ZNÁME NOVÉHO KRÁLE ŠACHOVÉ ŠKOLIČKY 2023 – 2024

23.05.2024 16:11

ZNÁME NOVÉHO KRÁLE ŠACHOVÉ ŠKOLIČKY 2023 – 2024

        Ve čtvrtek 23.5.2024 proběhlo, za přítomnosti trenérek a paní ředitelky a oběma učitelkami Mateřské školy Pravonín, vyhodnocení práce Šachové školičky za školní rok 2023-2024. Připravili jsme, za pomoci dalších šachových trenérů, komplexní testové úlohy, kde jsme shrnuli veškeré učivo probírané po celý školní rok.

       Jen ten, kdo ví, co je to učit čtyřleté až pětileté děti poznávat první krůčky v šachu, ocení práci těch, kdož se dětem v mateřských školách věnují. Neustálým trpělivým vysvětlováním a opakováním dosáhnete toho, že jsou schopny znát (kromě notace a braní mimochodem) vše, aby mohly „nasávat“ další informace a začaly se učit první maty a dále rozšiřovaly své znalosti a mohly navázat na učivo v kroužku Domečku Vlašim Začátečníků C. Pro tento kroužek jsme vychovali nejméně 6 nových šachistů.

        V Šachové školičce čerpáme z materiálů Figurky a pak máme zpracované vlastní pracovní listy. Tyto materiály jsou dětem velice blízké, mají soustu vtipných obrázků, básniček ke každé figurce, které se učí ve školce. Do výuky zapojujeme i malování. Přitom se přístupnou formou učí hodnotu figurek, co je menší – větší, co je nahoru – dolů, vpravo – vlevo, v rohu, okolo, ve středu. Právě využití barev takto malým dětem moc pomáhá, čímž je učíme poznávat i barvy, a hlavně orientaci na šachovnici, neboť každý ze školky ví, že u 1 stavíme bílé figurky a u 8 černé figurky. Jak postavit správně figurky na šachovnici se naučí během tří schůzek.

        Testů se zúčastnilo 9 šachistů, ostatních 10 dětí je buď mladších čtyř let, nebo do mateřské školy chodí nepravidelně a nebylo možné s nimi kontrolní test udělat. Všechny děti namalovaly krásné šachové obrázky, které budou přílohou v Deníku, spolu s výsledkovou listinou.

        KRÁLEM ŠACHOVÉ ŠKOLIČKY pro rok 2023-2024 se stal ANTONÍN VOPÁLKA. Moc gratulujeme k pěknému výsledku a k získání 207 bodů, druhé místo obsadil Jakub Jerman se 197 body a 3. místo Petra Klíchová se 182 body. Další se pak umístili takto: 4. místo Dominik Březina 178 bodů, 5. místo Barbora Blahoutová 169 bodů, 6. místo Tadeáš Lejček 162 bodů, 7. místo Lukáš Klícha 157 bodů, 8. místo Matěj Kučera 118 bodů a 9. místo Michal Růžek 34 bodů. Někteří z těchto dětí budou ještě rok v mateřské škole a mají velikou příležitost na medailová umístění dosáhnout v příštím školním roce. Všem malým šachistům srdečně gratulujeme.

        První tři byli dekorování korunkami vítězů, poháry, medailemi a diplomy a cenami jak sladkými, tak i věcnými, které si za své výkony opravdu zaslouží.

        Zmínit musím i velmi ukázněné chování všech dětí na čtvrtečních kroužcích. Je mi jasné, že je to i přístupem vedoucích, které mají velmi dobře zpracované přípravy a malí šachisté jsou plně zaměstnáni, a tak nemají ani čas na vyrušování a zlobení.

        Děkuji touto cestou také vedení Domečku Vlašim pod vedením Pavly Homolkové, za personální a materiální podporu, dále děkuji paní ředitelce MŠ Pravonín Mileně Hrubantové a učitelkám Monice Domasové a Adéle Růžkové za doprovod dětí do naší šachové klubovny, a i pomoc při výuce a nácvik básniček. Děkuji i Lukáši Filipovi za metodickou pomoc, tisk pomůcek, tvorbu a tisk diplomů. Velký dík pak náleží trenérkám Mirce Ondrákové a mě, za trpělivou  a neutuchající práci s „šachovým potěrem“.

ODKAZ NA FOTEČKY: https://www.rajce.idnes.cz/sachypravonin/album/sachove-krouzky-kveten-2024

 

Diskusní téma: ZNÁME NOVÉHO KRÁLE ŠACHOVÉ ŠKOLIČKY 2023 – 2024

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek