přijedeme i příští rok.

Datum: 27.02.2017

Vložil: Vláďa Horák

Titulek: Poděkování 2

Je vidět, že tento turnaj je srdeční záležitost paní Filipové. Obrovský počet účastníků, ještě větší cenový fond a hlavně radost ze hry všech účastníků, která obzvláště u dvojic, ve kterých byl generační rozdíl, byla veliká. Děti fandily svým rodičům či prarodičům, občas jim i vyčinily, jedna z maminek na které visel výsledek zápasu a hrála již závěr partie s minimem času na hodinách, byla po vyhrané partii na konci svých sil a na hranici infarktu :-), ale dítko bylo nadšením bez sebe. Takovýto turnaj je ozdobou každého šachového oddílu a je ke cti paní Filipové, že rozšířila počet účastníků i přes potíže, které to způsobilo rozhodčím a hlavně pořadatelům , kteří to nakonec bravurně zvládli. Díky paní Filipová a myslím, že mohu říct za všechny, že se již těšíme na příští jubilejní ročník.

Datum: 26.02.2017

Vložil: Monika Machová

Titulek: Poděkování

Díky moc za organizaci turnaje. "Kluci" Machovi se k vám opravdu těší a vy turnaj zvládáte organizačně skvěle! Letos jsme měli i příležitost ochutnat dort, který Petři přinesli na rodinnou sešlost a všem MOC CHUTNAL. Musíte to mít ale ve Vlašimi dobrou cukrárnu :) a i uzenářství. Držím všem palce do dalších ročníků! Monika M.

Přidat nový příspěvek